Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικά ναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο

Ναυτικά γυμνάσια στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πραγματοποιηθούν από τις 20 μέχρι τις 30 του Νοέμβρη με την επωνυμία «ΝΗΡΗΙΣ 2000». Πρόκειται για ΝΑΤΟική, «διασυμμαχική», όπως την αποκαλούν, άσκηση μεσαίας κλίμακας, η οποία θα διεξαχθεί υπό τη διοίκηση του αρχηγού Στόλου και θα περιλαμβάνει τεχνικές ασκήσεις, τακτική άσκηση και επισκέψεις πλοίων στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας.

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, «είναι η προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής συνεργασίας των συμμετεχουσών μονάδων σε διάφορες μορφές ναυτικών επιχειρήσεων διεξαγόμενες σε περιβάλλον κλιμακούμενης έντασης και επιχειρήσεων». Με άλλα λόγια, το σενάριο της άσκησης ανταποκρίνεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις επιβολής της «νέας τάξης».

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν 6 φρεγάτες, 5 πυραυλάκατοι, 2 υποβρύχια, 1 πετρελαιοφόρο, ενώ από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες θα πάρουν μέρος από μια φρεγάτα από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και ένα αντιτορπιλικό μαζί με ένα υποβρύχιο από τις ΗΠΑ. Θα πάρουν ακόμα μέρος από ελληνικής πλευράς μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από Ελλάδα, ΗΠΑ και Γερμανία και αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως (ιπτάμενα ραντάρ) από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ