Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τακτική αναμέτρησης με όσους αμφισβητούν τις επιλογές του

  Η κρίση στην ΟΝΝΕΔ και το άρθρο του Μιχ. Λιάπη έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα συνοχής στην «ομάδα των καραμανλικών»

Σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της ομάδας των υποστηρικτών του αντιμετωπίζει ο Κ. Καραμανλής, όπως φαίνεται από την κρίση στην ΟΝΝΕΔ, αλλά και την παρέμβαση του Μιχ. Λιάπη. Το κλίμα γενικότερα πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ έχει βαρύνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προμηνύεται την κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης ενόψει του συνεδρίου. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει στην ηγεσία του κόμματος να «εκμεταλλευτεί» την κρίση στο κυβερνών κόμμα και να ενισχύσει τη δική του «εναλλακτική λύση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, έχοντας εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, επιλέγει την τακτική της αναμέτρησης με όσους αμφισβητούν τις επιλογές του, ακόμα και αν οι τελευταίοι κατατάσσονται στην «ομάδα των καραμανλικών». Η κρίση στην ΟΝΝΕΔ, η οποία προσωρινά εκτονώθηκε με την απόρριψη της πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου της από την ΚΕ της οργάνωσης το περασμένο Σάββατο, έχει προκαλέσει νέες τριβές στη ΝΔ. Στην κρίση της νεολαίας της ΝΔ είχαν εμπλακεί, και μάλιστα στην πλευρά των αμφισβητιών του Γ. Οικονόμου, βουλευτές και στελέχη που υπήρξαν μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή (Τουσιάκης, Βλάχος, Στυλιανίδης, Μ.Βαρβιτσιώτης κ.ά.), γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος προχώρησε στην τακτική της αναμέτρησης και της απομόνωσής τους. Το γεγονός, πάντως, ότι οι αμφισβητίες στην ΟΝΝΕΔ κατάφεραν να συγκεντρώσουν 38 ψήφους υπέρ της πρότασης μομφής (54 ψήφισαν κατά), καθώς και οι δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι το μέτωπο στην ΟΝΝΕΔ παραμένει ανοιχτό, επηρεάζοντας το κλίμα και τους συσχετισμούς μπροστά στο συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης έχει ιδιαίτερα θορυβηθεί από το άρθρο του Μιχ. Λιάπη στο «Βήμα της Κυριακής», με το οποίο ασκείται έντονη κριτική στις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ. Στο άρθρο με τίτλο «Το συνέδριο και η ώρα της αλήθειας» επισημαίνεται ότι το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ και «ή θα είναι συνέδριο αναγέννησης ή συνέδριο περαιτέρω αποσύνθεσης». Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, ο Μιχ. Λιάπης εκτιμά ότι «δεν αγγίζει το λαό, ούτε συγκινεί και τους δικούς μας οπαδούς», γιατί «όλα είναι επιφανειακά» και στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Παράλληλα, διαπιστώνει ότι η ΝΔ δεν παράγει πολιτική, «ουδείς διαβάζει το πρόγραμμά μας, ουδείς δίνει πολιτικούς αγώνες στα καφενεία, έξω από ένα στείρο αντιπολιτευτικό λόγο», «οι οργανώσεις μας έχουν καταντήσει... σφραγίδες, ο παραταξιακός Τύπος διαρκώς συρρικνώνεται, ο συνδικαλισμός μας έχει αποσυντεθεί» κ.ά. Στο πλευρό του Μιχ. Λιάπη τάχθηκε χτες με συνέντευξή της στον «Φλας» η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «ορθώς έθεσε ορισμένα ζητήματα ενόψει του συνεδρίου και ορθώς θα τα θέσουν και όλα τα στελέχη που θα παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις». Πάντως, ο Κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση σήμερα ή τις επόμενες ημέρες με τον Μ. Λιάπη, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το ρήγμα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές εκλογές σε μια σειρά οργανώσεις της ΝΔ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει η Ρηγίλλης, ο συσχετισμός είναι σαφώς υπέρ του Κ. Καραμανλή, προεξοφλώντας μια «άνετη επικράτησή» του στο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ