Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Χαρακτηριστικό του πως εννοούν την «ενότητα» των εργαζομένων οι πλειοψηφίες των δύο σωματείων στο Μετρό Θεσσαλονίκης (ελέγχονταν από την ΠΑΣΚΕ και τώρα φλερτάρουν με ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στην κοινή επίθεση που δέχονται, είναι αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες. Χτες, έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Προχτές, χώρια από τους συναδέλφους τους, έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό διεκδικώντας και αυτοί τα δεδουλευμένα τους, την ανάκληση των 25 απολύσεων που ήδη έγιναν και των 23 ακόμα που προαναγγέλθηκαν.

Γι' αυτό ενοχλεί τις διοικήσεις των σωματείων αυτών η παρουσία του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που παλεύουν να σφυρηλατήσουν την πραγματική ενότητα των εργαζομένων. Ο ρόλος τους αποδείχθηκε για άλλη μια φορά χτες, όταν τα στελέχη του σωματείου των εργαζομένων στις τεχνικές εργασίες ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - συμμετείχαν από την αρχή στην κινητοποίηση που κατέληξε στο ΥΜΑΘ - να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, γιατί «η αντιπροσωπεία είναι χαρακτηρισμένη και ...κομματική».

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει αυτή την πρακτική της πλειοψηφίας του Σωματείου στις τεχνικές εργασίες του Μετρό. «Τι είναι αυτό που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και πώς υλοποιεί την ενότητα με τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς, όταν αποκλείει το κλαδικό Σωματείο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων που καλύπτει τους εργαζόμενους όλου του κλάδου;», αναρωτιέται.

Και σημειώνει: «Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ομοσπονδία απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα ότι πιστεύει και παλεύει για την ενότητα των εργαζομένων μέσα στο χώρο δουλειάς με τις καθημερινές παρεμβάσεις του για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του μετρό (απλήρωτη εργασία, εκ περιτροπής, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις). Μήπως η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου προσπαθεί να χωρίσει τους εργαζόμενους ανάλογα με την πολιτική καταβολή του καθενός; Το Συνδικάτο Οικοδόμων πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα για να προχωρήσει το έργο στο Μετρό, και καλεί τους εργαζόμενους να το κάνουν υπόθεση της πάλης τους, είναι το έργο του Μετρό να γίνει από ένα δημόσιο φορέα κατασκευών που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα έχει την αυτεπιστασία του έργου, χωρίς εργολάβους και απλήρωτους εργάτες. Το Συνδικάτο Οικοδόμων δηλώνει ότι θα είναι έτσι κι αλλιώς δίπλα σε όλους εργαζόμενους του κλάδου άρα και του Μετρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ