Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν το Πολυτεχνείο συναντάει το... σπληνάντερο

Είναι μερικές χρονολογίες τόσο σημαδιακές, τόσο τεράστιας σημασίας για ένα λαό για μια ιστορική καταγραφή, που δύσκολα θα μπορούσε κανείς, παίρνοντας αφορμή αυτή ακριβώς την ημερομηνία, να κάνει... πλάκα. Βλέπεις στη λέξη «πλάκα» και «αστείο» χωρούν πολλά. Αλλά, όταν δεν έχεις λίγο φιλότιμο, καταλήγεις, εσύ που κάνεις κάτι τέτοιο, να γίνεσαι της πλάκας και αστείος στο τέλος.

Η ημερομηνία, που υπονοούμε μιλώντας παραπάνω, είναι η 17η Νοέμβρη, μια ημερομηνία, που και συνθήματα συγκεκριμένα είχε και θυσίες ανθρώπινες και αναμόχλεμα ιδανικών για μια γενιά που τη χαρακτήριζαν τότε σαν γενιά του «Γουέμπλεϊ». Και εν πάση περιπτώσει δε χωράει γι' αυτή τη γενιά και ό,τι πρόσφερε στη χώρα μας το άθλιο «χιούμορ» από τους παρουσιαστές της ραδιοφωνικής εκπομπής «Τρίπλες». Η 17η Νοέμβρη μας λέγανε χτες, είναι η τελευταία μέρα που θα επιτρέπεται η ελληνική γαρδούμπα, το αντεράκι και το κοκορέτσι και Ελληνες γρηγορείτε γιατί, ποια Πολυτεχνεία και κουραφέξαλα μας λέτε εσείς, εδώ κινδυνεύουν τα ιερά και όσια του στομαχιού μας. Και οι κύριοι Αναστασιάδηδες και Περρής, φυσικό είναι να κάνουν πλακίτσα του στιλ «να βγούμε με σούβλες στους δρόμους». Φαίνεται είναι συχνά επισκέπτες ταβερνών και εξοχικών εστιατορίων και οι άνθρωποι νοιάζονται για τα δικά τους ιδανικά.

Μα εδώ συναντιούνται δυο κόσμοι κυριολεκτικά. Ο κόσμος που κατεβαίνει, τιμώντας την ιστορική μνήμη και διαδηλώνει τα δικά του αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ξέρετε εκείνα τα «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», που υπήρχαν στις πύλες του Πολυτεχνείου τις ημέρες της εξέγερσης των φοιτητών.

Και απ' την άλλη ο κόσμος της «Μαύρης τρύπας» που εκφράζεται μέσα από το σύνθημα «Ψωμί - κρασάκι - κοκορετσάκι». Ο κόσμος των κυρίων που θαυμάσια κάνει τη δουλιά του για το δικό της συμφέρον. Ετσι κι αλλιώς και καλή δουλίτσα έχει και τις οικονομικές και αθλητικές εφημερίδες εκδίδει και ως άλλος... Ασλανίδης του «κάθε πόλη και στάδιο και κάθε χωριό και γήπεδο» μας υμνούν, πότε τη μία μεγάλη ΠΑΕ, πότε την άλλη για να έχουμε να ξεχνιόμαστε και να εκτονωνόμαστε στις κερκίδες ανοίγοντας ο ένας το κεφάλι του άλλου. Αλλά αυτός είναι ο δικός τους κόσμος, που παίρνει εθνικές μνήμες και τις κάνει γαρδούμπα, που παίρνει συνθήματα και τα σουβλίζει στα κάρβουνα, που παίρνει αξίες και μας τις κάνει παϊδάκια.

Αλλά εδώ που φτάσαμε θα μου πείτε μια μεσημεριανή ραδιοφωνική εκπομπή σε πείραξε; Ποιος θα τη θυμάται όταν τελειώσει, έτσι κι αλλιώς, με το κακό αστείο δε γελάει κανείς. Και αυτό ακριβώς είναι το ευτύχημα ότι το φτηνό δεν το θυμάται κανείς αλλά την εξαίρετη στιγμή του Πολυτεχνείου. Μάλλον πολλοί περισσότεροι, οπότε... Α! Ελπίζω να μη στεναχωρήσαμε μ' αυτά που γράψαμε τους κυρίους «Τρίπλες» των ερτζιανών και τους κοπεί η όρεξη για τη γαρδούμπα και το σπληνάντερο, που με τόσο πάθος και αγώνα υποστήριξαν στην εκπομπή τους ανήμερα της 17η Νοέμβρη...


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ