ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βομβιστικό πλήγμα με νεκρούς υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζεται η διπλωματική διένεξη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σημαντικό πλήγμα κατά της συριακής ηγεσίας (το πιο μεγάλο ως τώρα) επιτεύχθηκε, χτες, με τη φονική έκρηξη εντός του κτιρίου όπου στεγάζεται η έδρα εθνικής ασφαλείας και είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, να σκοτωθούν τρεις σημαίνοντες ανώτεροι αξιωματούχοι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι των οποίων ο αριθμός δεν έγινε γνωστός. Νεκροί είναι ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Νταούντ Τατζίχα, πρώην αρχηγός ΓΕΣ, και ο υφυπουργός Αμυνας, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, σύζυγος της αδελφής του Προέδρου Ασαντ, Μπούσχρα, στρατηγός Ασιφ Σαουκάτ, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους πίσω από τους σχεδιασμούς ασφαλείας.

Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα ως προς τα άλλα θύματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο τρίτος νεκρός είναι ο στρατηγός Χασάν Τουρκομάνι, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσης, και μεταξύ των «αρκετών τραυματιών» συγκαταλέγονται ο υπουργός Εσωτερικών Μουχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ και ο αρχηγός εθνικής ασφαλείας, Χισάμ Ικχτιάρ.

Ολες οι υπάρχουσες ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η επίθεση έγινε από καμικάζι, ο οποίος πιθανότατα ήταν σωματοφύλακας στην προεδρική φρουρά. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση ασφαλείας με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας και δεν έχει επιβεβαιωθεί τι ακριβώς εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν. Η έδρα εθνικής ασφαλείας βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από την κατοικία του Προέδρου Ασαντ. Η περιοχή είχε αποκλειστεί.

Την ευθύνη της επίθεσης διεκδίκησαν τόσο ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», αλλά και μια ισλαμιστική οργάνωση με την επωνυμία «Ταξιαρχία του Ισλάμ». Νέος υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο στρατηγός Φαχντ Τζάσιμ αλ Φουράιγ, ενώ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι «θα συνθλίψει τους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, ξένοι ανταποκριτές μιλούν για πυκνά πυρά και εκρήξεις στις νοτιοδυτικές και στις βόρειες συνοικίες της Δαμασκού. Οι πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν και συχνά είναι μέρος του επικοινωνιακού πολέμου που χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί.

Παράταση στη διπλωματία

Για σήμερα αναβλήθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που θα προβλέπει το τι θα γίνει με την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία, της οποίας η θητεία λήγει την Παρασκευή. Την αναβολή ζήτησε ο Κόφι Ανάν, καλώντας όλες τις πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις για συμβιβαστική απόφαση.

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία επιμένουν στην πρόβλεψη λήψης επιπλέον κυρώσεων - υπό το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ - αν σε 10 ημέρες η ηγεσία Ασαντ δε συμμορφωθεί πλήρως με τις προτάσεις Ανάν και κυρίως την απόλυτη κατάπαυση πυρός. Από την άλλη, η Ρωσία, κυρίως, και η Κίνα επιμένουν στην εφαρμογή των προτάσεων Ανάν, αλλά έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν απόφαση υπό το άρθρο 7. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αδιέξοδη τη μονομερή στήριξη της αντιπολίτευσης, όπως γίνεται με το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης, αφού ο Ασαντ είναι προφανές ότι δεν φεύγει εθελοντικά. Το μόνο που θα φέρει είναι περισσότερη αιματοχυσία».

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι «η κατάσταση στη Συρία τείνει να βγει εκτός ελέγχου», κάτι που επανέλαβε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς σύγκλιση για Συρία;

Από τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το επίκεντρο των συζητήσεων να στρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πούτιν.

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συνάντησης σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Ερντογάν αρκέστηκε να δηλώσει πως «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει» για την τύχη του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ, ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Ερντογάν «καλά θεμέλια για το μέλλον της Συρίας». Σύμφωνα με ρωσικές διαρροές, οι δύο ηγεσίες «τάσσονται εναντίον της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ενώ ο Πούτιν χαιρέτισε με τη σειρά του το γεγονός ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις της ειδικής «Ομάδας Δράσης» της Γενεύης, η οποία, όπως τόνισε, «είναι καλή βάση για σύγκλιση των θέσεων στο μέλλον».

Οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, στη σύμπραξη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου στην Τουρκία - της κατασκευής του Ατομικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού «Ακούγιου» που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 25 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι ο δεύτερος μετά τη Γερμανία εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Πέρσι, οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να ξεπεράσουν τους προ κρίσης δείκτες των εμπορικών συναλλαγών από τα σημερινά 32 στα 100 δισ. δολάρια.

  • Χτες επίσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι «Μόσχα και Ουάσιγκτον συμπίπτουν εν γένει στην αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία και στον τελικό στόχο της ειρήνευσης, ωστόσο διατηρούνται οι διαφορές τους στις πρακτικές προσεγγίσεις για τη διευθέτηση».
ΛΙΒΥΗ
Παζαριών και ανταλλαγμάτων συνέχεια

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων και παζαριών, όπου θα συμμετάσχουν οι πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν μετά την ανατροπή Καντάφι και οι ποικίλες ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται διάφορες περιοχές της χώρας όπου η στοιχειώδης τάξη και ασφάλεια δεν έχουν αποκατασταθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, ανοίγει με τη χτεσινή ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή έφτασε το 62% και ότι από τις 80 έδρες στη 200μελή Εθνική Γενική Βουλή, που έχει αποφασιστεί ότι θα καταληφθούν από υποψηφίους στις κομματικές λίστες, τις 39 καταλαμβάνουν υποψήφιοι της Συμμαχίας Εθνικών Δυνάμεων, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 70 μικρότερες οργανώσεις που έχουν κυρίως κοσμικό προσανατολισμό.

Επικεφαλής της Συμμαχίας, χωρίς να είναι υποψήφιος, είναι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος από σύμβουλος του καθεστώτος Καντάφι ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων μετατράπηκε σε πρωθυπουργό του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που ηγήθηκε της ανατροπής Καντάφι και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Ο αμερικανοσπουδαγμένος Τζιμπρίλ θεωρείται ιδανικός συνομιλητής και συνεργάτης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και εκτιμάται ότι η παρουσία του μπορεί να συνεισφέρει στη διευκόλυνση της περαιτέρω διείσδυσης των μονοπωλίων στη Λιβύη.

Στη δεύτερη θέση, ως προς τις κομματικές λίστες, φιγουράρει με 17 έδρες το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Εντούτοις, αυτοί που, όπως φαίνεται, τελικά θα κρίνουν το ποιος θα ελέγξει τη Βουλή και κατά συνέπεια θα καθορίσει και τη σύνθεση και τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης που θα αναδειχθεί, είναι οι 120 ανεξάρτητοι που καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των εδρών με βάση τον εκλογικό νόμο. Εξ αυτών, δεν είναι σαφές τι πρεσβεύει ο καθένας ούτε εάν πρόσκειται προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ή προς τη «Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων», κάτι που σημαίνει ότι ήδη άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον προσεταιρισμό τους και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις έκφραση μερίδων της αστικής τάξης της χώρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε δυνάμεις ανεφοδιασμού

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στάχτη έγιναν χτες 22 φορτηγά που μετέφεραν καύσιμα στις αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν. Τα φορτηγά ανατινάχθηκαν μετά από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει «Ταλιμπάν» στο βόρειο Αφγανιστάν στην επαρχία Σαμαγκάν. Ο μηχανισμός που οδήγησε στην έκρηξη είχε τοποθετηθεί κάτω από τα φορτηγά, με αποτέλεσμα αυτά να καταστραφούν ολοσχερώς.

Στο Πακιστάν πούλμαν που μετέφερε σιίτες μουσουλμάνους δέχτηκε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, με την αστυνομία να κάνει λόγο για μία ακόμα θρησκευτική επίθεση. Μεταξύ των νεκρών υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, ενώ οι οκτώ από τους 14 νεκρούς ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Κοχάτ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών

ΣΟΦΙΑ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Σαράφοβο της πόλης Μπουργκάς, το οποίο μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι χτες το βράδυ, οι πληροφορίες ανέφεραν πως 3- 5 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν (η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 7) και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν από την έκρηξη, από τους οποίους οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι Ισραηλινοί τουρίστες, που έφθασαν χτες το απόγευμα από το Τελ Αβίβ, θα μετέβαιναν με το λεωφορείο σε ξενοδοχείο της Μαύρης Θάλασσας, όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο αξιωματούχος της αστυνομίας, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ αναχώρησε σχεδόν αμέσως για τον τόπο της έκρηξης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, τονίζοντας πως παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει στην Ινδία, στη Γεωργία, στην Ταϊλάνδη, στην Κένυα και την Κύπρο και υποστήριξε πως «το Ισραήλ θα αντιδράσει έντονα στην τρομοκρατία του Ιράν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ