ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αλλοθι συναίνεσης στην αντιδραστική μεταρρύθμιση
  • Το  Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «επικύρωσε» τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση
  • Στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου η κυβερνητική μεταρρύθμιση

Σε όργανο - χειροκροτητή των νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών επιλογών της στη δημόσια διοίκηση προορίζει η κυβέρνηση το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αποδείχτηκε πανηγυρικά στη χτεσινή πρώτη συνεδρίασή του στο Ζάππειο. Οι συμμετέχοντες, στην πλειοψηφία τους προσκείμενοι ή διορισμένοι από την κυβέρνηση, έδωσαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, τη συναίνεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα, αλλά πλήγμα, έστω προσωρινό, στην κυβερνητική επιχείρηση αποτέλεσε η μη παρουσία της ΑΔΕΔΥ. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει ταχθεί υπέρ της συζήτησης των θεμάτων αυτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όχι σε ένα όργανο που στοχεύει στη «συναίνεση» στην κυβερνητική πολιτική.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, δίνοντας έμφαση στη μέτρηση της αποδοτικότητας και τη σύνδεση με το μισθό μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να εκτονώσει την αγανάκτηση που υπάρχει στους εργαζόμενους στο δημόσιο από τη συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησής τους και τις αντιδράσεις στα αντιυπαλληλικά μέτρα, λέγοντας ότι «δε δέχομαι την ισοπέδωση», «μόνο μια μειοψηφία είναι επίορκοι», για να «αποκαλύψει» ότι στόχος είναι «η συναίνεση των δημοσίων υπαλλήλων» στη δρομολογούμενη «μεταρρύθμιση».

Η Β. Παπανδρέου δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών επιδιώξεων κατέστησε σαφές ότι στόχος των επιχειρούμενων νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην κρατική μηχανή είναι να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας συνολικά του κεφαλαίου. Η «νέα στρατηγική» της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση λαμβάνει υπόψη της πρώτα απ' όλα τις ανάγκες των επιχειρηματιών και της διαμόρφωσης καλύτερων συνθηκών για την επίτευξη υψηλότερων κερδών, ενώ περιφρονεί και βάζει στο στόχαστρο τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία θα πληρώνουν πιο ακριβά όσες υπηρεσίες απομείνουν στο δημόσιο τομέα.

Η υπουργός συνέδεσε ευθέως τις «αλλαγές» στη δημόσια διοίκηση με τη «διατήρηση των πλεονεκτημάτων της χώρας από την ένταξη στην ΟΝΕ» καθώς και με τους «ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό ο δημόσιος τομέας «πρέπει να δανειστεί ορισμένες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός», ενώ προσδιορίζοντας το ρόλο του κράτους είπε ότι στόχος του είναι «να μεριμνά για τη διόρθωση των σφαλμάτων της αγοράς»! Στο εξής, πρόσθεσε, η δημόσια διοίκηση θα καθορίζει τις λειτουργίες και δομές της «με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών», εννοώντας προφανώς τις ανάγκες του κεφαλαίου και του γενικότερου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Προκειμένου να υπάρξουν δεσμευτικοί κανόνες και στόχοι η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το οποίο θα εκπονείται κάθε τρία χρόνια από το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και η υλοποίησή του θα «παρακολουθείται» από μια κεντρική επιτροπή, καθώς και αντίστοιχες σε υπουργεία, σε νπδδ, τις 13 περιφέρειες και τους ΟΤΑ. Ως υποπρογράμματα του επιχειρησιακού αυτού προγράμματος περιλαμβάνονται οι επιμέρους κυβερνητικοί στόχοι στη δημόσια διοίκηση (ανθρώπινο δυναμικό, χρήση νέων τεχνολογιών, αναπροσαρμογή λειτουργιών και μεθόδων κ.ά.).

Εμμονή στη μέτρηση αποδοτικότητας

Αναφερόμενη στο θέμα της μέτρησης αποδοτικότητας υπηρεσιών και υπαλλήλων, είπε ότι έχει συσταθεί στο υπουργείο μια Ομάδα Διοίκησης Εργου, η οποία στους επόμενους δύο τρεις μήνες θα έχει καταλήξει στον καθορισμό των δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας των υπαλλήλων. Επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει και καθησυχάσει τους εργαζόμενους είπε ότι «οι ατομικοί δείκτες δεν έχουν στόχο την παρακολούθηση και εξόντωση των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά «να πάμε σε μια λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία να ανταποκρίνεται στους στόχους που μπαίνουν για κάθε υπηρεσία». Η υπουργός κλείνοντας τις εργασίες της χτεσινής φιέστας δεν έκρυψε την ικανοποίησή της γιατί «συνομολογήθηκε η αναγκαιότητα της καθιέρωσης των δεικτών αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών».

Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι προχωρά η καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών «αιχμής». Ηδη έχει συμφωνήσει η Νομαρχία Δυτ. Αττικής να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα «κέντρο πληροφόρησης πολιτών», πρωί και απόγευμα καθημερινά, το υπουργείο Οικονομικών σε τέσσερα σημεία (Χολαργό, Μοσχάτο, Περιστέρι, Γλυφάδα), το υπουργείο Εργασίας θα λειτουργήσει 6 κέντρα για τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και ένα για τον ΟΓΑ.

Στη λογική της «αναγκαιότητας» και επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων κινήθηκαν ουσιαστικά οι ομιλίες των εκπροσώπων της ΝΔ, καθώς και των περισσότερων εκπροσώπων φορέων (ΣΕΒ, ΤΕΕ, ΔΣΑ κ.ά.), ενώ στη λογική της «διακομματικής συνεννόησης» για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης κινήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Η ΑΔΕΔΥ με επιστολή της προς την Β. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει ότι δε θα συμμετέχει στη χτεσινή συνεδρίαση, αντιδρώντας στην προσπάθεια «γενίκευσης υπαινιγμών και διασυρμού των εργαζομένων στο δημόσιο και μετατόπισης των ευθυνών στο ανθρώπινο δυναμικό». Ταυτόχρονα, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε επόμενες συνεδριάσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στη δημιουργία προϋποθέσεων για εποικοδομητική συνεργασία»!

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τακτική αναμέτρησης με όσους αμφισβητούν τις επιλογές του

  Η κρίση στην ΟΝΝΕΔ και το άρθρο του Μιχ. Λιάπη έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα συνοχής στην «ομάδα των καραμανλικών»

Σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της ομάδας των υποστηρικτών του αντιμετωπίζει ο Κ. Καραμανλής, όπως φαίνεται από την κρίση στην ΟΝΝΕΔ, αλλά και την παρέμβαση του Μιχ. Λιάπη. Το κλίμα γενικότερα πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ έχει βαρύνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προμηνύεται την κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης ενόψει του συνεδρίου. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει στην ηγεσία του κόμματος να «εκμεταλλευτεί» την κρίση στο κυβερνών κόμμα και να ενισχύσει τη δική του «εναλλακτική λύση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, έχοντας εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, επιλέγει την τακτική της αναμέτρησης με όσους αμφισβητούν τις επιλογές του, ακόμα και αν οι τελευταίοι κατατάσσονται στην «ομάδα των καραμανλικών». Η κρίση στην ΟΝΝΕΔ, η οποία προσωρινά εκτονώθηκε με την απόρριψη της πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου της από την ΚΕ της οργάνωσης το περασμένο Σάββατο, έχει προκαλέσει νέες τριβές στη ΝΔ. Στην κρίση της νεολαίας της ΝΔ είχαν εμπλακεί, και μάλιστα στην πλευρά των αμφισβητιών του Γ. Οικονόμου, βουλευτές και στελέχη που υπήρξαν μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή (Τουσιάκης, Βλάχος, Στυλιανίδης, Μ.Βαρβιτσιώτης κ.ά.), γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος προχώρησε στην τακτική της αναμέτρησης και της απομόνωσής τους. Το γεγονός, πάντως, ότι οι αμφισβητίες στην ΟΝΝΕΔ κατάφεραν να συγκεντρώσουν 38 ψήφους υπέρ της πρότασης μομφής (54 ψήφισαν κατά), καθώς και οι δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι το μέτωπο στην ΟΝΝΕΔ παραμένει ανοιχτό, επηρεάζοντας το κλίμα και τους συσχετισμούς μπροστά στο συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης έχει ιδιαίτερα θορυβηθεί από το άρθρο του Μιχ. Λιάπη στο «Βήμα της Κυριακής», με το οποίο ασκείται έντονη κριτική στις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ. Στο άρθρο με τίτλο «Το συνέδριο και η ώρα της αλήθειας» επισημαίνεται ότι το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ και «ή θα είναι συνέδριο αναγέννησης ή συνέδριο περαιτέρω αποσύνθεσης». Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, ο Μιχ. Λιάπης εκτιμά ότι «δεν αγγίζει το λαό, ούτε συγκινεί και τους δικούς μας οπαδούς», γιατί «όλα είναι επιφανειακά» και στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Παράλληλα, διαπιστώνει ότι η ΝΔ δεν παράγει πολιτική, «ουδείς διαβάζει το πρόγραμμά μας, ουδείς δίνει πολιτικούς αγώνες στα καφενεία, έξω από ένα στείρο αντιπολιτευτικό λόγο», «οι οργανώσεις μας έχουν καταντήσει... σφραγίδες, ο παραταξιακός Τύπος διαρκώς συρρικνώνεται, ο συνδικαλισμός μας έχει αποσυντεθεί» κ.ά. Στο πλευρό του Μιχ. Λιάπη τάχθηκε χτες με συνέντευξή της στον «Φλας» η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «ορθώς έθεσε ορισμένα ζητήματα ενόψει του συνεδρίου και ορθώς θα τα θέσουν και όλα τα στελέχη που θα παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις». Πάντως, ο Κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση σήμερα ή τις επόμενες ημέρες με τον Μ. Λιάπη, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το ρήγμα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές εκλογές σε μια σειρά οργανώσεις της ΝΔ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει η Ρηγίλλης, ο συσχετισμός είναι σαφώς υπέρ του Κ. Καραμανλή, προεξοφλώντας μια «άνετη επικράτησή» του στο συνέδριο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Επαναβεβαίωσαν την αυτονομία τους από το... ΚΚΕ

Προσπάθεια να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά ότι είναι το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσουν πως είναι έτοιμοι για συνεργασία με οποιονδήποτε, πλην του ΚΚΕ, κατέβαλαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Προς τα μέσα ενημέρωσης φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΝ κατεβαίνει αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές. Με το κείμενο που ψήφισαν όμως, κάνουν καθαρό πως θα συνεργαστούν με τους πάντες, πλην ΚΚΕ, για το οποίο πλειστάκις φρόντισαν να δηλώσουν πως δεν έχουν «τίποτα κοινό». Πάντως, η αποκωδικοποίηση της «αυτόνομης καθόδου» σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη οδηγεί στο συμπέρασμα πως «αυτόνομη» ίσως να είναι μόνο στην Αθήνα, όπου θα επιχειρηθεί η συγκρότηση συνδυασμού που να περιέχει την έννοια «Δημοκρατική Αριστερά», διανθισμένη με τις λέξεις «Ριζοσπαστική» και «Οικολογική», ώστε να καλύπτονται δυνάμεις που ο ΣΥΝ ευελπιστεί πως θα πειστούν να πάψουν τη συνεργασία τους με την υπάρχουσα «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Σε νομαρχιακό επίπεδο η αυτόνομη κάθοδος, σύμφωνα με την εκτίμηση της Μ. Δαμανάκη, στοχεύει σε μια καταγραφή των δυνάμεων του ΣΥΝ ενόψει βουλευτικών εκλογών. Καταγραφή που κατά την ίδια θα είναι καταστροφική για τον ΣΥΝ, αφού με βάση το μέγεθός του θα στερήσει από το κόμμα στελέχη που σήμερα με τις συνεργασίες εξασφαλίζουν την εκλογή τους.

Ως προς τις θέσεις του ΣΥΝ για την αυτοδιοίκηση, η κεντρική εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Σπ. Λυκούδη, θέτει στόχο ο ΣΥΝ «να αναδειχτεί σε ένα κόμμα αυτοδιοικητικής υπεροχής». Ως υπεροχή νοείται μάλλον η ταύτιση του ΣΥΝ με τις κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για το θεσμό, αφού ως προτεραιότητες από τις ομιλίες προέκυψαν: Η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αντίθετα η ύπαρξη δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης - Δήμοι και Περιφέρειες. (Μάλιστα ο ΣΥΝ εμφανίζεται να επιθυμεί την παραπέρα μείωση των δήμων, σε 500 με 600, ώστε να είναι ισχυροί). Η συγκρότηση μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πειραιά και η συναίνεση στις αναγκαστικές διαδημοτικές συνεργασίες που προχωρά η κυβέρνηση. Η απόκτηση από τους δήμους φορολογικής εξουσίας, στη λογική του «λιγότερου κράτους» στη λειτουργία της ΤΑ και η απόδοση αρμοδιοτήτων στο θεσμό.

Ως προς τις διαφορές με το ΚΚΕ αυτές εντοπίστηκαν στο θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ, όπου το ΚΚΕ επιμένει να ζητά από την κεντρική διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο θεσμό - μέρος του κρατικού μηχανισμού - και να του αποδώσει αυξημένα κονδύλια ώστε να παρέχει δωρεάν στους δημότες υπηρεσίες για τις οποίες έχει πληρώσει μέσω της κρατικής φορολογίας. Η άποψη του ΣΥΝ, όπως εκφράστηκε από τους αιρετούς που πήραν το λόγο, οδηγεί στο να ξαναπληρώνει μέσα από τοπικούς φόρους ο δημότης, με την απόκτηση από την ΤΑ φορολογικής εξουσίας. Στο κείμενο της απόφασης, αυτή η θέση στρογγυλεύεται, αφού συμπληρώνεται με το αίτημα για συνολική φορολογική μεταρρύθμιση.

Στις συμπληγάδες του δικομματισμού η Δημόσια Διοίκηση

Συζητήθηκε Επερώτηση της ΝΔ στη Βουλή 

Μια συνηθισμένη εικόνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επικράτησε χτες στην αίθουσα συνεδριάσεων στη συζήτηση της Επερώτησης της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση: Αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική για κομματισμό και ανικανότητα και της κυβέρνησης να ανταπαντά μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» του δημόσιου τομέα.

Οι επερωτώντες βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, η οποία φάνηκε και στην προχτεσινή πλημμύρα, αποδίδοντας ευθύνη στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για προσλήψεις «με προσόν την κομματική ταυτότητα του ανέργου και την προϋπηρεσία του αφισοκολλητή». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Λεωνίδας Τζανής μίλησε για μέτρα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της παροχής καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, σημείωσε ότι η κριτική της ΝΔ γίνεται μεν, αλλά «όχι επί της ουσίας των προβλημάτων», αφού «για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και βρίσκονται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, δε μας είπατε τίποτε», προσθέτοντας πως «στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αλλά και στα μέτρα που πρόκειται να λάβει επί της ουσίας δεν έχετε καμιά διαφορά». Τόνισε επίσης πως «ευθύνη για την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ιδίως το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά». Ομως, αναφερόμενος στην κριτική της ΝΔ, είπε ότι «οι επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις που γίνονται είναι σαν να επιχειρούμε να ανοίξουμε πόρτες διάπλατα ανοιχτές. Ζητάτε επίσπευση αυτών των μέτρων», κινήστε «στην κατεύθυνση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής». Παράλληλα τόνισε πως «η κυβέρνηση και στόχους έχει και σχεδιασμούς και μέτρα» και είναι «αυτά που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πλουτοκρατία», βάζοντας «στο στόχαστρο τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Παράλληλα ζήτησε την κατάργηση του ισχύοντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Τέλος επισήμανε τη συμμετοχή της ΝΔ στο συμβούλιο για τη Δημόσια Διοίκηση που συνεδρίασε χτες στο Ζάππειο, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δε συμμετείχε, κάνοντας λόγο για «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», που πάνω από όλα προωθεί τη «συναίνεση» στις κυβερνητικές επιλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ