Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κάλπες βαμμένες στο αίμα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, να υπάρξει στοιχειώδες επίπεδο ασφάλειας, καλούνται το Σάββατο οι Λίβυοι στις πρώτες εκλογές, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και λαϊκών αντιδράσεων που χειραγωγήθηκαν πλήρως. Παρά την επίφαση νομιμοποίησης που αποδίδει η επίβλεψη της προετοιμασίας των εκλογών από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η όλη διαδικασία στιγματίζεται από τις βαθιές και οδυνηρές συνέπειες του γεγονότος ότι η Λιβύη έγινε πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξελίχθηκαν σε μια επέμβαση που άφησε πίσω της χάος, διχασμό και ένοπλες ομάδες που δρουν σαν συμμορίες σε όλο το λιβυκό έδαφος. Στο δε πολιτικό επίπεδο, η οποιαδήποτε φωνή θα μπορούσε να θέσει, έστω, ερωτηματικά για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια έχει εξοβελιστεί και ουσιαστικά «διαγωνίζονται» εκπρόσωποι μερίδων της αστικής τάξης είτε ως λεγόμενα κοσμικά ή κόμματα με θρησκευτικό επικάλυμμα.

Θεωρητικώς, μετά από αλλεπάλληλες εμπλοκές, στα τέλη Γενάρη, εγκρίθηκε ένας προσωρινός εκλογικός νόμος, με βάση τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Οι 2.865.937 ψηφοφόροι που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μεταξύ 1ης - 21η Μάη, - χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί η ορθότητα της διαδικασίας - καλούνται να εκλέξουν 200 μέλη μιας Εθνικής Συνέλευσης, η οποία θα διορίσει πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσει τα «τρέχοντα ζητήματα» και το σημαντικότερο θα επιβλέψει τη διαδικασία εκπόνησης νέου συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Μετά, και με βάση τον εκλογικό νόμο που θα προκύψει από το σύνταγμα, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Στις εκλογές δεν δικαιούνται να πάρουν μέρος πρόσωπα που είχαν την οποιαδήποτε σύνδεση με το καθεστώς Καντάφι και ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Από την «πίσω πόρτα» βέβαια, σε μία από τις πολλές αλλαγές που έγιναν στον αρχικό εκλογικό νόμο, επιτράπηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές τα τοπικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Οι εκλογές γίνονται στη βάση εκλογικών περιφερειών, από τις οποίες θα εκλεγούν 120 μέλη της Εθνικής Συνέλευσης, ενώ οι άλλες 80 έδρες θα καλυφθούν από υποψηφίους των κομματικών λιστών. Η αναλογία εδρών ανά περιφέρεια προκάλεσε σειρά αντιδράσεων με γνωστότερο το περιστατικό της εισβολής εκατοντάδων ενόπλων στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στη Βεγγάζη, οι οποίοι απαιτούσαν να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει η περιφέρειά τους.

Επισήμως, στις εκλογές συμμετέχουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης, που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», το Κόμμα της Πατρίδας, που επίσης είναι ισλαμιστικό και πολιτικός ηγέτης του είναι ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, που ήταν επικεφαλής των ενόπλων που ανέλαβαν τον έλεγχο της Τρίπολης, γνωστός για τη συμμετοχή του στην «αλ Κάιντα», τη σύλληψή του από τη CIA στο Αφγανιστάν κλπ. Επίσης, συμμετέχουν τα αστικά κοσμικά κόμματα Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων, όπου ηγείται χωρίς να είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός επί Μεταβατικού Συμβουλίου (αμερικανοθρεμμένος) Μαχμούντ Τζιμπρίλ, και το Εθνικό Μέτωπο, που είναι συνέχεια του αντικανταφικού Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, που ιδρύθηκε από στρατιωτικούς το 1981 και αφού συνετρίβη από τις δυνάμεις Καντάφι, μετοίκησε στις ΗΠΑ, όπου και λειτουργούσε μέχρι πρότινος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ