Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία». Με το σύνθημα αυτό να βροντοφωνάζουν ασταμάτητα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χτες το πρωί, έκαναν μία δυναμική πορεία 7 χιλιομέτρων από το ναυπηγείο μέχρι το δημαρχείο Χαϊδαρίου μέσω της λεωφόρου Αθηνών. Για περίπου δύο ώρες διαδήλωναν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να τσακίσουν το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων από τις 18 Απρίλη, με αποτέλεσμα τώρα να διανύουν τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι! Διατράνωσαν ταυτόχρονα τη διάθεσή τους να αποκρούσουν την απόφαση της συγκυβέρνησης να τεμαχίσει το ναυπηγείο και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματός του. Πρόκειται για το τμήμα που είναι η «καρδιά» του ναυπηγείου και είναι κλειστό από τον Σεπτέμβρη του 2010 με φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εκδόθηκε με πρόσχημα κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στο ναυπηγείο το 1996.

Η πορεία που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί μπροστά από την πύλη του ναυπηγείου, έγινε στα πλαίσια της δεύτερης μέρας της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και σήμερα με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το απόγευμα θα γίνει συνάντηση της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» με τον υπουργό Αμυνας.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων όπως αυτές εκφράστηκαν με το μαζικό τους «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση είναι που αναγκάζουν και τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΤΡΙΑΙΝΑΣ να παίρνουν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ωστόσο και χτες στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στο δημαρχείο έδειξαν ότι δεν έχουν και πολλές σχέσεις με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΡΙΑΙΝΑΣ Β. Καρακίτσος ότι δεν μπορεί να γίνει αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης «γιατί οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν μία άλλη λογική. Μιλάνε για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας στο Δημόσιο. Εμείς μιλάμε για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας». Δηλαδή ενιαίο φορέα των ναυπηγείων υπό τον έλεγχο επιχειρηματικού ομίλου.

Ο Θ. Κούτρας εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) στη διοίκηση της ΤΡΙΑΙΝΑΣ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά δέχονται μια τέτοια λυσσαλέα επίθεση από μονοπώλια και αντιλαϊκή πολιτική που δεν μπορούν να δώσουν μια τέτοια μάχη μόνοι τους. Ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διεκδικώντας την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με την προοπτική της συγκρότησης του δημόσιου ενιαίου φορέα της ναυπηγικής βιομηχανίας που θα λειτουργεί, θα σχεδιάζει και θα έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τις ανάγκες της χώρας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και το ΠΑΜΕ, όπως ξεκαθάρισε και με την παρουσία του στην απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν προχτές στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ