Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Με αισιοδοξία μπροστά στο Συνέδριο

Τον άλλο μήνα γίνεται το Συνέδριο του ΚΚΕ.

Το Συνέδριο, όπως είναι γνωστό και σωστό, είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος και κάθε συνέδριο έχει το ειδικό του βάρος. Το συνέδριο εξετάζει όλη τη ζωή και δράση του Κόμματος, κρίνει και αποφασίζει.

Το 15ο Συνέδριο διαπίστωσε την αναγκαιότητα της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Η διαπίστωση και η απόφαση δεν ήταν καμιά σοφιστεία. Κάτι εγκεφαλικό. Αλλά μια ιστορική αναγκαιότητα.

Το ΚΚΕ είναι κατά κύριο λόγο το κόμμα της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη είναι και αντικειμενικά τάξη και για τον εαυτό της. Ομως σε κάθε ταξική κοινωνία, πέρα από τις δυο βασικές τάξεις υπάρχουν και τα ενδιάμεσα στρώματα, τα διαρρέοντα, που το μέγεθός τους καθορίζεται από το βαθμό ανάπτυξης της κάθε χώρας. Οπως και να είναι όμως, δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Παρά το ότι συνειδησιακά βρίσκονται σε ταλάντευση, δεν παύουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό να είναι καταπιεζόμενα από τον ίδιο καταπιεστή. Από τους κεφαλαιοκράτες που με την οικονομική τους δύναμη εξουσιάζουν και υποτάσσουν ή προσπαθούν να υποτάξουν τους πάντες και τα πάντα στα συμφέροντά τους.

Η τάση της συγκέντρωσης των μέσων παραγωγής, της παραγωγής και εμπορίας σε όλο και λιγότερα χέρια, είναι στη φύση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Η επιδίωξη του κέρδους δεν έχει σύνορα, δεν κάνει εξαιρέσεις. Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ γνωρίζοντας τη φύση του καπιταλισμού και την τωρινή του φάση διαπιστώνει ότι καταπιεζόμενη δεν είναι μόνο η ΕΤ αλλά και όλα τα κοινωνικά στρώματα εκτός από τους μεγάλους κεφαλαιοκράτες, ντόπιους και ξένους, που είναι ο κοινός δυνάστης, με τους υπηρέτες του και όχι όλους.

Υπάρχουν κοινά προβλήματα που ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και μόνο από κοινού μπορούν να λυθούν. Κάθε άλλη σκέψη θα 'ναι ή εκ του πονηρού ή αφελής και ανιστόρητη. Με γνώμονα τις παραπάνω διαπιστώσεις, το 15ο Συνέδριο αποφάσισε και δρομολόγησε τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε από τότε που μπήκε ο στόχος μέχρι τώρα προχώρησε ικανοποιητικά;

Να ένα από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το 16ο Συνέδριο και ανάλογα να προτείνει. Προσωπικά έχω τη γνώμη ότι δεν κατανοήθηκε όσο απαιτείται απ' όλο το κόμμα η σημασία του μετώπου. Γι' αυτό και άνευρα ή καμπανιακά προβλήθηκε. Λάθη που έγιναν και κυρίως η ανούσια λαθολογία βαραίνουν περισσότερο από ό,τι είναι. Και τα λάθη δε διορθώνονται με μεγαλύτερα.

Ούτε τα διορθώνουμε σταματώντας να κάνουμε πιο συστηματικά τη δουλιά μας, να κάνουμε συλλογικά και ατομικά προσπάθεια να πειστούμε και να πείσουμε, να βγάλουμε το μηχανικισμό από τη λογική μας. Να γίνουμε παραγωγικοί, δημιουργικοί. Τους σκύλους που από γύρω μας γαβγίζουν ας μην τους δίνουμε περισσότερη σημασία από ό,τι έχουν. Από την ιστορία ποτέ δεν έλειψαν οι παντογνώστες και οι συνθηκολόγοι. Οι έστω αθέλητοι σύμμαχοι των κρατούντων σε κρίσιμες φάσεις φαίνονται. Και τα συνέδρια πάντα κρίσιμες φάσεις είναι.

Πιστεύω πως το ΚΚΕ θεωρητικά βρίσκεται σε σωστό δρόμο και ότι ο τρόπος δουλιάς θέλει βελτιώσεις. Προσπαθώντας να βελτιώνουμε τη δουλιά μας, και να επαναφέρουμε τις αρετές που κάπως παραμελήθηκαν, όπως: συντροφικότητα, συλλογικότητα, σεβασμός και αλληλοεκτίμηση, θα προχωρήσουμε με ρυθμούς τόσο γρήγορους που ούτε η πιο τολμηρή φαντασία μπορεί να τους προβλέψει. Με την πεποίθηση ότι μπορούμε να βελτιωθούμε.

Αισιοδοξώ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΚΑΣ

Μέλος της ΚΟΒ Οικοδόμων

ΠΕΙΡΑΙΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ