ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ξεκινούν τα όργανα συναίνεσης

Δύο όργανά της επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίσει ένα άλλοθι κοινωνικής συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές της στη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΕΣΔΜ) και το «Πάνελ των πολιτών». Το πρώτο όργανο, το ΕΣΔΜ, που ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ζάππειο, προκειμένου να δώσει την «ευλογία» του για το πακέτο των νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών μέτρων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Στην ατζέντα συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και είναι η παρθενική του, έχουν εγγραφεί για συζήτηση τα πλέον καυτά θέματα, όπως «οι δείκτες αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων» καθώς και «οι έλεγχοι και η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση». Στο νεοσύστατο όργανο μετέχουν, εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, οι πρόεδροι των συναφών κοινοβουλευτικών επιτροπών (Θεσμών και Διαφάνειας, Δημόσιας Διοίκησης), οι διορισμένοι «Συνήγορος του Πολίτη», πρόεδρος του ΑΣΕΠ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, καθώς και οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, του ΕΒΕΑ κ.ά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός δεύτερου Σώματος κοινωνικής συναίνεσης, του λεγόμενου «Πάνελ των πολιτών». Το «πάνελ» αυτό θα αποτελείται από 3.000-5.000 επιλεγμένους πολίτες, οι οποίοι θα καλούνται είτε με δημοσκοπήσεις είτε με τηλεφωνική επικοινωνία να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα κυβερνητικά μέτρα και σχέδια στη δημόσια διοίκηση. Η όλη επιχείρηση θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία, ενώ για τις «λεπτομέρειές» της είχε έρθει στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες ο σύμβουλος για θέματα δημόσιας διοίκησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Δικομματική συμφωνία στο ξεπούλημα

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα (είχε προηγηθεί πρόταση για εξεταστική επιτροπή) η ΝΔ έφερε χτες στη Βουλή το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας για να ελέγξει την κυβέρνηση γιατί δεν προχωράει «σωστά» στην ιδιωτικοποίησή της.

Οπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του, η ΝΔ εστιάζει όλο το πρόβλημα στο με ποιον τρόπο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, αφού στη βασική κατεύθυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας συμφωνεί απόλυτα με την κυβέρνηση.

Ο κομμουνιστής βουλευτής παρατήρησε ότι η απαξίωση της Ολυμπιακής δεν είναι σημερινό φαινόμενο αφού και επί κυβερνήσεων της ΝΔ δεν υπήρξε βελτίωση των υποδομών της, ενώ και τα δύο κόμματα συναγωνίζονται στην υπονόμευση του εθνικού αερομεταφορέα.

Εμείς, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, παραμένουμε δογματικά υπέρ της παραμονής της Ολυμπιακής στο δημόσιο και της αναβάθμισής της για να μπορέσει μεταξύ άλλων να παίξει και τον κοινωνικό της ρόλο. Δεν είναι, παρατήρησε, αμελητέο και το θέμα της ασφάλειας. Πρόσφατη είναι η αντίδραση Αγγλων κυβερνητικών βουλευτών στην επιδίωξη του Τ. Μπλερ να ιδιωτικοποιήσει την εναέρια κυκλοφορία, αντίδραση που πηγάζει από την πικρή εμπειρία που έχουν από τις επιπτώσεις στην ασφάλεια, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις και στα τρένα και τα αεροπλάνα.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ωραιοποιεί την κατάσταση ο υπουργός

Προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που επικρατεί στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) έκανε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι στα ΙΕΚ δίνεται επιφανειακή γνώση, αλλά ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι 35.578 απόφοιτοι των ινστιτούτων έχουν δει ότι η κατάρτιση που παρέχεται είναι πολύτιμη και αποτελεί ασφαλή διέξοδο στην εργασία και εφοδιάζει τους σπουδαστές με την απαραίτητη εξειδίκευση. Ο Π. Ευθυμίου ανακοίνωσε ότι έγιναν σημαντικές επενδύσεις για την υποδομή των ΙΕΚ, έχουν ήδη κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ να είναι μόνιμοι λόγω της φύσης της παρεχόμενης κατάρτισης που απαιτεί ευελιξία. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση συνδικαλισμού τόσο στους σπουδαστές όσο και τους καθηγητές και δικαιολόγησε τη μη χορήγηση «πάσο» για τις συγκοινωνίες στους σπουδαστές με το επιχείρημα ότι τα ΙΕΚ δεν αποτελούν τμήμα της εκπαίδευσης.

Οι ελλείψεις στην υποδομή είναι τεράστιες, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, αφού έχουν απορροφηθεί ελάχιστα ποσά. Κατηγόρησε τον υπουργό ότι ωραιοποιεί την κατάσταση και τόνισε ότι είναι ακατανόητο το επιχείρημά του για τη μη μόνιμη εργασία των εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ. Ζήτησε να χορηγηθεί «πάσο» στους σπουδαστές και να απαλλαχτούν αυτοί από τα δίδακτρα, αλλά και από την πληρωμή των αναλώσιμων. Τέλος, κατηγόρησε τον υπουργό ότι δε δέχεται αντιπροσωπεία των σπουδαστών, οι οποίοι θέλουν να του θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Οταν το Πολυτεχνείο συναντάει το... σπληνάντερο

Είναι μερικές χρονολογίες τόσο σημαδιακές, τόσο τεράστιας σημασίας για ένα λαό για μια ιστορική καταγραφή, που δύσκολα θα μπορούσε κανείς, παίρνοντας αφορμή αυτή ακριβώς την ημερομηνία, να κάνει... πλάκα. Βλέπεις στη λέξη «πλάκα» και «αστείο» χωρούν πολλά. Αλλά, όταν δεν έχεις λίγο φιλότιμο, καταλήγεις, εσύ που κάνεις κάτι τέτοιο, να γίνεσαι της πλάκας και αστείος στο τέλος.

Η ημερομηνία, που υπονοούμε μιλώντας παραπάνω, είναι η 17η Νοέμβρη, μια ημερομηνία, που και συνθήματα συγκεκριμένα είχε και θυσίες ανθρώπινες και αναμόχλεμα ιδανικών για μια γενιά που τη χαρακτήριζαν τότε σαν γενιά του «Γουέμπλεϊ». Και εν πάση περιπτώσει δε χωράει γι' αυτή τη γενιά και ό,τι πρόσφερε στη χώρα μας το άθλιο «χιούμορ» από τους παρουσιαστές της ραδιοφωνικής εκπομπής «Τρίπλες». Η 17η Νοέμβρη μας λέγανε χτες, είναι η τελευταία μέρα που θα επιτρέπεται η ελληνική γαρδούμπα, το αντεράκι και το κοκορέτσι και Ελληνες γρηγορείτε γιατί, ποια Πολυτεχνεία και κουραφέξαλα μας λέτε εσείς, εδώ κινδυνεύουν τα ιερά και όσια του στομαχιού μας. Και οι κύριοι Αναστασιάδηδες και Περρής, φυσικό είναι να κάνουν πλακίτσα του στιλ «να βγούμε με σούβλες στους δρόμους». Φαίνεται είναι συχνά επισκέπτες ταβερνών και εξοχικών εστιατορίων και οι άνθρωποι νοιάζονται για τα δικά τους ιδανικά.

Μα εδώ συναντιούνται δυο κόσμοι κυριολεκτικά. Ο κόσμος που κατεβαίνει, τιμώντας την ιστορική μνήμη και διαδηλώνει τα δικά του αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ξέρετε εκείνα τα «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», που υπήρχαν στις πύλες του Πολυτεχνείου τις ημέρες της εξέγερσης των φοιτητών.

Και απ' την άλλη ο κόσμος της «Μαύρης τρύπας» που εκφράζεται μέσα από το σύνθημα «Ψωμί - κρασάκι - κοκορετσάκι». Ο κόσμος των κυρίων που θαυμάσια κάνει τη δουλιά του για το δικό της συμφέρον. Ετσι κι αλλιώς και καλή δουλίτσα έχει και τις οικονομικές και αθλητικές εφημερίδες εκδίδει και ως άλλος... Ασλανίδης του «κάθε πόλη και στάδιο και κάθε χωριό και γήπεδο» μας υμνούν, πότε τη μία μεγάλη ΠΑΕ, πότε την άλλη για να έχουμε να ξεχνιόμαστε και να εκτονωνόμαστε στις κερκίδες ανοίγοντας ο ένας το κεφάλι του άλλου. Αλλά αυτός είναι ο δικός τους κόσμος, που παίρνει εθνικές μνήμες και τις κάνει γαρδούμπα, που παίρνει συνθήματα και τα σουβλίζει στα κάρβουνα, που παίρνει αξίες και μας τις κάνει παϊδάκια.

Αλλά εδώ που φτάσαμε θα μου πείτε μια μεσημεριανή ραδιοφωνική εκπομπή σε πείραξε; Ποιος θα τη θυμάται όταν τελειώσει, έτσι κι αλλιώς, με το κακό αστείο δε γελάει κανείς. Και αυτό ακριβώς είναι το ευτύχημα ότι το φτηνό δεν το θυμάται κανείς αλλά την εξαίρετη στιγμή του Πολυτεχνείου. Μάλλον πολλοί περισσότεροι, οπότε... Α! Ελπίζω να μη στεναχωρήσαμε μ' αυτά που γράψαμε τους κυρίους «Τρίπλες» των ερτζιανών και τους κοπεί η όρεξη για τη γαρδούμπα και το σπληνάντερο, που με τόσο πάθος και αγώνα υποστήριξαν στην εκπομπή τους ανήμερα της 17η Νοέμβρη...


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Εκδήλωση - συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος διοργανώνει, σήμερα στη Λάρισα, η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΚΕΔΙΚΑ.) . Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο και θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., θα συμμετάσχουν οι εξής εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων: Εκτορας Νασιώκας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαος Κατσαρός, βουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της βουλής, Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΝ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ανοιχτή συγκέντρωση την Πέμπτη

Με βάση Διακήρυξη που επεξεργάστηκε και κυκλοφόρησε Ομάδα Πρωτοβουλίας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση για τη συγκρότηση «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2000, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Κεντρικό Κτίριο, Πανεπιστημίου 30).

Στην ιδρυτική συγκέντρωση θα συμμετάσχουν προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας μας, συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. «Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σήμερα απειλούνται. Η ανάλυση των στόχων και ο πλούσιος προβληματισμός, που επιδιώκουμε να αναπτυχθεί, θα βοηθήσει αποτελεσματικά την προσπάθειά μας» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

«Στην κοινή αυτή προσπάθεια σας καλούμε να συμβάλετε για την επιτυχία των σκοπών μας» αναφέρει η ομάδα Πρωτοβουλίας, για την οποία υπογράφουν το κάλεσμα οι: Διάκος Κώστας, Ζορμπαλά Αλέκα, Καλτσώνης Δημήτρης, Κούρτοβικ Γιάννα, Μαγκάκης Γεώργιος - Αλέξανδρος, Νικολόπουλος Ηλίας, Παπαμάργαρης Χάρης, Παππάς Τάκης, Σκυλλάκος Αντώνης, Σταυρόπουλος Γιάννης, Τσώλης Αλέξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ