ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τρίτη συνάντηση «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι

Δεν συμμετέχουν Ρωσία και Κίνα ενώ εντείνεται η διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θέλουν να ελέγξουν για τα συμφέροντά τους την κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή

Από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας
Από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς ρωσική και κινεζική εκπροσώπηση συνέρχεται σήμερα στο Παρίσι, για τρίτη φορά, η λεγόμενη ομάδα των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των περιφερειακών χωρών, και των όποιων δορυφόρων τους, έχουν συνταχθεί, σχεδόν ανοιχτά, με τη συριακή αντιπολίτευση. Παρά τις διπλωματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, πάντως, ελάχιστα πράγματα αναμένονται από τη συνάντηση αυτή, αφού οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς την κατακερματισμένη συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί σε ενιαίο μέτωπο για να αξιοποιηθεί αλά Λιβύη, δεν έφεραν αποτελέσματα ούτε κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Κάιρο.

Την ελληνική κυβέρνηση, που εναρμονισμένη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σπεύδει να διεκδικήσει για λογαριασμό της αστικής τάξης ρόλο στο ανά διαμόρφωση σκηνικό στην Μέση Ανατολή, θα εκπροσωπήσει ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Α. Ζέπος.

Οπως έγινε γνωστό στη γαλλική πρωτεύουσα μεταβαίνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ενώ Γερμανοί διπλωμάτες εξέφραζαν τη «λύπη τους» για την απόφαση της Κίνας και κυρίως της Ρωσίας να μη συμμετάσχει. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, επαναλάμβανε ότι η ομάδα των «Φίλων της Συρίας» μη όντας αμερόληπτη και υιοθετώντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης, υποσκάπτει ανοιχτά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης που έχει εκπονήσει ο Κόφι Ανάν, ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ διέψευσε ως «γελοιότητες» τις φήμες ότι η Μόσχα προτίθεται να δώσει «πολιτικό άσυλο» στον Ασαντ προκειμένου να αποχωρήσει από την εξουσία και να δρομολογηθεί η πολιτική μετάβαση που πρότεινε ο Ανάν.

Ο Λαβρόφ, μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, επέμεινε ότι μόνο οι Σύροι θα αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί της χώρας, κάτι που χθες δήλωσε και ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατηγορώντας τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις ότι «προσπαθούν να επιβάλλουν τις θέσεις τους».

Φήμες για αποσκίρτηση διοικητή της Προεδρικής Φρουράς

Εντός Συρίας, πάντως, η κύρια είδηση, εκτός από τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές επιχειρήσεις σε Χομς και άλλες πόλεις στο βορρά, είναι η πιθανολογούμενη αποσκίρτηση του ταξίαρχου Μανάφ Τλας, διοικητή ταξιαρχίας της Προεδρικής Φρουράς. Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την σημαντικότερη λιποταξία η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκφράζει κάτι περισσότερο από την ενέργεια του ίδιου του Τλας, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Προέδρου Ασαντ και μέλος του στενότερου κύκλου της στρατιωτικής ηγεσίας, και το βέβαιο είναι ότι σηματοδοτεί ένα πρώτο πραγματικό ρήγμα στις γραμμές του στρατού.

Η πληροφορία εμμέσως επιβεβαιώνεται και από φιλοκαθεστωτικές ιστοσελίδες, όπως το syriasteps, όπου υποβαθμίζεται η εξέλιξη και τονίζεται ότι αν οι συριακές αρχές ήθελαν να σταματήσουν τον Τλας, που φέρεται να έφτασε στην Τουρκία, θα το είχαν πράξει. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, από τη Δευτέρα έχουν αποσκιρτήσει περίπου 350 στρατιώτες, κάτι που δεν μπορεί, φυσικά, να διασταυρωθεί. Ο Πρόεδρος Ασαντ, πάντως, δήλωνε ότι παραμένει στην εξουσία γιατί η πλειοψηφία του συριακού λαού είναι στο πλευρό του και δεσμευόταν να συντρίψει τους τρομοκράτες. Κατήγγειλε, επίσης, ότι σειρά αραβικών και δυτικών χωρών στηρίζει τη συνωμοσία σε βάρος του. Για αδυναμία ελέγχου των συνόρων με τη Συρία έκανε λόγο και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, καταγγέλλοντας ότι στη Συρία εισέρχονται μαζικά ένοπλοι ισλαμιστές της «αλ Κάιντα».

  • Στη δημοσιοποίηση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών μηνυμάτων από Σύρους αξιωματούχους όλων των τομέων, υπουργών και ακόμη πιο υψηλών κλιμακίων, που καταγράφουν προσωπικά ζητήματα αλλά κυρίως πολιτικές, χρηματικές, εμπορικές συνδιαλλαγές με εταιρείες και άλλες χώρες άρχισε να δημοσιοποιεί από χθες το Wikileaks. Οπως επισημαίνεται από τους ιθύνοντες της ιστοσελίδας, πρόκειται για μηνύματα που είναι αποκαλυπτικά τόσο για τη συριακή ηγεσία αλλά και για όσους σήμερα εμφανίζονται να την επικρίνουν μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικά ένα από τα πρώτα μηνύματα που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Espresso, αναφέρεται στην πώληση από το 2008 και συντήρηση μέχρι πριν λίγους μήνες από θυγατρικές της ιταλικής εταιρείας Finmeccanica, του κρυπτογραφικού δικτύου Tetra που διευκολύνει τις επικοινωνίες του καθεστώτος και έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στις επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών.
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Συρία

Η θέση της Δύσης στο θέμα της Συρίας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και ίσως ακόμη και σε πόλεμο, δήλωσε χτες, Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, στη Μόσχα.

«Η θέση τους (των δυτικών χωρών) είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, στην ένταση της βίας και, τελικά, σ' έναν πολύ μεγάλο πόλεμο», είπε ο Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί αν αποτύχει το σχέδιο για μια πολιτική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το ζήτημα του κατά πόσον η Ρωσία θα συμφωνήσει σε μια νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία, κάνει μια προκατειλημμένη πρόγνωση και πρόσθεσε: «Ισως εδώ κρύβεται η πεποίθηση ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, που απαιτούν αλλαγή καθεστώτος (στη Συρία), δε θα αλλάξουν τη θέση τους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αποστολή ξένων ένοπλων «ειρηνευτικών δυνάμεων», πέρα από τα όσα προβλέπει ο σχετικός κανονισμός του ΟΗΕ, θα συνιστά «επέμβαση» και θα βρει αντίθετη τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ αποκάλυψε ότι η Γερμανία πρότεινε τον Ιούνη στη Ρωσία να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασαντ. «Από την πλευρά μας, σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν ένα αστείο», σημείωσε, και πρόσθεσε σχετικά με τις υποθέσεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει τώρα να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ: «Αυτά (οι φήμες για τη χορήγηση ασύλου στον Ασαντ από τη Ρωσία) αποτελούν είτε προσπάθεια παραπλάνησης σοβαρών ανθρώπων που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, είτε έλλειψη κατανόησης της θέσης της Ρωσίας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το αίτημα της Δύσης για παραίτηση του Μπασάρ Ασαντ δεν έχει νόημα, διότι η προσέγγιση σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος Ασαντ πρέπει να απομακρυνθεί πριν από τον τερματισμό της βίας και της πολιτικής διαδικασίας είναι «δυσλειτουργική». Επιπλέον, πρόσθεσε πως η θέση, που προβάλλει ως ανάγκη τον αποκλεισμό κάποιας πλευράς από την ειρηνευτική διαδικασία, που αρχικά υπήρχε στο ντοκουμέντο της διεθνούς συνάντησης στη Γενεύη, αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πλευράς. Η Μόσχα έκανε εκεί σαφές ότι δε θα επιτρέψει στη Συρία την επανάληψη του σεναρίου της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και μέσα από ευρύτερο πολιτικό διάλογο.


Ι. Π.

ΛΙΒΥΗ
Κάλπες βαμμένες στο αίμα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, να υπάρξει στοιχειώδες επίπεδο ασφάλειας, καλούνται το Σάββατο οι Λίβυοι στις πρώτες εκλογές, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και λαϊκών αντιδράσεων που χειραγωγήθηκαν πλήρως. Παρά την επίφαση νομιμοποίησης που αποδίδει η επίβλεψη της προετοιμασίας των εκλογών από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η όλη διαδικασία στιγματίζεται από τις βαθιές και οδυνηρές συνέπειες του γεγονότος ότι η Λιβύη έγινε πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξελίχθηκαν σε μια επέμβαση που άφησε πίσω της χάος, διχασμό και ένοπλες ομάδες που δρουν σαν συμμορίες σε όλο το λιβυκό έδαφος. Στο δε πολιτικό επίπεδο, η οποιαδήποτε φωνή θα μπορούσε να θέσει, έστω, ερωτηματικά για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια έχει εξοβελιστεί και ουσιαστικά «διαγωνίζονται» εκπρόσωποι μερίδων της αστικής τάξης είτε ως λεγόμενα κοσμικά ή κόμματα με θρησκευτικό επικάλυμμα.

Θεωρητικώς, μετά από αλλεπάλληλες εμπλοκές, στα τέλη Γενάρη, εγκρίθηκε ένας προσωρινός εκλογικός νόμος, με βάση τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Οι 2.865.937 ψηφοφόροι που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μεταξύ 1ης - 21η Μάη, - χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί η ορθότητα της διαδικασίας - καλούνται να εκλέξουν 200 μέλη μιας Εθνικής Συνέλευσης, η οποία θα διορίσει πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσει τα «τρέχοντα ζητήματα» και το σημαντικότερο θα επιβλέψει τη διαδικασία εκπόνησης νέου συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Μετά, και με βάση τον εκλογικό νόμο που θα προκύψει από το σύνταγμα, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Στις εκλογές δεν δικαιούνται να πάρουν μέρος πρόσωπα που είχαν την οποιαδήποτε σύνδεση με το καθεστώς Καντάφι και ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Από την «πίσω πόρτα» βέβαια, σε μία από τις πολλές αλλαγές που έγιναν στον αρχικό εκλογικό νόμο, επιτράπηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές τα τοπικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Οι εκλογές γίνονται στη βάση εκλογικών περιφερειών, από τις οποίες θα εκλεγούν 120 μέλη της Εθνικής Συνέλευσης, ενώ οι άλλες 80 έδρες θα καλυφθούν από υποψηφίους των κομματικών λιστών. Η αναλογία εδρών ανά περιφέρεια προκάλεσε σειρά αντιδράσεων με γνωστότερο το περιστατικό της εισβολής εκατοντάδων ενόπλων στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στη Βεγγάζη, οι οποίοι απαιτούσαν να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει η περιφέρειά τους.

Επισήμως, στις εκλογές συμμετέχουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης, που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», το Κόμμα της Πατρίδας, που επίσης είναι ισλαμιστικό και πολιτικός ηγέτης του είναι ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, που ήταν επικεφαλής των ενόπλων που ανέλαβαν τον έλεγχο της Τρίπολης, γνωστός για τη συμμετοχή του στην «αλ Κάιντα», τη σύλληψή του από τη CIA στο Αφγανιστάν κλπ. Επίσης, συμμετέχουν τα αστικά κοσμικά κόμματα Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων, όπου ηγείται χωρίς να είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός επί Μεταβατικού Συμβουλίου (αμερικανοθρεμμένος) Μαχμούντ Τζιμπρίλ, και το Εθνικό Μέτωπο, που είναι συνέχεια του αντικανταφικού Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, που ιδρύθηκε από στρατιωτικούς το 1981 και αφού συνετρίβη από τις δυνάμεις Καντάφι, μετοίκησε στις ΗΠΑ, όπου και λειτουργούσε μέχρι πρότινος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ