ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Χρήμα στις τράπεζες φτώχεια στο λαό

Το Γιούρογκρουπ ενέκρινε χτες το δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζικών ομίλων

Οι ισπανικές τράπεζες, όπως και οι ελληνικές, καταβροχθίζουν δισ. ευρώ, την ώρα που ο λαός βυθίζεται βαθύτερα στη φτώχεια
Οι ισπανικές τράπεζες, όπως και οι ελληνικές, καταβροχθίζουν δισ. ευρώ, την ώρα που ο λαός βυθίζεται βαθύτερα στη φτώχεια
Το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας ενέκριναν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε τηλεδιάσκεψη που κατέληξε στην έγκριση του λεγόμενου «μνημονίου κατανόησης». Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup (Γιούρογκρουπ), η εκταμίευση των κεφαλαίων δεν θα γίνει αμέσως, «καθώς η ανάλυση για τα επιμέρους τραπεζικά ιδρύματα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει, κατ' αρχήν, να διαθέσει ποσό «μέχρι και 100 δισ. ευρώ» για τη στήριξη. Το τελικό ύψος, όμως, θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποιούνται στις ισπανικές τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ και οι πρώτοι έλεγχοι, τοποθετούν τις ανάγκες περί τα 60 δισ. ευρώ. Τα άμεσα προβλήματα εντοπίζονται σε τέσσερις ισπανικές τράπεζες: Την Bankia, την Cataluyna Caixa, τη Nova Galicia και την Banco de Valencia. Οι τελευταίες τρεις έχουν κρατικοποιηθεί και εξετάζεται το τι θα γίνει με άλλες επτά, όπως και με αρκετά μικρότερα ταμιευτήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, τα χρήματα του δανείου θα κατατεθούν στο ισπανικό Ταμείο για την Οργανωμένη Αναδιάρθρωση των Τραπεζών (FROB) και από εκεί η κυβέρνηση θα τα διοχετεύσει στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρήσει την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας, την αποπληρωμή της οποίας εννοείται ότι θα μετακυλήσει στο λαό, τον οποίο ήδη βομβαρδίζει με νέα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ.

Στους όρους της δανειοδότησης περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για τις τράπεζες, μαζί με εκτεταμένα σχέδια αναδιάρθρωσης, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο που θα περιλαμβάνουν το διαχωρισμό των προβληματικών τραπεζικών παγίων, καθώς και τη διακυβέρνηση, ρύθμιση και εποπτεία του ισπανικού τομέα. Οι όροι αυτοί θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έχουν διάρκεια 12,5 ετών, ενώ κάθε εκταμίευση θα έχει διάρκεια μέχρι και 15 έτη. Το EFSF θα εξοικονομήσει στην αρχή της βοήθειας 30 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εκτάκτων χρηματοδοτικών αναγκών.

Ενδεικτικό των ανταγωνισμών που μαίνονται στις δυο άκρες του Ατλαντικού με επίκεντρο και την Ελλάδα, είναι και το δημοσίευμα της αμερικάνικης «Wall Street Journal» για τα βιομηχανικά πάρκα της Βόρειας Ελλάδας. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη του ευρώ που σήμερα χρειάζονται οικονομική βοήθεια, «αγωνίστηκε να παραμείνει ανταγωνιστική στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο πλέον λείπει ένα εθνικό νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί για να κάνει τα προϊόντα της φθηνότερα στις αγορές του εξωτερικού».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι έχει καλυφθεί μέρος της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά το πρόγραμμα ΔΝΤ και ΕΕ επιζητεί επιπλέον μείωση του εργατικού κόστους κατά 15% στην επόμενη τριετία. «Εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη» γράφει η εφημερίδα, «η βαθύτερη αιτία δεν θα είναι η δημοσιονομική απειθαρχία ή η πολιτική αναποφασιστικότητα, αλλά επειδή η συμμετοχή των χωρών στο κοινό νόμισμα, σε συνδυασμό με την προσέγγιση της Γερμανίας για τη δική της οικονομία, τους αφήνει ένα δρόμο ανάκαμψης που για κάποιους οικονομολόγους είναι ελάχιστα εφικτός, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ερχεται νομοσχέδιο - «σκούπα»

Νομοσχέδιο «σκούπα» για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Με αυτό θα αίρονται 77 «εμπόδια» που έχει εντοπίσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις - εξπρές, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν δύο υφιστάμενες διατάξεις για τον έλεγχο του 51% των ΔΕΚΟ από το κράτος αλλά και για «πλαφόν» 20% για ιδιώτες στην κατηγορία επιχειρήσεων.

Αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει τάχιστα όλες τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε «η χώρα να καταστεί φιλική στην επιχειρηματικότητα», ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. «Εμείς πρέπει να εκπλήξουμε θετικά την Ευρώπη και τις αγορές (...) πρέπει να στείλουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ένα μικρότερο κράτος και διοίκηση μικρότερη κατά 30% και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Realfm») ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι «θα αποκρατικοποιηθούν και η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη εννέα επιμέρους προγράμματα και στο δικό μας υπουργείο πέρα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και θα δουλέψουμε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Ειδικά για την ιδιωτικοποίηση των νερών είπε ότι αυτή θα γίνει με την πλέον κερδοφόρα μέθοδο για τα μονοπώλια, τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης της διαχείρισης. «Κανένας δεν πουλάει το νερό, πουλάει τη διαχείριση, θα αναλάβουν (σ.σ. οι ιδιώτες) τη λειτουργία της επιχείρησης», σημείωσε, ενώ ισχυρίστηκε ψευδόμενος ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

«Ναι» στην ανακεφαλαιοποίηση, άρα και στα μνημόνια

Από δω το πάει, από εκεί το φέρνει, με ελιγμούς και μισόλογα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, αλλά δεν καταφέρνει, να κρύψει ότι η πρότασή της είναι μία από τα ίδια για τον ελληνικό λαό. Κι ότι δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, απ' τη στιγμή που έχει την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία κορόνα στο κεφάλι της. Ισχυρίζεται ότι είναι κατά των μνημονίων, αλλά αρνείται να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση δανειακών συμβάσεων, μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, επειδή κάτι τέτοιο συγκρούεται - όπως ο ίδιος παραδέχεται - με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Αντ' αυτού φέρνει στη Βουλή πρόταση νόμου για κατάργηση αντεργατικών νόμων, που όμως εμπεριέχονται στα μνημόνια και για να καταστούν ανενεργοί πρέπει να φύγουν από τη μέση όλες οι συμφωνίες με την τρόικα. Ισχυρίζεται ακόμα ότι είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά την ίδια στιγμή βάζει το κεφάλαιο από την πίσω πόρτα, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, τους κεφαλαιοκράτες «συνεργάτες» και την ιδιωτικοποίηση «κοινοπραξία», «συμπράξεις» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα!

Πιο πρόσφατα, τα όσα ειπώθηκαν την Πέμπτη σε ημερίδα που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το μήνυμα που εξέπεμψαν ήταν σαφές: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάσωση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να γίνει», αλλά ...«με όρους»! Η ανακεφαλαιοποίηση όμως των τραπεζών δεν είναι μια απλή και δίχως συνέπειες ενέργεια.

Για να υπάρξει, υπήρξε το PSI, το «κούρεμα» δηλαδή του χρέους που σάρωσε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πάει λέγοντας, φέρνοντάς τα σε σημείο σήμερα να αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες που σχετίζονται άμεσα με την ίδια τη ζωή του ελληνικού λαού. Μαζί με το PSI ήρθαν «πακέτο» οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Σε απλά ελληνικά, «κούρεψαν» το χρέος και σύναψαν νέα δάνεια ώστε να τροφοδοτηθούν με ζεστό χρήμα οι τράπεζες.

Η προϋπόθεση για να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτή η διαδικασία ήταν και παραμένει η απαρέγκλιτη τήρηση όσων προβλέπονται στα μνημόνια, δηλαδή σφαγιασμός μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, φορολεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται για μέτρα που επιβλήθηκαν όχι από «τιμωρητική διάθεση» ή από «νεοφιλελεύθερες εμμονές» που κατατρέχουν ηγέτες της ΕΕ, όπως συχνά πυκνά ισχυρίζονται ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να βγάλουν λάδι την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία και το ρόλο της. Πάγιος στόχος της απ' την ίδρυσή της ως σήμερα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων της. Εκεί αποσκοπούν τα μέτρα αυτά, που εμπεριέχονται σε όλες τις συνθήκες και αποφάσεις που αποτυπώνουν τη στρατηγική της ΕΕ. Για το λόγο αυτό εφαρμόζονται πανομοιότυπα σε όλες τις χώρες - μέλη της.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει φυσικά ότι οι όροι, στους οποίους αναφέρεται όταν υπερασπίζεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι προκαθορισμένοι και συνίστανται ένας προς έναν στην αφαίρεση και του τελευταίου ψιχίου που έχει απομείνει στο λαό. Οτι το «ναι» στην ανακεφαλαιοποίηση είναι ταυτόχρονα «ναι» στις δανειακές συμβάσεις, που πάνε πακέτο με τα μνημόνια.

Για να χρυσώσουν μάλιστα στο χάπι στο λαό, του λένε πως η ανακεφαλαιοποίηση είναι συμφέρουσα για τον ίδιο, αρκεί να οδηγήσει στην «εθνικοποίηση» των τραπεζών. Να αποκτήσει δηλαδή το κράτος αυξημένο ρόλο στις τράπεζες τις οποίες ανακεφαλαιοποιεί με τα δάνεια της τρόικας και μέσα από αυτές να ασκήσει δήθεν κοινωνική πολιτική. Ο εμπαιγμός που επιχειρούν είναι πέρα από κάθε όριο. Το αστικό κράτος, ακόμα και αν είχε δικές του όλες τις τράπεζες, δεν τις αντιλαμβάνεται σαν εργαλείο για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής, αλλά σαν μέσο για τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αρα, ακόμα και εθνικοποιημένες να είναι οι τράπεζες, όπως έγινε με όσες κατέρρευσαν σε ΗΠΑ, Ισπανία και αλλού, θα συνεχίσουν να απομυζούν το λαϊκό εισόδημα με τα ληστρικά τους δάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα συγχωνεύσει την άλλη και πάει λέγοντας. Υπάρχει όμως και μια ακόμα πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των αποφάσεων που πάρθηκαν για τις τράπεζες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και οι οποίες προβλέπουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, με την προϋπόθεση όμως ότι ένας διακρατικός μηχανισμός θα αναλάβει την υψηλή εποπτεία των τραπεζών που παίρνουν δάνεια.

Εκεί οδηγούν οι αντιφάσεις της ευρωενωσιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ: Από τη μια να ζητάει δημαγωγικά την εθνικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται και από την άλλη να στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση με όρους που παραδίδουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών σε διακρατικά όργανα της ΕΕ! Ο ενδοτισμός και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ και άρα στην ντόπια πλουτοκρατία βγάζει πραγματικά μάτι!


Β. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ