ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Αντίσταση στα σκληρά φορολογικά μέτρα

Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών

Πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την οργανωμένη λαϊκή αντίσταση στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα αποτελεί η συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Πέμπτη, 19 του Ιούλη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας), με προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Πλ. Κλαυθμώνος. Στη κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Σε συμμετοχή καλεί και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», η οποία συμπληρώνει το διεκδικητικό πλαίσιο με αιτήματα τόσο κοινά, όσο και κλαδικά και δηλώνει ότι «παλεύουμε μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους των άλλων κλάδων, τους μικρομαγαζάτορες, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, όλους όσοι είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει στο αγωνιστικό της κάλεσμα ότι οι «μάσκες» της συγκυβέρνησης έπεσαν γρήγορα και τονίζει: «Η διέξοδος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους προϋποθέτει να σταθούν όρθιοι απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Να νικήσουν το φόβο και την απογοήτευση. Να σηκώσουν τη σημαία της πάλης για τις σύγχρονες και ρεαλιστικές ανάγκες τους. Εχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα και αποκτά πρωταρχική σημασία η πάλη για την προστασία της ζωής και της επιβίωσης μεγάλων τμημάτων εργαζομένων. Χωρίς να παραγνωρίζουμε κανένα από τα οξυμένα προβλήματα προκρίνουμε για το επόμενο διάστημα ορισμένα από τα πιο επείγοντα και επίκαιρα ενιαία κοινά προβλήματα».

Πέρα από την αντίσταση στην φορολαίλαπα, η ΠΑΣΕΒΕ εστιάζει την πάλη της σε δυο ακόμη ζητήματα: στη δράση για τα προβλήματα της Υγείας και της περίθαλψης, και στην τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων.

Γι' αυτά τα ζητήματα, η ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει: «Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ σε κάθε κλάδο και περιοχή πρέπει να πρωτοστατήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην οργάνωση της πάλης για το οξυμένο πρόβλημα των συναδέλφων που είναι ανασφάλιστοι λόγω αδυναμίας πληρωμής των εισφορών.

Ολα τα σωματεία και οι επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ να ασχοληθούν με τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να οργανώσουν κινητοποιήσεις, παραστάσεις στα γραφεία του ΟΑΕΕ, συγκεντρώσεις και διαβήματα στα υπουργεία κλπ.

Στόχος είναι κάθε σωματείο να γνωρίζει ποιος συνάδελφος αντιμετωπίζει πρόβλημα και τα μέλη των σωματείων να ξέρουν ότι το σωματείο βρίσκεται δίπλα τους, παλεύει μαζί τους.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην δωρεάν υγεία και περίθαλψη πρέπει να γίνει καθημερινή υπόθεση συνδικαλιστών και σωματείων».

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Αγόρασαν φτηνά, εισπράττουν αστρονομικά ποσά

Το Δημόσιο πληρώνει στο ακέραιο ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Κρατικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών στους κατόχους τους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους έχουν εξαιρεθεί από κάθε διαδικασία «κουρέματος».

Οι κοιναγορίτικοι Οργανισμοί θα πληρωθούν στην ονομαστική αξία για ομόλογα που αγόρασαν «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, αποκομίζοντας και αστρονομικά κέρδη ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ! Οι λήξεις των συγκεκριμένων ομολόγων και ημερομηνία πληρωμής τους είναι για τις 20 Αυγούστου με τη νέα συγκυβέρνηση να ψάχνει για «λύσεις», προκειμένου να αντεπεξέλθει στις «υποχρεώσεις» της, όπως δηλαδή έπραξαν σε ανάλογη περίπτωση και οι προκάτοχοί της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κεντρικές τράπεζες μαζί και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, που επίσης εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα», εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού κράτους ονομαστικής αξίας ύψους 49 δισ. ευρώ, που επίσης σκοπεύουν να τους τα πληρώσουν στο ακέραιο. Στις «λύσεις» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να τα καταβάλει απευθείας από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, είτε να προσφύγει για βραχυπρόθεσμο δανεισμό στους ντόπιους τραπεζίτες, που επίσης ενισχύονται με πακτωλό κεφαλαίων από τα δάνεια της τρόικας.

Για λόγους διαχείρισης - «ανακύκλωσης» προηγούμενων βραχυπρόθεσμων εκδόσεων κρατικού χρέους που λήγουν, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέο τρίμηνο δάνειο εντόκων γραμματίων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο που «πρόσφεραν» οι τραπεζίτες έφτασε στο 4,28%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Με όραμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

«Αναδιάρθρωση» του υπουργείου και των οργανισμών που εποπτεύει «έτσι ώστε να εξυπηρετούν το νέο λειτουργικό κράτος, που όλοι οραματιζόμαστε», εξάγγειλε χτες η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Βεβαίως, η φράση «όλοι οραματιζόμαστε» είναι αυθαίρετη, αφού δεν μπορεί να «οραματίζεται» το ίδιο κράτος ο ξενοδοχοϋπάλληλος που του «σφαγιάζουν» το μεροκάματο σε αυτές τις συνθήκες, ο άνεργος, ο ανασφάλιστος εργαζόμενος που παίρνει «3 και 60» σε κάποια ξενοδοχεία και εστιατόρια, με τον μεγαλοεπιχειρηματία του τουρισμού που επιδιώκει να αντισταθμίσει τις μειώσεις τιμών που κάνει με τα λειψά μεροκάματα και να έχει το κράτος «σούζα» να τον εξυπηρετεί στην αύξηση των κερδών του.

Η υπουργός πρόσθεσε τα τυπικά, όπως ότι «επιδίωξή μας είναι ο τουρισμός, που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για περισσότερα έσοδα για το κράτος, για την αναθέρμανση της αγοράς». Στο «διά ταύτα», το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει κάποια μέτρα για τις επόμενες βδομάδες, στην πεπατημένη εξυπηρέτησης των απαιτήσεων των μεγαλοξενοδόχων και ...συναφών επιχειρηματιών. Ενα παράδειγμα είναι η πρόθεση επίσπευσης της σύστασης της κοινής εταιρείας «μάρκετινγκ». Κάποια φορολογικά και άλλα ζητήματα αφορούν τη γενικότερη οικονομική πολιτική και ξεπερνούν το υπουργείο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ στο τετράμηνο

Σημαντικές παραμένουν οι εισπράξεις των ασφαλιστικών εταιρειών το πρώτο 4μηνο του 2012, αφού παρά την όξυνση της οικονομικής κρίσης και τη μεγάλη διεύρυνση των απωλειών των εργατικών οικογενειών και των λαϊκών νοικοκυριών γενικότερα, μπήκαν στα ταμεία τους κάτι παραπάνω από 1,5 δισ. ευρώ! Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και αφορούν 62 εταιρείες μέλη της, οι οποίες συγκεντρώνουν το 93,9% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών και το 99,3% των ασφαλίσεων Ζωής, βάσει του 2011.

Η παραγωγή ασφαλίστρων το 4μηνο εμφάνισε μείωση κατά 5,4% και έφτασε τα 1.502.556.676,29 ευρώ. Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών σημείωσαν μείωση κατά 10,9% στα 876,3 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις Ζωής σημείωσαν Αύξηση κατά 2,5% στα 711,9 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις για Ασθένειες αυξήθηκαν κατά 23,9%, ενώ μείωση κατά 12,5% εμφανίζει η ασφάλιση οχημάτων. Τα δυο τελευταία στοιχεία είναι ενδεικτικά τόσο για την οικονομική στενότητα, όσο και για την ανασφάλεια που γεννά στον κόσμο η αντιασφαλιστική και η συνολική κυβερνητική πολιτική, ώστε ένα τμήμα να στρέφεται προς την ιδιωτική ασφάλιση για πρόσθετη διασφάλιση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διορία μέχρι 31 Ιούλη

Την «τελευταία παράταση», μέχρι και τις 31 Ιούλη, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο μέσω διαδικτύου.

Επίσης, μέχρι 31 Ιούλη παρατείνεται η προθεσμία για την ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία

Τετράμηνη παράταση μέχρι τις 30 Νοέμβρη δόθηκε και για την υποβολή του εντύπου Ε9, που αφορά τους φορολογούμενους που την περασμένη χρονιά είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αύξηση ζήτησης τον Ιούνη

Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις «χρεώνονται» την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 11,9% τον περασμένο Ιούνη, σε σχέση με τον Ιούνη του 2011. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε και στη διαμόρφωση της πτώσης της κατανάλωσης σε επίπεδο εξαμήνου στο 0,5% σύμφωνα με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ ΑΕ). Οι μεγάλες βιομηχανίες της υψηλής τάσης μείωσαν την κατανάλωσή τους.

Στην παραγωγή, τον Ιούνη σημειώθηκε σχεδόν διπλασιασμός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)! Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε στους λιγνίτες και μείωση κατά 21% στο φυσικό αέριο, όπως και 2% στα υδροηλεκτρικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ