ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

Αντιιμπεριαλιστική πορεία υπόσχεσης νέων αγώνων. Χιλιάδες λαού και νεολαίας πορεύτηκαν χτες προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα οράματα του Νοέμβρη είναι ζωντανά και επίκαιρα

Ακολουθώντας πιστά βήματα και αξίες, χνάρια αγώνων που δεν έγραψαν μόνο Ιστορία, αλλά άνοιξαν πύλες προς τη δημοκρατία, και γνωρίζοντας παράλληλα πολύ καλά ότι 27 χρόνια αργότερα το «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών πορεύτηκαν χτες στον αγωνιστικό δρόμο του Νοέμβρη. Γιατί «με τον καιρό να είναι κόντρα είναι τιμή να πετάς». Γιατί το τρίπτυχο του Νοέμβρη του '73, τον Νοέμβρη του 2000 μοιάζει πλέον «φτωχό». Γιατί σήμερα ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να σκοτώνει και να διαπράττει φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον των λαών όπου Γης. Γιατί σήμερα είναι επίσης η «υγεία» και η «εργασία» που απειλούνται. Γιατί, όπως το φώναξαν χτες χιλιάδες - νέοι κυρίως άνθρωποι - το σήμερα είναι ακριβώς αυτό: «Λιτότητα, ανεργία, τρομοκρατία». Και η παρότρυνσή τους είναι ο μόνος πραγματικός μονόδρομος: «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Η χτεσινή πορεία δεν ήταν απλώς πορεία μνήμης και τιμής, ήταν κυρίως πορεία υπόσχεσης. Η δέσμευση αυτών των ανθρώπων πως αύριο, μεθαύριο, όποτε χρειαστεί, αυτοί θα 'ναι εκεί στο δρόμο, να αγωνιστούν, να παλέψουν και να υπερασπιστούν θυσίες κι αγώνες παλαιότερων γενιών, είναι η μεγάλη ελπίδα. Μια ελπίδα που την έβλεπες στα βουρκωμένα μάτια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στη δυνατή φωνή των γυναικών, στα σταθερά και σίγουρα βήματα των νέων, στα αδιαπραγμάτευτα συνθήματα των εργαζομένων. Σε όλους αυτούς που ήταν χτες εκεί...

Αιώνια νιάτα

Για μια ακόμα χρονιά στην πρώτη γραμμή - ποιοι άλλοι - αυτοί που τους χρωστάμε τόσα, τα «νιάτα» της Εθνικής Αντίστασης, οι άνθρωποι που από την αρχή έως το τέλος της διαδρομής προς την Αμερικανική Πρεσβεία, δε σταμάτησαν λεπτό να τραγουδούν, να φωνάζουν, να χαμογελούν και να συγκινούν. Οι άνθρωποι που πρόσφεραν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την ειρήνη, που πρόσφεραν τα παιδιά τους για τους ηρωικούς αγώνες ενάντια στη χούντα, προσφέρουν σήμερα τη γνώση και τη σοφία τους - συμπυκνωμένη ίσως στο σύνθημα «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος» - προσφέρουν την ίδια τους την ψυχή για ένα καλύτερο αύριο. Για τα παιδιά όλου του κόσμου...

Εντυπωσιακή και η συμμετοχή όλων των φιλειρηνικών κινημάτων, σε μια εποχή που η αιματοχυσία των λαών συνεχίζεται στην Παλαιστίνη, σε μια εποχή που το βαθύ τραύμα της Γιουγκοσλαβίας και το αδίστακτο έγκλημα των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί ούτε να ξεχαστεί, ούτε να επουλωθεί. Η ΕΕΔΥΕ μπροστά με το σύνθημα «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών», από πίσω η ΠΕΕΔΥΕ να δηλώνει «Ειρήνη, φιλία, συνεργασία, όχι στη νατοϊκή κυριαρχία», αλλά και Επιτροπές Ειρήνης από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Κοινή απαίτηση όλων: «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Κόντρα στη νέα τάξη

Πολύ δυναμικά και μαχητικά ήταν φέτος τα μπλόκα των εργαζομένων. Οχι αδικαιολόγητα, αφού τα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα απειλούνται, αφού ο εργασιακός μεσαίωνας βρίσκεται προ των πυλών. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με κατακόκκινο πανό και το σύνθημα «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό» έδινε την κατεύθυνση. Και φυσικά δεν μπορεί να μη γίνει λόγος - για μια ακόμα χρονιά - για την παρουσία των οικοδόμων και τη δυναμικότητά τους.

Σταθερά στο δρόμο του Πολυτεχνείου περπάτησαν και οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), αλλά και πάρα πολλές αντιρατσιστικές οργανώσεις που κατέβηκαν με το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι». Μαζί τους οι Κούρδοι που ζουν - τρόπος του λέγειν... - στη χώρα μας, αλλά και «Τα παιδιά της Παλαιστίνης» που κατέβηκαν με πανό με το σύνθημα: «Η νέα τάξη πραγμάτων σκοτώνει».

Ακριβώς πίσω τους ακολουθούσαν τα δεκάδες μπλόκα των φοιτητών, με το πανό της Ιατρικής (βρίσκεται σε κατάληψη) να ξεχωρίζει: «1973 - 2000: "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, υγεία, εργασία"». Που σημαίνει πως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα...

Ποτάμι κόκκινο

Βέβαια, και δεν υπάρχει ένας που να μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει, το μεγαλύτερο μέρος της πορείας ήταν κι αυτή τη χρονιά καλυμμένο από τα μπλόκα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Χιλιάδες κόκκινες σημαίες ανέμιζαν τη διάθεση αγώνα για ελευθερία, χιλιάδες βήματα ακολούθησαν τα χνάρια που άφησαν μπροστά μας οι παλιότεροι, χιλιάδες φωνές ενώθηκαν στο ξεκάθαρο «μήνυμα»: «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος». Ενώθηκαν όμως και στην προοπτική του αγώνα, στην ελπίδα που αυτός γεννά: «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη». Γιατί το αύριο είναι μπροστά μας και μας θέλει όλους εκεί...

Η πορεία

Με χειροκροτήματα, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και με έντονη συγκίνηση υποδέχτηκαν χτες οι χιλιάδες διαδηλωτές την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που κρατούσαν στα χέρια τους μέλη όλων των φοιτητικών παρατάξεων και μπήκε στην κεφαλή της πορείας, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα.

«Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», ήταν μερικά από τα συνθήματα που τράνταξαν χτες τους δρόμους της Αθήνας. «Ενα το χελιδόνι» και «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ήταν μερικά από τα τραγούδια που σιγοψιθύρισαν χιλιάδες χείλη. Παιδιά με λουλούδια στα χέρια δίπλα στους παππούδες τους, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τραγουδούν σε όλη τη διαδρομή.

Λίγο πιο πίσω η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας βαδίζει «σταθερά στο δρόμο του Πολυτεχνείου». Τα κινήματα ειρήνης με μπροστάρη την ΕΕΔΥΕ διαδηλώνουν το αίτημα να πέσει η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών. Τα μέλη του ΠΑΜΕ τονίζουν την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια.

Η κεφαλή της πορείας φτάνει στο «Χίλτον». Εκεί βρίσκονται εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, εκατοντάδες άνθρωποι που επιμένουν να θυμούνται τους ήρωες της εξέγερσης. Χειροκροτούν και εισχωρούν και αυτοί με τη σειρά τους πίσω από τα πανό εργατικών σωματείων και Επιτροπών Ειρήνης.

Η πορεία φτάνει στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένουν και σε αυτό το σημείο για να υποδεχτούν, να χειροκροτήσουν και να ρίξουν λίγα λουλούδια στην αιματοβαμμένη σημαία.


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη φλόγα μιας διαρκούς ανυπακοής

Η Θεσσαλονίκη του ανυπόταχτου αγώνα και της προοπτικής, έδωσε χθες βροντερό «παρών» και τίμησε τους νεκρούς ήρωες, τους χιλιάδες αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τον τρόπο που οι ίδιοι υπέδειξαν με τη θυσία τους. Αγωνιστικά, ασυμβίβαστα και ακούραστα, δήλωσε πως θα συνεχίσει στο δρόμο μέχρι την εκπλήρωση των ιδανικών που εμπνέουν και δείχνουν τη μόνη διέξοδο. Χτες το απόγευμα, η Θεσσαλονίκη πλημμύρισε από τα φλογισμένα μάτια των χιλιάδων νέων, από τα αποφασιστικά βλέμματα των χιλιάδων του λαού της πόλης που αντιστάθηκε από την πρώτη ώρα της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στα Βαλκάνια.

«Το Πολυτεχνείο ζει σε αντεπίθεση καλεί». Τούτο το σύνθημα - σάλπισμα αντίστασης βρίσκει απήχηση στους χιλιάδες εργάτες της πόλης, τους υπάλληλους, σε όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και κυρίως στη νεολαία που πασχίζει να διατηρήσει το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. Και χτες όλοι αυτοί, ήταν παρόντες στο ραντεβού της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ηταν εκεί οι Παλαιστίνιοι, οι Κούρδοι, οι οικονομικοί μετανάστες που μοχθούν στην πόλη. Μαζί τους πορεύτηκαν στο δρόμο του αγώνα και δεκάδες συναγωνιστές από τις Βαλκανικές χώρες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν στη συνάντηση Κινημάτων και Κομμάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ με κύριο θέμα «έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Αυτό το αίτημα άλλωστε αποτυπώθηκε και στο πανό που κρατούσαν. «Στη μεγαλειώδη αυτή αντιιμπεριαλιστική πορεία είδαμε και νιώσαμε την πραγματική Ελλάδα του αγώνα και της προοπτικής. Γι' αυτό ακριβώς είμαστε εδώ. Για να αναπτύξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα όλων των Βαλκανικών χωρών», δήλωσε εκφράζοντας τα αισθήματα όλων ο Σίλβιου Σομίκου Γραμματέας του Συμβουλίου Ειρήνης Ρουμανίας.

Οι προσυγκεντρώσεις

Με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα στα χέρια των νεολαίων της ΚΝΕ, στην πρώτη γραμμή, ξεκίνησε η μεγάλη προσυγκέντρωση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το Αγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο. Στην κεφαλή της πορείας πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα μέλος του ΠΓ.

Μια μεγάλη πορεία, πλημμυρισμένη από το δυναμισμό και τη ζωντάνια των νέων, ξεχύθηκε στην Εγνατία και στο πέρασμά της δόνησε το κέντρο της πόλης. «Οχι στις σειρήνες της υποταγής γενιά της αντεπίθεσης να γίνουμε εμείς», δήλωναν με αποφασιστικότητα. Στην πρώτη γραμμή και ένστολοι φαντάροι, μαζί με τους νέους εργαζόμενους, τους μαθητές, απαιτούσαν: «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί».

Στη συμβολή των οδών Αγγελάκη με Εγνατία, η μεγάλη πορεία των κομμουνιστών, ανταμώθηκε με την πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων που κατέβαινε από την Πλατεία Χημείου

Η συγκέντρωση

Εκεί πλάι από το μνημείο τιμής στους νεκρούς ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που μαζί με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, αποτέλεσε την πιο καθαρή απάντηση σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου σε μουσειακή εκδήλωση.

«Το Πολυτεχνείο μας θέλει ανυπόταχτους, στις πρώτες γραμμές του αγώνα, σε πάλη, αντίσταση και αντεπίθεση με ό,τι υπονομεύει το παρόν και το μέλλον μας. Ο Νοέμβρης θέλει τη νεολαία περήφανη, αδούλωτη, ασυμβίβαστη, να πορεύεται στο πλάι του λαού για την κοινωνία που θα υλοποιεί τα οράματα του Πολυτεχνείου και δε θα τα βάζει στις μπούκες των κανονιών», είπε στην ομιλία του ο Κ. Κουκούλας εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ.

Για μας «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ Χ. Αντώνογλου και πρόσθεσε: «Σίγουρα το Πολυτεχνείο δε συμβιβάζεται με τη βάρβαρη "Νέα Τάξη Πραγμάτων", με την παραμονή των βάσεων, με τη συμμετοχή της χώρας μας τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, όπως στον Πόλεμο του Κόλπου και τα Βαλκάνια, με τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αμερικάνικη επιδιαιτησία στο Αιγαίο».

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το βράδυ με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο, το σημείο σύμβολο των αιματοβαμμένων δράσεων των ιμπεριαλιστών Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Μπροστά το πανό της ΦΕΑΠΘ να καλεί: «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης, έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ», πίσω οι πολιτικοί όμηροι της χούντας και αμέσως μετά ακολουθούσε το ατελείωτο κόκκινο ποτάμι των κομμουνιστών και δεκάδες άλλοι φορείς που πορεύτηκαν συγκροτημένοι σε μπλοκ. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής τα συνθήματα ακούγονταν ασταμάτητα.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο, μπροστά από τον τεράστιο κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και διαδήλωναν ασταμάτητα πως «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «η ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται με αγώνες κατακτιέται και σιγουρεύεται». Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, όπου με το σύνθημα «το Πολυτεχνείο ζει σε αντεπίθεση καλεί», οι χιλιάδες άνθρωποι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στους νέους αγώνες που έρχονται.


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Τα νιάτα που δε συμβιβάζονται. Που δε σκύβουν το κεφάλι. Που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά. Που συγκρούονται με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Που το μέλλον τους «δεν είναι ο καπιταλισμός», αλλά είναι «ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Αυτά τα νιάτα του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, ήταν χτες εκεί. Πιστοί στο ραντεβού και φέτος τίμησαν τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχοντας στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το «άντρο» του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το «Μινιόν», και μια ώρα αργότερα, το σήμα δόθηκε και τα περήφανα νιάτα ξεχύθηκαν στο δρόμο, δονώντας την ατμόσφαιρα με τα μαχητικά συνθήματά τους: «ΚΝΕ δυνατή, πρωτοπόρα μαζική». «Τριάντα χρόνια ΚΝΕ στην πρώτη τη γραμμή, θα φέρουμε τη νίκη τη σοσιαλιστική».

Ξεχωριστή παρουσία στα μπλοκ της ΚΝΕ, τα στρατευμένα νιάτα της και τα συνθήματα «έπεσαν βροχή»: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία». «Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή και όχι δολοφόνοι ΝΑΤΟικοί». Πίσω τους να δεσπόζει το πανό της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ: «Εξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ, έλα μαζί μας στην αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό. ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό». Και λίγο πιο πίσω να ακολουθεί το πανό της Οργάνωσης ΕΜΠ της ΚΝΕ με το μήνυμα: «Ο Νοέμβρης μάς καλεί. Ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», αλλά και αυτά των ΤΟ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, του ΦΜΣ, της ΑΣΟΕΕ, του ΠΑ, ΠΕΙ - Γεωπονική.

«Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», ήταν το μήνυμα στο πανό των ΤΟ 2ου - 7ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ και να ακολουθούν αυτά του 5ου - 6ου διαμερίσματος των μαθητών της Γκράβας και όλων των συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά. Λίγο πιο πίσω η ΤΟ Ιδιωτικών σχολών που έστελνε το μήνυμα ότι «για ένα κομμάτι ψωμί δε φτάνει μόνο η δουλιά, χρειάζεται οργανωμένη πάλη, ταξική». Μαζί τους να ακολουθεί και η εργαζόμενη νεολαία της ΚΝΕ: «Οι νέοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, με ενότητα και πάλη ταξική», το μήνυμα της ΤΟ Οικοδόμων.

Και όλοι μαζί να ενώνουν τις φωνές τους, τα κόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν στον αέρα, η οργή τους να γίνεται σύνθημα «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και η υπόσχεση να δίνεται με ένα στόμα, μια φωνή: «Ορκος στο Νοέμβρη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Συνθήματα και φωνές που έγιναν ένα, με αυτές, αυτών που παρακολουθούσαν τη δυναμική και γεμάτη ζωντάνια πορεία, που με μάτια γεμάτα δάκρυα από συγκίνηση, να χειροκροτούν, να τους φωνάζουν ένα μεγάλο «μπράβο», μια «καλή συνέχεια», «δύναμη». Και η νεολαία να απαντά: «Το μήνυμα δε σβήνει, είναι ζωντανό, το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό».

Τα νιάτα της ΚΝΕ βρέθηκαν ανάμεσα στα ισχυρά μπλοκ του Κόμματός τους, του ΚΚΕ. «Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας έχει προοπτική, με ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό», το σύνθημα που δέσποζε στο πανό της Νοτιανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ που ήταν πρώτο στη σειρά και πίσω ακολουθούσε η κόκκινη λαοθάλασσα. Στην κεφαλή των μπλοκ του ΚΚΕ πορεύτηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Ακολουθούσαν πανό άλλων συνοικιών της Αθήνας και ανάμεσά τους, «το νησί της ειρήνης που τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου», όπως έγραφε το πανό του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας.

Ξεχωριστή παρουσία είχαν και οι ναυτεργάτες για να τιμήσουν αγωνιστικά την εξέγερση, με αποφάσεις των Σωματείων τους, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Και πίσω από τα μπλοκ της ΚΝΕ ακολουθούσαν σειρά από μπλοκ του ΚΚΕ.


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συγκεντρώσεις και πορείες παντού

Πιο μαζικές από πέρσι και με μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας ήταν οι συγκεντρώσεις και οι αγωνιστικές πορείες που έγιναν χτες στη Μακεδονία και Θράκη.

Στην Καβάλα η συγκέντρωση και πορεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, ήταν μαζικότερη από πέρσι, ενώ κυρίαρχο ήταν το μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Καπνεργάτη μίλησαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΕΑΕΑ και των σπουδαστών των ΤΕΙ και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Μεγάλη και ενθουσιώδης ήταν η πορεία που έγινε στην Ξάνθη με διοργανωτές την Πολυτεχνική Σχολή και το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην Κομοτηνή έγινε μαζική και μαχητική πορεία και αντήχησαν στους δρόμους της πόλης τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που φώναζαν με πάθος οι νεολαίοι. Και στην Αλεξανδρούπολη έγινε μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, όπου μίλησε εκπρόσωπος της Α' ΕΛΜΕ. Ακολούθησε μαχητική πορεία.

Στις Σέρρες η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας και διοργανώθηκε από τους Συλλόγους σπουδαστών σχολών του ΤΕΙ, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Και στην Κοζάνη έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης που οργάνωσαν φορείς της πόλεις και σχολές των ΤΕΙ. Οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τους ομιλητές και στη συνέχεια διαδήλωσαν τα αντιιμπεριαλιστικά τους αισθήματα με μαχητική πορεία στους δρόμους.

Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κατερίνη, στην Καστοριά και τη Φλώρινα.


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Εχουν θράσος

Η λογική του «ισχυρού» ήταν αυτή που οδηγούσε την ΠΑΣΠ, να κρατάει με το «έτσι θέλω» τη σημαία του Πολυτεχνείου στα γραφεία της, τα τελευταία χρόνια, καπηλευόμενη την ιστορική μνήμη του λαού μας.

Με την ίδια λογική, λειτούργησε και χτες, κλέβοντας τη σημαία με τραμπούκικο τρόπο όταν η πορεία έφτασε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, προπηλακίζοντας τους φοιτητές των άλλων φοιτητικών παρατάξεων όταν εκείνοι θέλησαν να αντιδράσουν, σ' αυτή τη «λογική». Το νέο, όμως, διαδόθηκε γρήγορα από στόμα σε στόμα, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στο σύνολο του κόσμου, με αποτέλεσμα η λογική του «ισχυρού» να επιστρέψει ως μπούμερανγκ. Οταν το μπλοκ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ έφτασε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, δέχτηκε τη μεγάλη αποδοκιμασία από το σύνολο των διαδηλωτών. Συνέχισαν όμως στην ίδια λογική, απαντώντας στα σφυρίγματα και τα «γιουχαϊσματα» με ύβρεις και άσεμνες χειρονομίες, πυροδοτώντας το κλίμα και προκαλώντας τα επεισόδια που επακολούθησαν.

Μεταξύ αυτών που αποδοκίμαζαν με συνθήματα το ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και μερικοί θερμόαιμοι οι οποίοι εκτόξευσαν αντικείμενα, για να τα ανταποδώσουν στη συνέχεια τα μέλη του μπλοκ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ εναντίον όλων, χτυπώντας στα «τυφλά». Επακολούθησε μια πραγματική βροχή αντικειμένων και η φυγή των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ μέσω της οδού Σούτσου προς τη Λ. Αλεξάνδρας. Παρ' όλα αυτά, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ είχε το θράσος με χτεσινή του ανακοίνωση να μιλά για «επιχείρηση ιστορικής καπηλείας και πολιτικής ιδιοποίησης των αγώνων του ελληνικού λαού», προσπαθώντας να καλύψει τις προκλήσεις των μελών της νεολαίας του. Πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ανήκει στην ιστορική μνήμη και η θέση της είναι στο Πολυτεχνείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ