Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Πάντα στην πρώτη τη γραμμή

Τα νιάτα που δε συμβιβάζονται. Που δε σκύβουν το κεφάλι. Που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά. Που συγκρούονται με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Που το μέλλον τους «δεν είναι ο καπιταλισμός», αλλά είναι «ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Αυτά τα νιάτα του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, ήταν χτες εκεί. Πιστοί στο ραντεβού και φέτος τίμησαν τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχοντας στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το «άντρο» του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το «Μινιόν», και μια ώρα αργότερα, το σήμα δόθηκε και τα περήφανα νιάτα ξεχύθηκαν στο δρόμο, δονώντας την ατμόσφαιρα με τα μαχητικά συνθήματά τους: «ΚΝΕ δυνατή, πρωτοπόρα μαζική». «Τριάντα χρόνια ΚΝΕ στην πρώτη τη γραμμή, θα φέρουμε τη νίκη τη σοσιαλιστική».

Ξεχωριστή παρουσία στα μπλοκ της ΚΝΕ, τα στρατευμένα νιάτα της και τα συνθήματα «έπεσαν βροχή»: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία». «Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή και όχι δολοφόνοι ΝΑΤΟικοί». Πίσω τους να δεσπόζει το πανό της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ: «Εξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ, έλα μαζί μας στην αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό. ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό». Και λίγο πιο πίσω να ακολουθεί το πανό της Οργάνωσης ΕΜΠ της ΚΝΕ με το μήνυμα: «Ο Νοέμβρης μάς καλεί. Ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», αλλά και αυτά των ΤΟ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, του ΦΜΣ, της ΑΣΟΕΕ, του ΠΑ, ΠΕΙ - Γεωπονική.

«Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», ήταν το μήνυμα στο πανό των ΤΟ 2ου - 7ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ και να ακολουθούν αυτά του 5ου - 6ου διαμερίσματος των μαθητών της Γκράβας και όλων των συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά. Λίγο πιο πίσω η ΤΟ Ιδιωτικών σχολών που έστελνε το μήνυμα ότι «για ένα κομμάτι ψωμί δε φτάνει μόνο η δουλιά, χρειάζεται οργανωμένη πάλη, ταξική». Μαζί τους να ακολουθεί και η εργαζόμενη νεολαία της ΚΝΕ: «Οι νέοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, με ενότητα και πάλη ταξική», το μήνυμα της ΤΟ Οικοδόμων.

Και όλοι μαζί να ενώνουν τις φωνές τους, τα κόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν στον αέρα, η οργή τους να γίνεται σύνθημα «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και η υπόσχεση να δίνεται με ένα στόμα, μια φωνή: «Ορκος στο Νοέμβρη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Συνθήματα και φωνές που έγιναν ένα, με αυτές, αυτών που παρακολουθούσαν τη δυναμική και γεμάτη ζωντάνια πορεία, που με μάτια γεμάτα δάκρυα από συγκίνηση, να χειροκροτούν, να τους φωνάζουν ένα μεγάλο «μπράβο», μια «καλή συνέχεια», «δύναμη». Και η νεολαία να απαντά: «Το μήνυμα δε σβήνει, είναι ζωντανό, το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό».

Τα νιάτα της ΚΝΕ βρέθηκαν ανάμεσα στα ισχυρά μπλοκ του Κόμματός τους, του ΚΚΕ. «Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας έχει προοπτική, με ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό», το σύνθημα που δέσποζε στο πανό της Νοτιανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ που ήταν πρώτο στη σειρά και πίσω ακολουθούσε η κόκκινη λαοθάλασσα. Στην κεφαλή των μπλοκ του ΚΚΕ πορεύτηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Ακολουθούσαν πανό άλλων συνοικιών της Αθήνας και ανάμεσά τους, «το νησί της ειρήνης που τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου», όπως έγραφε το πανό του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας.

Ξεχωριστή παρουσία είχαν και οι ναυτεργάτες για να τιμήσουν αγωνιστικά την εξέγερση, με αποφάσεις των Σωματείων τους, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Και πίσω από τα μπλοκ της ΚΝΕ ακολουθούσαν σειρά από μπλοκ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ