Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
«Είχα υποχρέωση να μιλήσω»

«Δε θεωρώ και δεν μπορώ να πειστώ... ότι η συνέντευξη αυτή αποτελούσε σημαντικό πολιτικό γεγονός, που έπρεπε να οδηγήσει σε μια τέτοιου είδους απόφαση», δήλωσε ο πρώην - πλέον - υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης - παραλαβής του ΥΠΠΟ στον Ε. Βενιζέλο, σχολιάζοντας τους, επίσημους, λόγους της αποπομπής του από την υπουργική καρέκλα.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει το λόγο, που εκείνος θεωρεί ως πραγματικό, λέγοντας πως «αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει ο ίδιος (ο πρωθυπουργός) να εξηγήσει κάποτε αν χρειαστεί. Προς το παρόν, δεν του χρειάζεται και επομένως δε θα το κάνει, φαντάζομαι». Για του λόγου το αληθές, σημείωσε πως ανάλογες με τις δικές του απόψεις εξέφρασε και ο Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξη σε άλλη εφημερίδα, την ίδια μέρα που δημοσιευόταν και η δική του συνέντευξη.

Ο Θ. Πάγκαλος πρόσθεσε πως είχε υποχρέωση να αναφερθεί στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και στα εργασιακά, σημειώνοντας πως όσα είπε στη συνέντευξη τα έχει θίξει και εντός του ΠΑΣΟΚ. Περνώντας δε στην «αντεπίθεση», υπογράμμισε ότι, παρά τα 14 χρόνια που διατέλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών, «δε μετέχω σε κανένα όργανο που επεξεργάζεται την εξωτερική πολιτική... δε μου έχει ζητηθεί ποτέ ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών η γνώμη μου». Ενώ για τα εργασιακά, είπε ότι έχει «ειδική σχέση» με το θέμα, λόγω της θέσης του ως υπεύθυνου του Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να προειδοποιήσει για τις θέσεις του, πριν εκφράσει τις διαφωνίες του στη Βουλή.

Για το αν μπορεί να ασκεί ή όχι κριτική στην κυβέρνηση, είπε πως στην Ελλάδα υπουργοί γίνονται οι βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι «έχουν κι άλλες πηγές νομιμοποίησης από τη θέληση του πρωθυπουργού, εκφράζουν το λαό και εκφράζουν και την παράταξη». Πρόσθεσε ότι «θα ήταν πράξη λιποταξίας», αν δεν εξέφραζε τις αντιρρήσεις του, ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του και ότι εάν ο λόγος της αποπομπής του είναι η ανάγκη να «μπει τάξη στο κόμμα», «τότε βρισκόμαστε σε πολύ ολισθηρό δρόμο, διότι με τέτοιες πράξεις που γίνονται με τέτοιο τρόπο δεν επιβάλλεται η τάξη σε πολιτικά Κινήματα».

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της αποπομπής, λέγοντας μόνο ότι «δεν ήταν στις προγνώσεις μου η επιστροφή στο υπουργείο Πολιτισμού, ούτε καν η επιστροφή στην κυβέρνηση και δεν ήθελα να διαδεχτώ τον Θόδωρο Πάγκαλο σε ένα υπουργείο, υπό τις συνθήκες αυτές». Το έκανε όμως, γιατί «θεώρησα ότι δεν είχα όντως το δικαίωμα να αρνηθώ μια δεύτερη τιμητική πρόταση και μια πολιτική πρόκληση, ενόψει των συνθηκών στις οποίες βρισκόμαστε και για τα ειδικότερα θέματα, που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και γενικότερα, θα έλεγα».

Στη συνέχεια, έπλεξε το εγκώμιο του Θ. Πάγκαλου για τη δουλιά του στο υπουργείο, αν και σε αρκετά σημεία άφησε να εννοηθεί πως τα περισσότερα «μέτωπα» του ΥΠΠΟ είχαν ανοιχτεί επί δικών του ημερών, όταν ήταν αυτός υπουργός Πολιτισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επαναπατρίστηκαν» τα κλεμμένα αρχαία του (2001-01-23 00:00:00.0)
Εναλλαγή υπουργών επί τ' αυτά... (2000-12-31 00:00:00.0)
Εξώνουν το Μουσείο Κινηματογράφου! (2000-07-05 00:00:00.0)
Με «ένα σμπάρο» πολλά τρυγόνια... (2000-04-20 00:00:00.0)
Τινάζουν στον αέρα... τον πολιτισμό (2000-04-19 00:00:00.0)
Μετά τον Οτσαλάν «παράδοση» του πολιτισμού (2000-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ