ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Ζούγκλα» βεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΣΕΠΕ

Συνεχής μείωση της πλήρους και αντίστοιχη αύξηση της μερικής απασχόλησης. Συνεχής αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που μειώνονται οι μισθοί τους. Συνεχής αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό είναι το τρίπτυχο της εργασιακής ζούγκλας που αποτυπώνουν με σαφήνεια (όχι όμως ολοκληρωμένα) τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το α' εξάμηνο του 2012.

Εδώ αξίζει να παραθέσουμε ένα κομμάτι από την ίδια την έκθεση του ΣΕΠΕ για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς: «Οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίζουν οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων αφορούν μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου (φαινόμενο που το συναντάμε πολύ συχνά στις τράπεζες επικαλούμενες δήθεν ταμειακό λάθος), απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (ρεπό), μη κατάθεση στις Υπηρεσίες μας ή μη ανάρτησή τους σε εμφανές σημείο στους χώρους εργασίας των πινάκων προσωπικού και των ωρών εργασίας ή των προγραμμάτων εργασίας από τις επιχειρήσεις όταν λειτουργούν με τη διαδοχική εναλλαγή περισσότερων της μιας ομάδας εργαζομένων ή όταν έχουν κυλιόμενες ημέρες αναπαύσεως ή είναι συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, παράνομη υπερωριακή απασχόληση, μη χορήγηση εβδομαδιαίας και αναπληρωματικής ανάπαυσης, όπως και μη χορήγηση της αδείας στους μισθωτούς ή μη τήρηση του βιβλίου αδειών».

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος των συνεπειών που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών του να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη της στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Μια αντικειμενική εξέλιξη που δεν έχει να κάνει με τον «κακό» ή «καλό» εργοδότη αλλά με την ίδια τη φύση του καπιταλισμού που σε περιόδους ανάπτυξης και ακόμα περισσότερο σε περιόδους κρίσης καταστρέφει συστηματικά τις παραγωγικές δυνάμεις με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη.

Μειώσεις μισθών

Tο α' εξάμηνο 496 επιχειρήσεις που απασχολούν 57.614 εργαζομένους επέβαλλαν μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών 24,26%.

Παράλληλα, 26.150 επιχειρήσεις που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους επέβαλλαν μέσω ατομικών συμβάσεων μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών 23,26%.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν μειώσεις των μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Για παράδειγμα τον Ιούνη μείωσαν τους μισθούς με αυτόν τον τρόπο 96 επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο 280 εργαζόμενους! Ιδιαίτερα για την Αθήνα, το α' εξάμηνο του 2012 η μείωση των μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων επιβλήθηκε από 87 επιχειρήσεις σε 43.485 εργαζόμενους. Δηλαδή είναι επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο 500 εργαζόμενους! Τα στοιχεία αυτά «δένουν» απόλυτα με πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου των βιομηχάνων και των τραπεζιτών ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν λύσει το ζήτημα του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης του μέσου ύψους του μισθού. Δηλαδή όχι μόνο μέσω της μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Από την άλλη, μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο 4 εργαζόμενους προχωρούν στις μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων.

Μείωση της πλήρους απασχόλησης, αύξηση της μερικής

Το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης επί του συνόλου των συμβάσεων που υπογράφονται ανά έτος:

  • Το 2009 φθάνει το 79% (746.911).
  • Το 2010 φθάνει το 66,9% (586.281).
  • Το 2011 φθάνει το 59,7% (460.706).
  • Το α' εξάμηνο του 2012 φθάνει το 56,1% (176.549).

Αντίστοιχα τα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής εργασίας σημείωσαν τεράστια αύξηση. Από 21% (198.227) το 2009 έφθασαν το 40,1% (301.858) το 2011 και 43,9% (138.046) το α' εξάμηνο του 2012.

Ταυτόχρονα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι αριθμοί των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Συγκεκριμένα:

  • Το 2009 έγινε μετατροπή σε 16.997 συμβάσεις
  • Το 2010 σε 26.253 συμβάσεις
  • Το 2011 σε 58.962 συμβάσεις και
  • Το 2012 και μόνο το πρώτο εξάμηνο σε 44.122 συμβάσεις!

Συνολικά τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν την κυριαρχία πλέον των ελαστικών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης οι οποίες επιφέρουν μείωση των μισθών.

Αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τα αυξημένα ποσοστά της μαύρης εργασίας.

Το α' εξάμηνο του 2012 ελέγχθηκαν 10.047 επιχειρήσεις που απασχολούν 29.560 εργαζόμενους. Το 35,9% των εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι. Στο χώρο της εστίασης το ποσοστό ανασφάλιστων έφθανε το 58,2%, του λιανικού εμπορίου στο 8,7% και στις βιοτεχνίες στο 11%. Στο αντίστοιχο α' εξάμηνο του 2011 οι ανασφάλιστοι έφθαναν το 29,9% και το 2010 το 26,8%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία». Με το σύνθημα αυτό να βροντοφωνάζουν ασταμάτητα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χτες το πρωί, έκαναν μία δυναμική πορεία 7 χιλιομέτρων από το ναυπηγείο μέχρι το δημαρχείο Χαϊδαρίου μέσω της λεωφόρου Αθηνών. Για περίπου δύο ώρες διαδήλωναν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να τσακίσουν το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων από τις 18 Απρίλη, με αποτέλεσμα τώρα να διανύουν τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι! Διατράνωσαν ταυτόχρονα τη διάθεσή τους να αποκρούσουν την απόφαση της συγκυβέρνησης να τεμαχίσει το ναυπηγείο και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματός του. Πρόκειται για το τμήμα που είναι η «καρδιά» του ναυπηγείου και είναι κλειστό από τον Σεπτέμβρη του 2010 με φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εκδόθηκε με πρόσχημα κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στο ναυπηγείο το 1996.

Η πορεία που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί μπροστά από την πύλη του ναυπηγείου, έγινε στα πλαίσια της δεύτερης μέρας της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και σήμερα με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το απόγευμα θα γίνει συνάντηση της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» με τον υπουργό Αμυνας.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων όπως αυτές εκφράστηκαν με το μαζικό τους «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση είναι που αναγκάζουν και τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΤΡΙΑΙΝΑΣ να παίρνουν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ωστόσο και χτες στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στο δημαρχείο έδειξαν ότι δεν έχουν και πολλές σχέσεις με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΡΙΑΙΝΑΣ Β. Καρακίτσος ότι δεν μπορεί να γίνει αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης «γιατί οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν μία άλλη λογική. Μιλάνε για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας στο Δημόσιο. Εμείς μιλάμε για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας». Δηλαδή ενιαίο φορέα των ναυπηγείων υπό τον έλεγχο επιχειρηματικού ομίλου.

Ο Θ. Κούτρας εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) στη διοίκηση της ΤΡΙΑΙΝΑΣ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά δέχονται μια τέτοια λυσσαλέα επίθεση από μονοπώλια και αντιλαϊκή πολιτική που δεν μπορούν να δώσουν μια τέτοια μάχη μόνοι τους. Ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διεκδικώντας την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με την προοπτική της συγκρότησης του δημόσιου ενιαίου φορέα της ναυπηγικής βιομηχανίας που θα λειτουργεί, θα σχεδιάζει και θα έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τις ανάγκες της χώρας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και το ΠΑΜΕ, όπως ξεκαθάρισε και με την παρουσία του στην απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν προχτές στην Αθήνα.

Ετοιμάζουν μεγάλες μειώσεις και στο εφάπαξ

Μειώσεις στο εφάπαξ, που καταβάλλουν τα Ταμεία Πρόνοιας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα επιβάλλει η τρικομματική συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου πετσοκόμματος σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας η σχέση των εισφορών που δίνουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία πρόνοιας με το εφάπαξ που παίρνουν όταν συνταξιοδοτούνται θα αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Στη βάση αυτή οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως 40%, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα εφάπαξ που δίνουν τα διάφορα ταμεία τις εισφορές που εισπράττουν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και την επιβολή πλαφόν αθροιστικά στην κύρια και επικουρική σύνταξη, που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις.

Παράλληλα, αναμένεται τις επόμενες μέρες η υπογραφή δύο υπουργικών αποφάσεων. Η μια αφορά στην ταυτόχρονη υποβολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εισφορών. Η δεύτερη στη διασύνδεση ΟΑΕΔ - ΙΚΑ - ΣΕΠΕ.

«Διάλογος» σήμερα στο υπουργείο

Νέος γύρος «διαλόγου» ξεκινά σήμερα στο υπουργείο Εργασίας με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις όπου, σύμφωνα με το υπουργείο «θα καθοριστούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου για όλα τα ζητήματα της αγοράς εργασίας». Το κλίμα «νομιμοποίησης» των νέων αντεργατικών σχεδιασμών ενισχύουν τα αστικά ΜΜΕ, προβάλλοντας την ανάγκη μείωσης του «εργατικού κόστους» και ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα, εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) επισημαίνουν ότι δεν έχει σημασία το περιεχόμενο των ΣΣΕ αλλά μόνο να υπογραφούν στο όνομα της δήθεν διασφάλισης των θέσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ