Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Να εξαιρεθούν από το «κούρεμα»

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Την εξαίρεση των ομολόγων που προορίζονταν για αποζημιώσεις στους απολυμένους της «Ολυμπιακής» από την διαδικασία του PSI ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Χρ. Κατσώτης και Σπ. Χαλβατζής.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Στο πλαίσιο εφαρμογής του PSI συμπεριλήφθηκαν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία είχαν δοθεί στους πρώην εργαζόμενους του ομίλου της Ολυμπιακής ως εφάπαξ ποσό για αποζημίωση λόγω της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.

Με το νόμο 3717/2008 το σύνολο των απολυμένων εργαζόμενων της ΟΑ δεν έλαβε από την εταιρεία την νόμιμο αποζημίωση, αλλά μεταφέρθηκε στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου η καταβολή ενός "εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης", μέτρο το οποίο διευκόλυνε την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

Με το άρθρο 49 παρ. 4 του Νόμου 3871/2010 προβλέφθηκε η δυνατότητα "Η καταβολή του εφάπαξ ποσού κοινωνικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του άρθρου αυτού μπορεί να γίνει εν όλω ή εν μέρει με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου".

Με ημερομηνία έκδοσης 31/1/2011, εκδόθηκε ειδικό ομολογιακό δάνειο συνολικής ονομαστικής αξίας 139.430.089,87 ευρώ με σταθερό επιτόκιο 1% και ημερομηνία λήξης 30/6/2012 το οποίο διανεμήθηκε στους απολυμένους της ΟΑ, σήμερα το ύψος δεν ξεπερνά τα 90.000.000 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο εντάχθηκε στη διαδικασία του PSI με αποτέλεσμα να μειωθεί η ονομαστική του αξία κατά 53,5%, ενώ και τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθεί θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η διανομή του συγκεκριμένου ομολόγου στους απολυμένους της Ο.Α. αποτελεί μονομερή επιλογή της κυβέρνησης και γι' αυτό ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα πάρει για την εξαίρεση του συγκεκριμένου ομολογιακού δανείου από τη διαδικασία του PSI και την απόδοσή του στους δικαιούχους, στο άρτιο του ονομαστικού του ποσού που τους οφείλει το δημόσιο, στην αρχική ημερομηνία λήξης τους 30/6/2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ