Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Εκρηκτική η κατάσταση με τη σίτιση

Μια υποκριτική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εξέδωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στις 18 Ιούνη, για τον «καθορισμό όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των ΑΕΙ». Κυριολεκτικά στον «αέρα» προσδιόρισε κάποια γενικά κριτήρια για τη σίτιση των φοιτητών (εισόδημα κ.ά.), ενώ έδωσε τη δυνατότητα στα ιδρύματα εάν δεν επαρκεί η χρηματοδότηση για το σύνολο των φοιτητών να μπουν κάποια άλλα κριτήρια (πολύτεκνοι κ.ά.).

Πρόκειται, κυριολεκτικά, για κενό γράμμα, αφού, όπως είναι γνωστό η σίτιση είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» στα περισσότερα ιδρύματα, ενώ από Σεπτέμβρη μπορεί και να μην ξεκινήσει σε ορισμένα, λόγω των πενιχρών κονδυλίων. Υπενθυμίζουμε πως η πετσοκομμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιούνη, ενώ η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας είχε εγκρίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για χρηματοδότηση μέχρι το τέλος Αυγούστου, που λήγουν οι θητείες των διοικήσεων.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, ακόμα, ούτε για τη σίτιση, αλλά και γενικότερα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πάντως, η γενική κατεύθυνση του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ο νόμος - πλαίσιο θα εφαρμοστεί. Το Σάββατο αναμένεται να παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη σύνοδο πρυτάνεων.

Η πραγματικότητα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους καθηγητές είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική. Η διεκδίκηση της σίτισης, αλλά και γενικότερα των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ