Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Ο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο οργώνει κάθε γωνιά της Παραγουάης, παίρνοντας μέρος σε λαϊκές συνελεύσεις για την οργάνωση της αντίστασης ενόσω οι πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται από το Μέτωπο Αντίστασης Guasu. Οι λαϊκές αντιδράσεις είναι και το μόνο ουσιαστικό και αυθεντικό τμήμα των αντιδράσεων όσον αφορά το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» της 22ας Ιουνίου εναντίον του προέδρου Λούγκο.

Οι περιφερειακές αντιδράσεις, που στην αρχή ήταν «έντονες και καθολικές», έχουν μετατραπεί σε ένα «αλισβερίσι» καθώς το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα λειτούργησε εν μέρει και ως πυροδοτικός μηχανισμός των υφιστάμενων αντιθέσεων.

Ο «νέος πρόεδρος της Παραγουάης», Φεντερίκο Φράνκο, εκμεταλλεύεται αριστοτεχνικά τις αντιθέσεις και «κατέθεσε ντοκουμέντα» στην επιτροπή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) με επικεφαλής τον ΓΓ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, η οποία θα παρουσιάσει τα ευρήματά της τη Δευτέρα, για «άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του πρέσβη του Εκουαδόρ, Χούλιο Πράδο» για τις συναντήσεις που είχαν με ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά το ισπανικό πρακτορείο EFE. Πρόκειται για «ντοκουμέντα» που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής της διερευνητικής αποστολής του UNASUR στην Παραγουάη και ενόσω βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα... Το πρόσχημα κατασκευάστηκε και η νέα υπουργός Αμυνας Μαρία Λις Γκαρσία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της Παραγουάης στη Βενεζουέλα μετά την έξοδό της από τη Γενική Εισαγγελία όπου «κατέθεσε τα στοιχεία». Εκτός όμως από τη στοχοποίηση και της Βενεζουέλας, το Μέτωπο Guasu δηλώνει ότι οι «ανυπόστατες κατηγορίες για παρέμβαση της Βενεζουέλας θα χρησιμοποιηθούν και για την καταστολή της λαϊκής αντίστασης ως "υποκινούμενης"».

Αντιπαραθέσεις στη Mercosur

Στο μεταξύ, μύλος έχει γίνει η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur). Το μεγάλο μέτωπο είναι η Βραζιλία όπου η απόφαση της Συνόδου στη Μεντόσα, όπου αποβλήθηκε η Παραγουάη ενώ εγκρίθηκε η πλήρης ένταξη της Βενεζουέλας, κλυδωνίζει την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Η εγχώρια ολιγαρχία ή μέρος της, αντιδρώντας στις αποφάσεις, εξαπολύει πυρά, μετατρέποντας την κρίση σε περιφερειακή. Σύμφωνα με το περιοδικό «Istoe», ένα εκ των δύο μεγαλύτερων σε κυκλοφορία στη Βραζιλία, σε παραίτηση εξωθήθηκε ήδη ο πρέσβης της Βραζιλίας στη Mercosur, Σαμουέλ Πινιέρο Γκιμαράες, ενώ οι καρέκλες του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα, αλλά και του συμβούλου για ζητήματα διεθνών σχέσεων Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία τρίζουν «για την υιοθέτηση της πρότασης λήψης μέτρων δίχως καμία νομική βάση σύμφωνα με τις περιφερειακές συμφωνίες και ξεχνώντας ότι η Παραγουάη είναι από τα ιδρυτικά μέλη ενώ η Mercosur συστάθηκε το 1991 στην Ασουνσιόν».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, αλλά με πολύ πιο αιχμηρό τρόπο η κύρια εφημερίδα, εκπρόσωπος της οικονομικής ολιγαρχίας, η «O Estado de Sao Paulo», με πρωτοσέλιδό της χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «πραξικόπημα εντός της Mercosur»!

Καθώς φαίνεται και στην Ουρουγουάη οι εξελίξεις είναι περίπου ανάλογες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντανίλο Αστόρι σε δηλώσεις του διαχώρισε ανοικτά τη θέση του όσον αφορά τον πρόεδρο Χοσέ Πέπε Μουχίκα, την κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλώνοντας ότι η αποβολή της Παραγουάης και η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου της Μεντόσα για την πλήρη ένταξη της Βενεζουέλας συνιστούν «επιθετική ενέργεια στους θεσμούς και τη συμφωνία της Ασουνσιόν, τη σφοδρότερη και σοβαρότερη της 21χρονης ιστορίας της Mercosur». Είναι φανερό ότι η εξέλιξη στην Παραγουάη έφερε στην επιφάνεια τον ανταγωνισμό μεταξύ αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και δείχνει ότι η αναδιάταξη συμμαχιών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι σε πλήρη εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ