Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Επαναβεβαίωσαν την αυτονομία τους από το... ΚΚΕ

Προσπάθεια να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά ότι είναι το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσουν πως είναι έτοιμοι για συνεργασία με οποιονδήποτε, πλην του ΚΚΕ, κατέβαλαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Προς τα μέσα ενημέρωσης φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΝ κατεβαίνει αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές. Με το κείμενο που ψήφισαν όμως, κάνουν καθαρό πως θα συνεργαστούν με τους πάντες, πλην ΚΚΕ, για το οποίο πλειστάκις φρόντισαν να δηλώσουν πως δεν έχουν «τίποτα κοινό». Πάντως, η αποκωδικοποίηση της «αυτόνομης καθόδου» σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη οδηγεί στο συμπέρασμα πως «αυτόνομη» ίσως να είναι μόνο στην Αθήνα, όπου θα επιχειρηθεί η συγκρότηση συνδυασμού που να περιέχει την έννοια «Δημοκρατική Αριστερά», διανθισμένη με τις λέξεις «Ριζοσπαστική» και «Οικολογική», ώστε να καλύπτονται δυνάμεις που ο ΣΥΝ ευελπιστεί πως θα πειστούν να πάψουν τη συνεργασία τους με την υπάρχουσα «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Σε νομαρχιακό επίπεδο η αυτόνομη κάθοδος, σύμφωνα με την εκτίμηση της Μ. Δαμανάκη, στοχεύει σε μια καταγραφή των δυνάμεων του ΣΥΝ ενόψει βουλευτικών εκλογών. Καταγραφή που κατά την ίδια θα είναι καταστροφική για τον ΣΥΝ, αφού με βάση το μέγεθός του θα στερήσει από το κόμμα στελέχη που σήμερα με τις συνεργασίες εξασφαλίζουν την εκλογή τους.

Ως προς τις θέσεις του ΣΥΝ για την αυτοδιοίκηση, η κεντρική εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Σπ. Λυκούδη, θέτει στόχο ο ΣΥΝ «να αναδειχτεί σε ένα κόμμα αυτοδιοικητικής υπεροχής». Ως υπεροχή νοείται μάλλον η ταύτιση του ΣΥΝ με τις κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για το θεσμό, αφού ως προτεραιότητες από τις ομιλίες προέκυψαν: Η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αντίθετα η ύπαρξη δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης - Δήμοι και Περιφέρειες. (Μάλιστα ο ΣΥΝ εμφανίζεται να επιθυμεί την παραπέρα μείωση των δήμων, σε 500 με 600, ώστε να είναι ισχυροί). Η συγκρότηση μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πειραιά και η συναίνεση στις αναγκαστικές διαδημοτικές συνεργασίες που προχωρά η κυβέρνηση. Η απόκτηση από τους δήμους φορολογικής εξουσίας, στη λογική του «λιγότερου κράτους» στη λειτουργία της ΤΑ και η απόδοση αρμοδιοτήτων στο θεσμό.

Ως προς τις διαφορές με το ΚΚΕ αυτές εντοπίστηκαν στο θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ, όπου το ΚΚΕ επιμένει να ζητά από την κεντρική διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο θεσμό - μέρος του κρατικού μηχανισμού - και να του αποδώσει αυξημένα κονδύλια ώστε να παρέχει δωρεάν στους δημότες υπηρεσίες για τις οποίες έχει πληρώσει μέσω της κρατικής φορολογίας. Η άποψη του ΣΥΝ, όπως εκφράστηκε από τους αιρετούς που πήραν το λόγο, οδηγεί στο να ξαναπληρώνει μέσα από τοπικούς φόρους ο δημότης, με την απόκτηση από την ΤΑ φορολογικής εξουσίας. Στο κείμενο της απόφασης, αυτή η θέση στρογγυλεύεται, αφού συμπληρώνεται με το αίτημα για συνολική φορολογική μεταρρύθμιση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρώνουν κι άλλο χαλί στη δράση του κεφαλαίου (2006-06-08 00:00:00.0)
Και αυτόνομα και με το ΠΑΣΟΚ (2005-07-12 00:00:00.0)
Ηξεις - αφήξεις... (2005-04-05 00:00:00.0)
Εκπτωση 50% στις... «αυτόνομες καθόδους» (2002-07-19 00:00:00.0)
«Οργανικό διάλογο» θέλει με το ΠΑΣΟΚ (2001-11-07 00:00:00.0)
«Τριβές» για τις συνεργασίες στις εκλογές για την Τ Α (2000-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ