Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων

Eurokinissi

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης που στρώνουν το έδαφος για την ανάθεση συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Κυβέρνηση και Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επιμένουν στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που εξακολουθεί να βαρύνει το Θριάσιο με τα σκουπίδια, προκρίνει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση των νέων έργων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβλαβείς για το περιβάλλον και την υγεία μεθόδους διαχείρισης, όπως της καύσης.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, τονίζει ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής εκπνέει το πρώτο εξάμηνο του 2014 και καλεί να «αποφασίσουμε από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων πριν την κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας που απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και κατασκευής». Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Στην επιστολή γίνεται επίσης λόγος και για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ. Το ταμείο είναι μείον εξαιτίας χρεών που δεν έχουν ρυθμιστεί και οφειλών των δήμων που δεν έχουν αποδοθεί. Την ίδια ώρα, παραμένουν εδώ και περίπου δύο χρόνια εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα ταφής του ΕΔΣΝΑ, έργο που έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, χωρίς καν να έχουν προηγηθεί διαγωνισμός και σύμβαση.

Οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, των διοικήσεων του ΕΔΣΝΑ και του ΕΣΔΚΝΑ προηγουμένως, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών διοικήσεων είναι μεγάλες, καθώς συνέβαλαν στη διόγκωση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της ιδιωτικοποίησης και συναίνεσαν σε νόμους όπως ο «Καλλικράτης» που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό. Στην κατεύθυνση αυτή θυμίζουμε ότι παλεύει και σήμερα η διοίκηση Γ. Σγουρού του ΕΔΣΝΑ για την εκτέλεση του περιφερειακού σχεδιασμού μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Είναι δε χαρακτηριστική η τοποθέτησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, ότι «αφού πρώτα εξασφαλιστεί το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ με μετατάξεις σε άλλους φορείς, ο ΕΔΣΝΑ με τη μορφή που λειτουργεί δεν έχει λόγο ύπαρξης». Πρόκειται για 500 εργαζόμενους, το μέλλον των οποίων δε διασφαλίζεται από υποσχέσεις μετάταξης...

Χαρακτηριστικό των ευθυνών όλων των παραπάνω είναι ότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΕΔΣΝΑ - παρότι έχουν εισπράξει τα ανάλογα ανταποδοτικά τέλη από την τσέπη του δημότη - καθώς οι μεν κυβερνήσεις μείωσαν σταδιακά στο 50% την επιχορήγηση που λαμβάνουν, οι δε δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα το αποδέχτηκαν ελέω κρίσης. Ηδη αρκετοί δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν αναθέσει, ή προτίθενται, την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2012 οι εισφορές των δήμων προς τον ΕΔΣΝΑ δεν παρακρατούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά αποδίδονται απευθείας από αυτούς με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ