Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Το μήνυμα της αυτοθυσίας
  • Εκδήλωση  για τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», στη Μελία
  • Επίκληση μνήμης και φόρος τιμής στο ηρωικό παρελθόν, αυστηρή κριτική στο παρόν της δημοσιογραφίας και υπόσχεση συνέχισης της δημοσιογραφικής πάλης για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας

Ο δημοσιογραφικός κόσμος θυμάται και τιμά τον Κώστα Βιδάλη. Προχτές Κυριακή, εκεί στη Μελία - στον τόπο, όπου, πριν 54 χρόνια, τα «σκυλιά» των Σούρληδων δολοφόνησαν άνανδρα τον κομμουνιστή δημοσιογράφο - πραγματοποιήθηκε, για 15η συνεχή χρονιά, εκδήλωση μνήμης και τιμής. Διοργανωτές της εκδήλωσης η ΕΣΗΕΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων - Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας του Δήμου Πλατυκάμπου Λάρισας.

Η φετινή εκδήλωση, όπως και των προηγούμενων χρόνων, δεν ήταν μόνο επίκληση μνήμης και φόρος τιμής, μια θύμηση κι αναφορά σ' ένα ηρωικό παρελθόν. Ηταν, ταυτόχρονα, μια αυστηρή κριτική στο παρόν της δημοσιογραφίας και μια υπόσχεση συνέχισης της δημοσιογραφικής και γενικότερα της λαϊκής πάλης για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας. Αλλωστε, η θυσία του Κώστα Βιδάλη μόνο ως υποθήκη του παρελθόντος στο παρόν κι αγωνιστικό μήνυμα για αλλαγή στο μέλλον αξίζει να τιμάται.

Διότι ο Κώστας Βιδάλης είναι από τις περιπτώσεις που ένα προσωπικό παράδειγμα μπορεί ν' αποτελέσει το σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης εποχής. Οχι μόνο γιατί ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» έπεσε την ώρα του καθήκοντος, ψάχνοντας να βρει την Αλήθεια και να προβάλει το Δίκιο. Οχι μόνο γιατί ήταν από τους λίγους δημοσιογράφους που πάνε στο ρεπορτάζ, αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα είναι το τελευταίο ρεπορτάζ της ζωής τους. (Ο Κώστας Βιδάλης αψήφησε το αίσθημα του φόβου, παράκουσε τις συμβουλές της «λογικής» και, υπακούοντας στην εντολή του χρέους, πήγε στη Θεσσαλία όπου οι «Σούρληδες» είχαν επιβάλει κλίμα άγριας τρομοκρατίας και, με την αρωγή των μηχανισμών του κράτους, εξολόθρευαν συνεχώς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης). Αλλά, κυρίως, γιατί με την αυτο-θυσία του θέλησε να στείλει μήνυμα στο μέλλον. Διαμήνυσε, προς εχθρούς και φίλους, πως η θέση του κομμουνιστή δημοσιογράφου είναι μέσα στο λαό που μάχεται στα χαρακώματα του δίκιου κι απέναντι σε κάθε είδους εξουσία που επιχειρεί να επιβάλει τ' άδικο. Θέλησε να πει στους σύγχρονους και στους μελλοντικούς συναδέλφους του πως ο δημοσιογράφος δεν είναι - δεν πρέπει να είναι - ένας πληρωμένος «γραφιάς» της εξουσίας, αλλά λαϊκός αγωνιστής, ένας από τους, εν δυνάμει, ανατροπείς του εκμεταλλευτικού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος.

Η εκδήλωση

Ο εκπρόσωπος του «Ριζοσπάστη» καταθέτει στεφάνι
Ο εκπρόσωπος του «Ριζοσπάστη» καταθέτει στεφάνι
Εκεί, λοιπόν, στον τόπο της θυσίας του Κώστα Βιδάλη, τιμήθηκε το παράδειγμα του δημοσιογράφου - αγωνιστή. Μπροστά στο μνημείο που έχει στηθεί στο χωριό έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων - αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του «Ριζοσπάστη», του ΚΚΕ, της Νομαρχίας Λάρισας, του Δήμου Πλατυκάμπου. Και η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μελίας, με ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του δημοτικού σχολείου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης - όπως κάθε χρόνο - βραβεύτηκαν από την ΕΣΗΕΑ, με έπαινο και χρηματικό ποσό 100.000 δραχμών ο καθένας, τέσσερις άριστοι μαθητές του σχολείου της Μελίας, οι Φωτεινή Γκουνέλα, Θανάσης Ντόβας, Χρήστος Λιακόπουλος και Ελένη Δεσλή. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΕΣΗΕΑ παρέδωσε το ποσό των 250.000 δραχμών για την ενίσχυση του Πνευματικού Κέντρου του χωριού, ενώ φέτος θεσπίστηκε και ετήσια οικονομική ενίσχυσή του, ύψους 500.000 δραχμών από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση έκανε ο Απ. Χονδρονάσιος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατυκάμπου. Στην ομιλία του ο Ν. Κιάος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, υπογράμμισε ότι ο αγώνας του Κώστα Βιδάλη έχει αφήσει παρακαταθήκη για τους αγώνες που γίνονται σήμερα. «Με την επίσκεψή μας - είπε - συμβάλλουμε στο να μένουν άσβεστες η φλόγα και η μνήμη του Κώστα Βιδάλη και να θυμίζουμε τη συνέχεια που υπάρχει».

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων - Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αναφερόμενος στον Κώστα Βιδάλη επισήμανε: «Εγραψε για τον κάμπο, για τη Θεσσαλία, για τη μάχη της σοδειάς. Και έγραψε και κάτι άλλο. Οτι αυτός ο τόπος είναι η προοπτική της Ελλάδας, ότι ο κάμπος θα δώσει ευτυχία. Το μάτι του έκοβε και έβλεπε. Ηταν ο άνθρωπος που έβλεπε μπροστά. Πλατύς, όμορφος, μαχητής. Και σαν μαχητής έπεσε σ' αυτό τον τόπο. Για να πει στην Αθήνα τι γινότανε στη Θεσσαλία, όταν κανείς δεν τολμούσε να ξεπροβάλλει ούτε από την πλατεία Συντάγματος. Είπε "θα πάω", ήρθε και έπεσε». Και συνέχισε: «Αυτό το μήνυμα έχουμε σήμερα στα χέρια μας και στην καρδιά μας. Και το εμπιστευόμαστε στα πιο όμορφα χέρια. Στα νέα παιδιά. Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από τη νιότη. Ο Βιδάλης αγαπούσε τους νέους δημοσιογράφους. Αυστηρός δάσκαλος, έλεγε ένα πράγμα. "Θα γράφετε απλά, κατανοητά να το καταλαβαίνει ο κόσμος".

Εμείς νιώθουμε και έχουμε χρέος να ερχόμαστε. Είναι κάτι πολύτιμο, σε μια περίοδο που η δημοσιογραφία χειμάζεται. Και είναι η δημοσιογραφία της "κλειδαρότρυπας". Εμείς μιλάμε για δημοσιογραφία της ευθύνης και της τόλμης. Και τέτοιος ήταν ο αείμνηστος δημοσιογράφος Κώστας Βιδάλης. Ο μεγάλος δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης».

Ο Β. Καζάκος, μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε ότι «ο Κώστας Βιδάλης, πιστός στο δημοσιογραφικό καθήκον του και στο χρέος του, άφησε παρακαταθήκη με τη θυσία του, η οποία παραμένει σήμερα ένα εγερτήριο μήνυμα».

Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο Κ. Καραμπάτσας, βοηθός Νομάρχης Λάρισας και παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πατάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θ. Κοκκινούλης δήμαρχος Πλατυκάμπου, άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πολύς κόσμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ