ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η Υγεία αποτελεί δικαίωμα

Την Παρασκευή 13 του Ιούλη η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Στον αγώνα για το δικαίωμα στην περίθαλψη όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) συμμετέχει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σε συνέχεια των πολλών αγωνιστικών πρωτοβουλιών που είχε πάρει πρόσφατα. Η ΟΒΣΑ καλεί στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Μικρών Εμπόρων στο Δήμο της Αθήνας, την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η Ομοσπονδία μας, καλεί τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το αν χρωστάνε στο Ταμείο ή όχι. Η συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιουλίου, 9 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) με το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικεί η ΠΑΣΕΒΕ.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί δικαίωμα. Η άρνηση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της θεώρησης των βιβλιαρίων σε όλους τους ασφαλισμένους, αποτελεί εγκληματική ενέργεια που βαραίνει και όλες τις κυβερνήσεις που όχι μόνο υποχρηματοδότησαν το Ταμείο μας, αλλά κυριολεκτικά καταλήστευσαν τα αποθεματικά του, καθιστώντας το ανίκανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η Διοίκηση του Ταμείου και οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας σαν μέσον εκβιασμού σε κατεστραμμένους οικονομικά επαγγελματοβιοτέχνες, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων στο Ταμείο.

Η μαζική μας συμμετοχή στη συγκέντρωση θα βοηθήσει στην προώθηση των αιτημάτων μας, στην κλιμάκωση της πάλης μας από καλύτερη θέση. Καλούμε όλα τα ΔΣ των Σωματείων να οργανώσουν τη δουλειά τους, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ πρέπει να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση και ιδιαίτερα όσοι έχουν άμεσο πρόβλημα.

Δε δίνουμε καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, η οποία μιλάει για μείωση δαπανών στην Υγεία και την Ασφάλιση. Αν δεν παρέμβει μαζικά και δυναμικά το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, το φαινόμενο με τα φάρμακα και η απαξίωση των νοσοκομείων θα συνεχιστεί. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το ταμείο δε θα μπορεί ούτε τις συντάξεις να δίνει.

Με τη μαζική μας συμμετοχή διεκδικούμε:

  • Θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα αν χρωστάνε στο ταμείο ή όχι.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλους.
  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.
  • Τα φάρμακα να διατίθενται δωρεάν. Παραγωγή και διακίνηση να γίνεται από το κράτος. Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι για φάρμακα και για άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ
  • Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων μας και στα Δημόσια Νοσοκομεία που "κουρεύτηκαν" από τη δανειακή σύμβαση
  • Χρηματοδότηση του Ταμείου μας από το κρατικό προϋπολογισμό στα 2/3 των εξόδων του
  • Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Πάγωμα των χρεών των ασφαλισμένων στο ταμείο χωρίς προσαυξήσεις
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες στα 55 χρόνια για τις γυναίκες
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Να εξαιρεθούν από το «κούρεμα»

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Την εξαίρεση των ομολόγων που προορίζονταν για αποζημιώσεις στους απολυμένους της «Ολυμπιακής» από την διαδικασία του PSI ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Χρ. Κατσώτης και Σπ. Χαλβατζής.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Στο πλαίσιο εφαρμογής του PSI συμπεριλήφθηκαν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία είχαν δοθεί στους πρώην εργαζόμενους του ομίλου της Ολυμπιακής ως εφάπαξ ποσό για αποζημίωση λόγω της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.

Με το νόμο 3717/2008 το σύνολο των απολυμένων εργαζόμενων της ΟΑ δεν έλαβε από την εταιρεία την νόμιμο αποζημίωση, αλλά μεταφέρθηκε στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου η καταβολή ενός "εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης", μέτρο το οποίο διευκόλυνε την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

Με το άρθρο 49 παρ. 4 του Νόμου 3871/2010 προβλέφθηκε η δυνατότητα "Η καταβολή του εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του άρθρου αυτού μπορεί να γίνει εν όλω ή εν μέρει με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου".

Με ημερομηνία έκδοσης 31/1/2011, εκδόθηκε ειδικό ομολογιακό δάνειο συνολικής ονομαστικής αξίας 139.430.089,87 ευρώ με σταθερό επιτόκιο 1% και ημερομηνία λήξης 30/6/2012 το οποίο διανεμήθηκε στους απολυμένους της ΟΑ, σήμερα το ύψος δεν ξεπερνά τα 90.000.000 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο εντάχθηκε στη διαδικασία του PSI με αποτέλεσμα να μειωθεί η ονομαστική του αξία κατά 53,5%, ενώ και τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθεί θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η διανομή του συγκεκριμένου ομολόγου στους απολυμένους της Ο.Α. αποτελεί μονομερή επιλογή της κυβέρνησης και γι' αυτό ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα πάρει για την εξαίρεση του συγκεκριμένου ομολογιακού δανείου από τη διαδικασία του PSI και την απόδοσή του στους δικαιούχους, στο άρτιο του ονομαστικού του ποσού που τους οφείλει το δημόσιο, στην αρχική ημερομηνία λήξης τους 30/6/2012.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τόνωση τζίρου με «τουρισμό για όλους»...

Το 69% των νοικοκυριών δε θα πάει διακοπές λέει το ΙΝΚΑ

«Δώρο» στους ξενοδόχους αποτελεί η μερική επανενεργοποίηση του προγράμματος του ΕΟΤ «τουρισμός για όλους» από την υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλονιάννη, η οποία σκοπεύει να «ρίξει» στην αγορά 5,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ, ώστε με την κατάλληλη «μόχλευση» -τη μικρή ή μεγάλη οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων- να προκύψει ένα μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για την ξενοδοχειακή αγορά.

Παρ' ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «εξασφαλίζει διακοπές χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», δηλώνεται ότι στόχος είναι η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, μέσα από ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε 81.200 δικαιούχους, εξαιρεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φέρνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην καπηλεία, μιας ήδη εμφανούς ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης, άσχετης με τα οποιαδήποτε μέτρα οποιασδήποτε κυβέρνησης! Εξάλλου, η κυβέρνηση, κινούμενη στην πεπατημένη της υλοποίησης της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, θα συνεχίσει να «ρημάζει» οικονομικά τις εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά νοικοκυριά, αποστερώντας τους όχι μόνο το δικαίωμα στον παραθερισμό, αλλά και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της.

Η χτεσινή ανακοίνωση δεν είναι αναλυτική ως προς τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα, αν και έχουν ήδη σταλεί προσκλήσεις ενδιαφέροντος στους τουριστικούς επιχειρηματίες. Προκύπτει πάντως, ότι το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τα υποπρογράμματα Εξαήμερων Διακοπών (5 διανυκτερεύσεις ) με διάρκεια από τον Αύγουστο 2012 ως τις 31 Μαΐου 2013 και Τρίτης Ηλικίας με διάρκεια από την 1 Οκτωβρίου 2012 ως τις 31 Μαΐου 2013. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο Πρόγραμμα Εξαήμερων Διακοπών «μπορούν να συμμετέχουν με εισοδηματικά κριτήρια υπάλληλοι και συνταξιούχοι με τα προστατευόμενα μέλη τους που δεν ήταν δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Oργανισμού Eργατικής Eστίας ή του Oργανισμού Aγροτικής Eστίας. Επίσης άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, πολύτεκνοι κ.ά.».

Το ΙΝΚΑ

Από έρευνα πάντως του ΙΝΚΑ αποκαλύπτεται ότι περί το 69% των νοικοκυριών της χώρας δε θα πάνε διακοπές ούτε για μία μέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 62%.

Ως καταγραφόμενες αιτίες εμφανίζονται: οικονομικοί λόγοι 69%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 21%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές, το πολύ μέχρι 5 μέρες. Σε φιλικό ή ιδιόκτητο σπίτι προγραμματίζει να φιλοξενηθεί το 80%, έναντι ποσοστού 20% που προγραμματίζει διαμονή σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ δανείστηκε χτες το δημόσιο από τις τράπεζες μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο έφτασε στο 4,7% (από 4,73% στη προηγούμενη δημοπρασία του Ιούνη).

Τα ποσά για τόκους που θα λεηλατήσουν οι τραπεζίτες για τη εξάμηνη περίοδο αποπληρωμής φτάνουν στα 38 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΕΠΑ
Αναβολή συζήτησης ασφαλιστικών μέτρων

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για χτες συζήτηση, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, των ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε ο όμιλος ρωσικών συμφερόντων fund «Energy», απέναντι στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο ενεργειακός όμιλος είχε ζητήσει την ακύρωση του διαγωνισμού ή την ανάκληση της απόφασης του Ταμείου που τον είχε αποκλείσει απορρίπτοντας την αίτηση. Τον περασμένο Μάη απορρίφθηκε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Χτες, η συζήτηση της αίτησης ματαιώθηκε, καθώς, όπως σημειώνει το Ταμείο «δεν εμφανίσθηκε εκπρόσωπος του αιτούντος για να την υποστηρίξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ