Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Συρία

Η θέση της Δύσης στο θέμα της Συρίας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και ίσως ακόμη και σε πόλεμο, δήλωσε χτες, Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, στη Μόσχα.

«Η θέση τους (των δυτικών χωρών) είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, στην ένταση της βίας και, τελικά, σ' έναν πολύ μεγάλο πόλεμο», είπε ο Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί αν αποτύχει το σχέδιο για μια πολιτική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το ζήτημα του κατά πόσον η Ρωσία θα συμφωνήσει σε μια νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία, κάνει μια προκατειλημμένη πρόγνωση και πρόσθεσε: «Ισως εδώ κρύβεται η πεποίθηση ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, που απαιτούν αλλαγή καθεστώτος (στη Συρία), δε θα αλλάξουν τη θέση τους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αποστολή ξένων ένοπλων «ειρηνευτικών δυνάμεων», πέρα από τα όσα προβλέπει ο σχετικός κανονισμός του ΟΗΕ, θα συνιστά «επέμβαση» και θα βρει αντίθετη τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ αποκάλυψε ότι η Γερμανία πρότεινε τον Ιούνη στη Ρωσία να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασαντ. «Από την πλευρά μας, σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν ένα αστείο», σημείωσε, και πρόσθεσε σχετικά με τις υποθέσεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει τώρα να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ: «Αυτά (οι φήμες για τη χορήγηση ασύλου στον Ασαντ από τη Ρωσία) αποτελούν είτε προσπάθεια παραπλάνησης σοβαρών ανθρώπων που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, είτε έλλειψη κατανόησης της θέσης της Ρωσίας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το αίτημα της Δύσης για παραίτηση του Μπασάρ Ασαντ δεν έχει νόημα, διότι η προσέγγιση σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος Ασαντ πρέπει να απομακρυνθεί πριν από τον τερματισμό της βίας και της πολιτικής διαδικασίας είναι «δυσλειτουργική». Επιπλέον, πρόσθεσε πως η θέση, που προβάλλει ως ανάγκη τον αποκλεισμό κάποιας πλευράς από την ειρηνευτική διαδικασία, που αρχικά υπήρχε στο ντοκουμέντο της διεθνούς συνάντησης στη Γενεύη, αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πλευράς. Η Μόσχα έκανε εκεί σαφές ότι δε θα επιτρέψει στη Συρία την επανάληψη του σεναρίου της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και μέσα από ευρύτερο πολιτικό διάλογο.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ