ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, χωρίς προϋποθέσεις και τροφεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο της Αθήνας προχώρησε χθες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με κύριο αίτημα να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση και να καταργηθούν τα τροφεία που επιβαρύνουν τους νέους γονείς, δεκάδες μέλη συλλόγων και ομάδων της ΟΓΕ απαίτησαν να συναντηθούν με το δήμαρχο.

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ συναντήθηκε τελικά με την αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Σπυροπούλου, στην οποία επέδωσε επιστολή προς τη δημοτική αρχή. Ανάμεσα σε άλλα, η ΟΓΕ αναφέρει: «Στο Δήμο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της θητείας σας, αλλά και του προηγούμενου Δημάρχου κ. Κακλαμάνη, έκλεισαν με πρόσχημα την ακαταλληλότητα των κτιρίων δώδεκα παιδικοί σταθμοί. Σήμερα με το ίδιο πρόσχημα δρομολογείται το κλείσιμο και άλλων παιδικών σταθμών. Παρά τις τεράστιες ανάγκες παραμένει ανεκτέλεστη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που μπορεί να δώσει άμεσα μια λύση στο ζήτημα της κάλυψης όλων των παιδιών».

Δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της

Η ΟΓΕ επίσης υπογραμμίζει: «Η σωστή διαπαιδαγώγηση και η ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού απαιτεί την στελέχωση των παιδικών σταθμών με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο. Αντ' αυτού εσείς απολύετε εκατοντάδες συμβασιούχους που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Πετάτε στο δρόμο τους εργαζόμενους, αλλά και παιδιά που δε θα γίνουν δεκτά εφόσον οι συμβασιούχοι δεν δουλέψουν του χρόνου».

Η αντιδήμαρχος δεν έδωσε στην ουσία καμία απάντηση στο τι θα γίνει με τα παιδιά που απορρίπτονται από τους παιδικούς σταθμούς ενώ για το ζήτημα των συμβασιούχων παρέπεμψε στην αναμενόμενη δικαστική απόφαση. Αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοπράτηση της κατασκευής νέων σταθμών, που θα βελτιώσει την κατάσταση, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ ξεκαθάρισαν πως θα σταθούν το επόμενο διάστημα στο πλευρό των γυναικών, που παλεύουν με την ανέχεια και την ανεργία, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης που περικόπτει κοινωνικές παροχές και μετατρέπει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε εμπορεύματα. Θα διεκδικήσουν ακόμα πιο δυναμικά το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά τους σε Αποκλειστικά Κρατικούς - Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΥΡΩΝΑ
Περίπου 250 παιδιά μένουν εκτός

Παρέμβαση δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ - Δεκάδες ακόμα παιδικοί σταθμοί στην Αττική σχεδιάζεται να κλείσουν

Χιλιάδες αιτήσεις παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα απορρίφθηκαν. Υπέρογκα τροφεία που οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους. Παιδικοί σταθμοί με υπερπληθώρα παιδιών λόγω έλλειψης προσωπικού ή έλλειψη χρηματοδότησης για τη λειτουργία περισσότερων σταθμών. Στέγαση σε ενοικιαζόμενα ή ακατάλληλα κτίρια. Εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις. Γονείς που δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς ολόκληρης της χώρας, δημιουργώντας τεράστια αδιέξοδα σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που δεν ξέρουν πού θα αφήσουν τα παιδιά τους.

Μόνο στον Βύρωνα, περίπου 250 παιδιά περίπου (50 περισσότερα από πέρυσι), θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Από τις περίπου 700 αιτήσεις, θα ικανοποιηθούν οι 450. Τα χρήματα που αναλογούν φέτος ανά νήπιο είναι 2.900 ευρώ αντί 3.400 πέρυσι, ενώ ανά βρέφος 3.700 ευρώ, αντί 4.700 ευρώ πέρυσι. Η μείωση των πόρων συνεπάγεται και την υστέρηση σε σύγχρονες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στον Βύρωνα οι αντικειμενικές ανάγκες σχεδιάζονται να καλυφθούν, είτε με μείωση των παιδιών που θα γίνουν δεκτά, είτε με πρόσληψη διμηνιτών, είτε μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΟΑΕΔ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που παιδικός σταθμός παραμένει σφραγισμένος τουλάχιστον δύο χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού (!)

Για την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται, παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησαν χθες, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων, απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να παρθούν άμεσα πρακτικά μέτρα ώστε να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, κανένα παιδί να μην μείνει απ' έξω, ιδιαίτερα των ανέργων. Καμία απόλυση συμβασιούχων, ανανέωση των συμβάσεων - μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών. Οι προσκείμενες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρατάξεις καταψήφισαν τις προτάσεις αυτές, ενώ οι παρατάξεις που πρόσκειται σε ΣΥΝ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απουσίαζαν.

Τραγική κατάσταση και σε άλλες περιοχές

Αντίστοιχη κατάσταση παρουσιάζεται σε μία σειρά δήμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δραπετσώνα-Κερατσίνι, σχεδιάζεται το κλείσιμο περίπου των μισών παιδικών σταθμών, δηλαδή εφτά με οκτώ παιδικοί σταθμοί. Στους δήμους της Ανατολικής Αττικής σχεδιάζεται το κλείσιμο τριών παιδικών σταθμών, ενώ τρεις ακόμα εκτιμάται να κλείσουν στο Περιστέρι. Στη Δάφνη κλείνει τουλάχιστον ένας σταθμός και ένας ακόμα στου Ζωγράφου. Αντίστοιχα, στο Πέραμα, σχεδιάζεται το κλείσιμο δύο ακόμα παιδικών σταθμών.

Σε κάθε περίπτωση ο οριστικός αριθμός των παιδικών σταθμών που θα κλείσουν στους δήμους όλης της χώρας, θα εξαρτηθεί και από την τύχη του προσωπικού σε αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είναι συμβασιούχοι, των οποίων η σύμβαση έληξε ή λήγει. Ακόμη και αν επιτραπούν οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο αν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ τον Σεπτέμβρη οπότε και ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί. Τα δεδομένα αυτά θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα στις λαϊκές οικογένειες που δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να βγουν στο μεροκάματο. Η ανάγκη για διεκδίκηση δωρεάν, σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών από τους γονείς είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΤΟΥΜΠΑ

Με πορεία στους δρόμους που ξεκίνησε από την Αγία Βαρβάρα, ο εργαζόμενος λαός που συσπειρώνεται στη Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας, χθες βράδυ, σάλπισε κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Με τα πανό και τα συνθήματα, κάλεσαν το λαό να μπει στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα και να συμμετέχει μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 9.30 π.μ., στην Εφορία της Τούμπας.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ-ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Κινητοποίηση στο ΙΚΑ Παγκρατίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Βύρωνα - Καισαριανής, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση στο χώρο της Υγείας, στο Φάρμακο, ενώ χιλιάδες άνεργοι παραμένουν χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεκάδες οικογένειες και συνταξιούχοι από την περιοχή, με σοβαρά προβλήματα Υγείας, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν το φόβο τους για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί που ενδέχεται στο μέλλον να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους. Από την πλευρά τους, τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, τόνισαν σε όλους την ανάγκη που υπάρχει οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι άνθρωποι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν μέσα από σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των Κέντρων Υγείας, επιστροφή των αποθεματικών των Ταμείων, δωρεάν εξετάσεις, φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες.

Ανάλογη κινητοποίηση στο ΙΚΑ, πραγματοποίησαν χθες και τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου.

ΓΑΛΑΤΣΙ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Εξόρμηση στην Εφορία Γαλατσίου πραγματοποίησαν χθες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος για την φοροεπιδρομή της κυβέρνησης που κυριολεκτικά στραγγίζει οικονομικά κάθε εργατικό λαϊκό σπίτι. Στις συζητήσεις με τον κόσμο, φάνηκε η έντονη ανησυχία τους. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, όχι μόνο χαράτσια δεν έχουν να πληρώσουν αλλά ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κάλεσαν τον κόσμο να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα για τις εξελίξεις σε βάρος του που, όπως είπαν, ολοένα θα διογκώνονται όσο ο λαός δεν αντιδρά ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

ΙΚΑ
Απάτη τριών εκατομμυρίων ευρώ

Απάτη τριών εκατομμυρίων ευρώ έγινε σε βάρος του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο Ελληνες και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές, μέσω διαδικτύου είχαν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις για 47 άτομα που εικονικά απασχολούσαν και παίρναν δώρα, επιδόματα και χρήματα για παροχές υγείας, χωρίς ωστόσο να καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκαν δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον των τριών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Επανασύνδεσαν το ρεύμα σε 80χρονο ασθενή

Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή 80χρονου ασθενή στη Ζάκυνθο (Λαγκαδάκια) εξαιτίας της διακοπής παροχής ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ, προχτές το πρωί, επειδή δεν έχει καταφέρει να πληρώσει τους λογαριασμούς. Ο υπερήλικας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει ανάγκη χρήσης οξυγόνου καθώς και φαρμάκων που διατηρούνται στο ψυγείο.

Ανθρωποι του ΠΑΜΕ αντέδρασαν άμεσα και προχώρησαν στην επανασύνδεση του ρεύματος. Αντιπροσωπεία της Γραμματείας Ζακύνθου του ΠΑΜΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και απαίτησε να μην προχωρά ανεξέλεγκτα η ΔΕΗ σε διακοπές ρεύματος σε βάρος ανήμπορων ανθρώπων και οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ αφού καταγγέλλει τη διακοπή ρεύματος σε έναν 80χρονο ασθενή, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Μπροστά στην είσπραξη των χρημάτων η ζωή σε δεύτερη μοίρα! Την ίδια ώρα που η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις αυξάνουν, οι μισθοί και συντάξεις μειώνονται, η εργατική λαϊκή οικογένεια αγκομαχά για να τα βγάλει πέρα. Πρέπει να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, το ζακυνθινό λαό να απευθύνεται στα σωματεία, στο ΠΑΜΕ, στις Λαϊκές επιτροπές σε κάθε προσπάθεια διακοπής ρεύματος για να αποτρέπονται αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες».

Η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη σ. Κατερίνα Χονδρονάσιου για τον αναπάντεχο χαμό της αγαπημένης μητέρας της Μαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ