ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ληστεία του λαού τα διόδια στην Εγνατία

Απροκάλυπτα υπέρ της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου συνεχίζει να πολιτεύεται η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας νέου σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Μουσθένης Καβάλας και η αύξηση της τιμής των διοδίων κατά 20% σε όλους τους σταθμούς της Εγνατίας Οδού, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Η γνωστή πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αποφάσισε να βγει ψήφισμα με το οποίο να δηλώνεται η διαφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην αύξηση της τιμής των διοδίων καθώς και η διαφωνία στη δημιουργία νέου σταθμού διοδίων, με το σκεπτικό ότι σύντομα θα τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια οπότε είναι σπατάλη να γίνουν τώρα συμβατικά διόδια.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ανάκληση της σχετικής ΚΥΑ, ενώ για τα διόδια που λειτουργούν στον Ιασμο πρότεινε «ειδικό καθεστώς διέλευσης για όσους επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ανάμεσα στις πόλεις της Περιφέρειας». Μέχρι εκεί φθάνει η φιλολαϊκή πολιτική τους. Συμφωνούν με τη ληστεία του λαού που χρόνια τώρα γίνεται μέσω των διοδίων, αρκεί να μην επεκταθεί παραπέρα.

Οι κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τοποθετήθηκαν ενάντια στη δημιουργία νέων διοδίων και ζήτησαν την κατάργηση όλων των σταθμών διοδίων.

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Ποτόλιας, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε: «Εχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πανάκριβα την κατασκευή των δρόμων. Είναι δικαίωμα των εργαζομένων και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους.

Τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι. Εχουν τεράστιες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, γιατί μαζί ψήφισαν την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους.

Τα διόδια είναι μέρος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ) για να προστατέψουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Και ξεκαθάρισε ότι «για να εμποδίσουμε τα άγρια μέτρα που συνεχώς κλιμακώνονται, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, χρειάζεται οργανωμένος εργατικός, λαϊκός αγώνας και συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, κατά των κομμάτων και της εξουσίας των μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλέμπορων. Για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, για αποδέσμευση από την ΕΕ».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Κινητοποίηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε χτες τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12μ. και κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρας Τάξης (ΣΤΕΑΤ) και στο υπουργείο Εργασίας για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργοδοτικοί φορείς του κλάδου έχουν προχωρήσει σε καταγγελία της ισχύουσας σύμβασης και ήδη τα κατασκευαστικά μονοπώλια προωθούν υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πολύ δυσμενέστερους όρους (τσάκισμα των μισθών με μειώσεις μέχρι και 40%, κατάργηση των αποζημιώσεων κ.ο.κ.). Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του: «Οι εργοδότες επιχειρούν να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε ''εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης''. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τη Συλλογική Σύμβαση του σωματείου, που καλύπτει όλους τους τεχνικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δηλαδή και όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αξιοποιούν στην κατεύθυνση αυτή ένα εργοδοτικό Σωματείο με τη σφραγίδα ΣΤΥΕ, που το ετοιμάζουν να υπογράψει σύμβαση με μειώσεις, η οποία επιδιώκουν να καθορίσει τα όρια της διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η ΕΛΑΚΤΩΡ προχωράει σε σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, παροχή εργασίας εκτός έδρας και στο εξωτερικό χωρίς επιπλέον αμοιβή και απαλλαγή από την υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών».

Η ανακοίνωση του Σωματείου απευθύνει κάλεσμα αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τονίζοντας: «Δεν παραιτούμαστε από το αυτονόητο δικαίωμα - ανάγκη να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, δεν υπογράφουμε μειώσεις μισθών. Ο αγώνας για την απόκρουση των νέων μέτρων που έρχονται και για την παρεμπόδιση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί πρέπει να γίνει ακόμα πιο σκληρός, ακόμα πιο αποφασιστικός, για να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης προς τη μοναδική ελπιδοφόρα διέξοδο, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων και το λαό στην εξουσία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος ικανοποίησης των αναγκών μας».

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Χαρακτηριστικό του πως εννοούν την «ενότητα» των εργαζομένων οι πλειοψηφίες των δύο σωματείων στο Μετρό Θεσσαλονίκης (ελέγχονταν από την ΠΑΣΚΕ και τώρα φλερτάρουν με ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στην κοινή επίθεση που δέχονται, είναι αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες. Χτες, έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Προχτές, χώρια από τους συναδέλφους τους, έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό διεκδικώντας και αυτοί τα δεδουλευμένα τους, την ανάκληση των 25 απολύσεων που ήδη έγιναν και των 23 ακόμα που προαναγγέλθηκαν.

Γι' αυτό ενοχλεί τις διοικήσεις των σωματείων αυτών η παρουσία του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που παλεύουν να σφυρηλατήσουν την πραγματική ενότητα των εργαζομένων. Ο ρόλος τους αποδείχθηκε για άλλη μια φορά χτες, όταν τα στελέχη του σωματείου των εργαζομένων στις τεχνικές εργασίες ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - συμμετείχαν από την αρχή στην κινητοποίηση που κατέληξε στο ΥΜΑΘ - να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, γιατί «η αντιπροσωπεία είναι χαρακτηρισμένη και ...κομματική».

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει αυτή την πρακτική της πλειοψηφίας του Σωματείου στις τεχνικές εργασίες του Μετρό. «Τι είναι αυτό που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και πώς υλοποιεί την ενότητα με τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς, όταν αποκλείει το κλαδικό Σωματείο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων που καλύπτει τους εργαζόμενους όλου του κλάδου;», αναρωτιέται.

Και σημειώνει: «Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ομοσπονδία απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα ότι πιστεύει και παλεύει για την ενότητα των εργαζομένων μέσα στο χώρο δουλειάς με τις καθημερινές παρεμβάσεις του για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του μετρό (απλήρωτη εργασία, εκ περιτροπής, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις). Μήπως η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου προσπαθεί να χωρίσει τους εργαζόμενους ανάλογα με την πολιτική καταβολή του καθενός; Το Συνδικάτο Οικοδόμων πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα για να προχωρήσει το έργο στο Μετρό, και καλεί τους εργαζόμενους να το κάνουν υπόθεση της πάλης τους, είναι το έργο του Μετρό να γίνει από ένα δημόσιο φορέα κατασκευών που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα έχει την αυτεπιστασία του έργου, χωρίς εργολάβους και απλήρωτους εργάτες. Το Συνδικάτο Οικοδόμων δηλώνει ότι θα είναι έτσι κι αλλιώς δίπλα σε όλους εργαζόμενους του κλάδου άρα και του Μετρό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΓΑΛΗΝΟΣ»
Νέες στάσεις εργασίας

Με νέες τρίωρες στάσεις εργασίας, τις επόμενες μέρες, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της «Βιοκλινικής» (πρώην κλινική «Γαληνός») του ομίλου «Βιοϊατρική» στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει την κατάπτυστη κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ.

Σήμερα προγραμματίζουν ενημερωτική συγκέντρωση στο χώρο της κλινικής. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία των άλλων ιδιωτικών κλινικών σε συντονισμό του αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης των εργοδοτών, την απόρριψη της σύμβασης που υπέγραψε η ΟΣΝΙΕ και τη διεκδίκηση υπογραφής τοπικής κλαδικής σύμβασης που να προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς.

Παρά την τρομοκρατία των διευθυντικών στελεχών, οι εργαζόμενοι και χτες συμμετείχαν μαζικά στην τρίωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που έγινε στην είσοδο της κλινικής.

Στη «Βιοκλινική» πρώην «Γαληνός», του ομίλου «Βιοϊατρική» εργάζονται περίπου 200 εργαζόμενοι (δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί). Ο όμιλος σταθερά εμφανίζει κερδοφορία, ενώ και τα στοιχεία των ισολογισμών για την «Βιοκλινική» δείχνουν ότι μέσα στην τελευταία 5ετία έχει διπλασιάσει τα μικτά της κέρδη.

Η εργοδοσία, αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή τη σύμβαση της ΟΣΝΙΕ που προβλέπει μειωμένες αποδοχές στο βασικό μισθό κατά 15%, και επιπλέον αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια κατά 2,5 ώρες την ημέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ