Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Από άκρη σε άκρη στη χώρα

Αγωνιστικά τίμησαν την 27η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο λαός και η νεολαία σε όλη τη χώρα. Με εκδηλώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα, που συνδιοργάνωσαν μαζικοί φορείς, τα συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» αντήχησαν από άκρη σε άκρη στη χώρα.

Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζόμενων και της νεολαίας και αγωνιστικό παλμό ο λαός των Ιωαννίνων διαδήλωσε ενάντια στον ιμπεριαλισμό στη συγκέντρωση και πορεία που συνδιοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία. Η πορεία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από τη Δόμπολη και με τους φοιτητές, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κατέληξε μέσω των κεντρικών δρόμων των Ιωαννίνων στη Νομαρχία. Τα συνθήματα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί» κυριάρχησαν στα μπλοκ της πορείας μαζί με τα συνθήματα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής. Χτες το πρωί, εκπρόσωποι μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου. Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο γραμματέας Χρ. Λύκος.

Στην Κέρκυρα, μαζικά συμμετείχαν ο λαός και η νεολαία στη συγκέντρωση και πορεία που συνδιοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, το Εργατικό Κέντρο, η τοπική ΕΛΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και εργατικά σωματεία. Η πορεία ξεκίνησε από το τμήμα Ιστορίας, για να καταλήξει στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Κέρκυρας. Η νεολαία έδωσε μαχητικό παλμό στη χτεσινή πορεία, η οποία ήταν μαζικότερη από την αντίστοιχη περσινή, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί».

Με μία μεγαλειώδη πορεία ο λαός της Λέσβου τίμησε και φέτος τη μνήμη των ηρώων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με πορεία που ξεκίνησε από το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο προς το πάρκο Αγίας Ειρήνης, όπου βρίσκεται η προτομή του Μιχ. Μυρογιάννη, ο οποίος έπεσε νεκρός έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973 από τις σφαίρες που έριξαν τα μίσθαρνα όργανα του ιμπεριαλισμού. Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Το Πολυτεχνείο ζει έξω οι Αμερικανοί» ακούστηκαν από εκείνους που γέμισαν με παλμό την προκυμαία της Μυτιλήνης. Στην προτομή στεφάνια κατέθεσαν εκτός από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Σωματείο Οικοδόμων, η τοπική Οργάνωση της ΠΕΑΕΑ και άλλοι φορείς. Η εκδήλωση έληξε με ομιλία του προέδρου του ΕΚ Δημ. Σταμάτη. Τη βραδιά έκλεισε η χορωδία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης» με μαέστρο τη Λία Κεφαλά που τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Ρίτσου και του Οδ. Ελύτη.

Μαχητικά στην Κρήτη

Με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες και τη νεολαία να δίνει σύσσωμη το «παρών» της, τιμήθηκε χτες η επέτειος του Πολυτεχνείου και στην Κρήτη. Στις 6 μ.μ. οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, Μαθηματικού και της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου, εκπρόσωποι και μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, των συνταξιουχικών σωματείων, πολιτικοί φορείς και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λιονταριών. Στη συνέχεια, με συνθήματα όπως «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Ελευθερίας, όπου κατέθεσαν στεφάνια και επέδωσαν ψήφισμα στη Νομαρχία.

Εκατοντάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι σωματείων, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων της πόλης συγκεντρώθηκαν στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο Δημαρχείο της πόλης όπου και διάβασαν ψηφίσματα των συγκεντρωμένων για το Πολυτεχνείο.

Η μεγάλη συμμετοχή των νέων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 μ.μ. στα Χανιά. Εκατοντάδες μαθητές, νεολαίοι, αλλά και εργαζόμενοι πήραν μέρος στη μαζική συγκέντρωση που άρχισε στις 6 μ.μ. στην κεντρική αγορά της πόλης και με συνθήματα για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση, στην υγεία και στην εργασία υπενθύμισαν πως ο αγώνας σήμερα πρέπει να ενταθεί.

Στον Αγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε καθολική συγκέντρωση μαθητών στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ