ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Εμειναν πάλι χωρίς νερό και... με σκουπίδια!

Προέκυψε πρόβλημα με τη μεταφορά του νερού μέσω των υδρομεταφορέων και με τα απορριμματοφόρα

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υδροδότησης βρίσκονται και πάλι τον τελευταίο μήνα οι κάτοικοι στην περιοχή των Αγίων, Βαθύ και Λεόντι της Αίγινας καθώς προέκυψε πρόβλημα με τη μεταφορά μέσω των υδρομεταφορέων.

Το πρόβλημα της διακοπής της υδροδότησης βασανίζει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τους κατοίκους και το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι οι περιοχές που το αντιμετωπίζουν. Συνήθως για να αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες γίνονται διακοπές της παροχής ανά διαστήματα και από περιοχή σε περιοχή.

Το νησί δεν έχει δικό του νερό παρά μόνο κάποιες γεωτρήσεις με υφάλμυρο νερό, κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση. Ετσι το νερό μεταφέρεται με υδρομεταφορείς από τον Πειραιά. Πάγιο αίτημα των κατοίκων, όπως μας εξήγησε ο Στέλιος Κοττάκης, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι η σύνδεση του νησιού με την ΕΥΔΑΠ, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί. Αποτέλεσμα όμως αυτής της αδιαφορίας της πολιτείας είναι οι κάτοικοι διαρκώς να μένουν για μέρες χωρίς νερό αλλά και να πληρώνουν κατά 300% πιο ακριβά το νερό από ό,τι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού είναι αντιμέτωποι και με ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα. Την αποκομιδή των απορριμμάτων. Τα περισσότερα απορριμματοφόρα του δήμου είναι χαλασμένα, άλλα δεν έχουν λάστιχα και τα υπόλοιπα δεν έχουν καύσιμα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του δήμου. Ο δήμος επίσης χρωστά χρήματα για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων. Ετσι τις συνέπειες των περικοπών της κυβέρνησης στους δήμους τις υφίστανται οι ίδιοι οι κάτοικοι που ζουν χωρίς νερό και δίπλα στα σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι και με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η κατάσταση για τον τουρισμό του νησιού.

Αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων

Eurokinissi

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης που στρώνουν το έδαφος για την ανάθεση συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Κυβέρνηση και Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επιμένουν στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που εξακολουθεί να βαρύνει το Θριάσιο με τα σκουπίδια, προκρίνει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση των νέων έργων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβλαβείς για το περιβάλλον και την υγεία μεθόδους διαχείρισης, όπως της καύσης.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, τονίζει ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής εκπνέει το πρώτο εξάμηνο του 2014 και καλεί να «αποφασίσουμε από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων πριν την κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας που απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και κατασκευής». Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Στην επιστολή γίνεται επίσης λόγος και για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ. Το ταμείο είναι μείον εξαιτίας χρεών που δεν έχουν ρυθμιστεί και οφειλών των δήμων που δεν έχουν αποδοθεί. Την ίδια ώρα, παραμένουν εδώ και περίπου δύο χρόνια εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα ταφής του ΕΔΣΝΑ, έργο που έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, χωρίς καν να έχουν προηγηθεί διαγωνισμός και σύμβαση.

Οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, των διοικήσεων του ΕΔΣΝΑ και του ΕΣΔΚΝΑ προηγουμένως, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών διοικήσεων είναι μεγάλες, καθώς συνέβαλαν στη διόγκωση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της ιδιωτικοποίησης και συναίνεσαν σε νόμους όπως ο «Καλλικράτης» που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό. Στην κατεύθυνση αυτή θυμίζουμε ότι παλεύει και σήμερα η διοίκηση Γ. Σγουρού του ΕΔΣΝΑ για την εκτέλεση του περιφερειακού σχεδιασμού μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Είναι δε χαρακτηριστική η τοποθέτησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, ότι «αφού πρώτα εξασφαλιστεί το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ με μετατάξεις σε άλλους φορείς, ο ΕΔΣΝΑ με τη μορφή που λειτουργεί δεν έχει λόγο ύπαρξης». Πρόκειται για 500 εργαζόμενους, το μέλλον των οποίων δε διασφαλίζεται από υποσχέσεις μετάταξης...

Χαρακτηριστικό των ευθυνών όλων των παραπάνω είναι ότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΕΔΣΝΑ - παρότι έχουν εισπράξει τα ανάλογα ανταποδοτικά τέλη από την τσέπη του δημότη - καθώς οι μεν κυβερνήσεις μείωσαν σταδιακά στο 50% την επιχορήγηση που λαμβάνουν, οι δε δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα το αποδέχτηκαν ελέω κρίσης. Ηδη αρκετοί δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν αναθέσει, ή προτίθενται, την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2012 οι εισφορές των δήμων προς τον ΕΔΣΝΑ δεν παρακρατούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά αποδίδονται απευθείας από αυτούς με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Εκθεση για την αστυνομική βία

Κάθε άλλο παρά μεμονωμένα περιστατικά αποτελούν τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (ελληνικό τμήμα), το πρόβλημα αστυνομικής βίας χαρακτηρίζεται χρόνιο, ενώ επισημαίνεται η ανικανότητα ή απροθυμία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών να οδηγήσουν τους υπεύθυνους σε λογοδοσία. Παράλληλα, προτάθηκε η συγκρότηση ανεξάρτητου μηχανισμού καταγγελιών - έρευνας περιστατικών αστυνομικής βίας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η χρήση υπερβολικής βίας, περιλαμβανομένης της χρήσης χημικών ερεθιστικών ουσιών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Επίσης, αναφέρεται πως πραγματοποιούνται προσαγωγές διαδηλωτών χωρίς στοιχεία, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αστυνομικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις κακομεταχείρισης δεν έδωσαν τα στοιχεία τους στα θύματα ή δεν ήταν δυνατή η αναγνώρισή τους αφού δεν έφεραν τα διακριτικά τους. Αναφέρθηκε πως συχνά αστυνομικοί που ευθύνονται για εγκληματική συμπεριφορά μένουν ατιμώρητοι και τα θύματα δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα και δε λαμβάνουν επανόρθωση και πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας συστημικών προβλημάτων στη διερεύνηση, στη δίωξη και στην τιμωρία των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε από τη ΔΑ και την ΠΟΕΣΥ στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλθηκε, από θύματα αστυνομικής βίας, ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του κράτους η αναβάθμιση της κατασταλτικής βίας και όχι έλλειμμα ή αποτυχία του συστήματος. Τονίστηκε δε, ότι πολλά πορίσματα τέτοιων συμβάντων παραμένουν στα συρτάρια των δικαστικών αρχών χωρίς να γίνεται τίποτα. Εξάλλου, αναφέρθηκε ότι την τελευταία τριετία το 46% των φωτογράφων έχουν χτυπηθεί από αστυνομικό.

Η Διεθνής Αμνηστία, ανάμεσα στα άλλα, συστήνει κάθε περίπτωση χρήσης δακρυγόνων να ...παρακολουθείται προσεκτικά από τις αρχές και να συμμορφώνεται με τις διεθνείς προϋποθέσεις της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας στη χρήση βίας...

Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Οι σύντροφοι Πουλόπουλος Θεόδωρος και Μαγγλάρας Νίκος, από τους Αγίους Θεοδώρους (Διαβολιτσίου) Μεσσηνίας, μετά από πρωτοβουλία του συντρόφου Παπανδρέου Παναγιώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Οιχαλίας, προσφέρουν στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», από ένα δοχείο ελαιόλαδο 17 κιλών ο καθένας. Η διοίκηση του «Σπ.τ.Αγ.» τους ευχαριστεί θερμά.

Εκδρομή ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Ρουμανία

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδρομή 9 ημερών, από 17 έως 25 Ιούλη, με επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς που φιλοξένησαν παιδιά του Εμφυλίου και στις κοινότητες πολιτικών προσφύγων στη Ρουμανία. Επισκέψεις θα γίνουν στις πόλεις: Σαντάνσκι - Βουκουρέστι, Πιτέστι(Φλωρίκα), Μπρασόβ, Πόιανα Μπρασόβ, Κάστρο Μπραντ, Σινάια, Azouga, Τούλγκες, Basau, Γαλάτσι, Βραΐλα.

Η τιμή είναι 650 ευρώ και περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις, 8 διανυκτερεύσεις με πρωινό και δείπνο (ένα εορταστικό), ελληνόφωνο ξεναγό και ασφάλεια αστικής ευθύνης). Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής έως και αύριο Πέμπτη, 5 Ιουλίου, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος) και στο τηλέφωνο: 210.8225.407 (πρωινές ώρες).

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αιγάλεω διοργανώνει διήμερη εκδρομή στη Λευκάδα με συμμετοχή στο γιορτασμό της Μάχης της Αμφιλοχίας, στις 14-15 Ιούλη (Συμμετοχή 25 ευρώ το άτομο για ύπνο και πρωινό). Αναχώρηση, Σάββατο 14 Ιούλη ώρα 7.30 π.μ., από πλατεία Εσταυρωμένου Αιγάλεω.

Καλούνται τα μέλη, οι απόγονοι και οι φίλοι να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.5315.082 (πρωινές ώρες) και στα κινητά: 6973021502 - 6943100402 και 6976125476.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ