Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξώνουν το Μουσείο Κινηματογράφου!

Αγνωστο το μέλλον και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Μετά από σχετική εντολή του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλου, η οποία στάλθηκε στον εποπτεύοντα φορέα, δηλαδή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ζητείται η αποθήκευση της συλλογής του Μουσείου Κινηματογράφου και η έξωσή του από το κτίριο του ΟΣΕ, όπου στεγάζεται, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω λήξης της μίσθωσης του χώρου.

Το έγγραφο του υπουργού αναφέρει: «Λόγω λήξης της παραχώρησης του κτιρίου του ΟΣΕ και της υποχρέωσης απόσυρσης της συλλογής από 1ης Ιούλη, παρακαλώ φροντίστε να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος η συλλογή του μουσείου αυτού, ενόψει οριστικής λύσης για τη μόνιμη έκθεσή της στο κοινό στο εγγύς μέλλον».

Ερμηνεύοντας την υπουργική απόφαση, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Κινηματογράφου, Α. Παπαγιαννόπουλος, σημειώνει πως πρόθεση του υπουργού είναι να μη λειτουργήσει το μουσείο σε μόνιμη βάση, αλλά να εκτίθενται κάποια αντικείμενα της συλλογής του την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πιθανά στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου εδρεύει το Φεστιβάλ. Παράλληλα, εκφράζει και φόβους για πιθανή κατάργηση του Μουσείου, αφού, όπως έγινε γνωστό, δύο χρόνια περίπου μετά την ανακοίνωση της λειτουργίας του, δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο κανονισμός λειτουργίας του, δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού και από τις αρχές του 2000 δεν έχει δοθεί κανένα κονδύλι από το ΥΠΠΟ.

θα γίνει σούπερ μάρκετ;

Την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού Πολιτισμού καταγγέλλει η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», σημειώνοντας ότι «ο υπουργός Πολιτισμού, με την πρακτική του αυτή, θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα στην πόλη μας και να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", αδιαφορώντας για το σοβαρό πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Μουσείο Κινηματογράφου, καθώς και άλλοι φορείς του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη». Παράλληλα, με αφορμή την παρελθούσα τακτική του ΟΣΕ, η δημοτική παράταξη θέτει, δικαίως με δηκτικό τρόπο, το ερώτημα, μήπως το ΥΠΠΟ «ζητά την παράδοση του κτιρίου του ΟΣΕ όπου στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου, για να γίνει σούπερ μάρκετ, όπως έγινε και το κτίριο, όπου στεγαζόταν παλιότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία του κεντρικού τομέα της πόλης;».

Τέλος, η παράταξη «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», αναφέρει ότι δεν μπορεί να εναπόκεινται οι ελπίδες για την ανάπτυξη του πολιτισμού σ' αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το δραματικό σήμερα. «Στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας, πρώτο ρόλο πρέπει να έχει ο ενεργός δημότης», υπογραμμίζει και καλεί τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της Θεσσαλονίκης «να αντιδράσουν σ' αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και από κοινού να δώσουν τη μάχη, ώστε να μην ξεσπιτωθεί το Μουσείο Κινηματογράφου και, παράλληλα, να διεκδικήσουν χώρους για τις ανάγκες της ανάπτυξης του πολιτισμού, την ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων, των καλλιτεχνών, την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας της πόλης».

Μετέωρο και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αγνωστο παραμένει, μέχρι ...νεωτέρας, και το μέλλον του πολυδιαφημισμένου «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου του «Φεστιβάλ», Β. Παπαγεωργόπουλου, το Νοέμβρη θα αποφανθεί ο ΥΠΠΟ Θ. Πάγκαλος για το μέλλον του Θεσμού, τον οποίο καθιέρωσε ο πρώην ΥΠΠΟ Ε. Βενιζέλος. Το παρόν του, πάντως, διασφαλίστηκε με την προγραμματική σύμβαση, που υπογράφτηκε πριν μερικές μέρες με το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει της οποίας προβλέπεται η χρηματοδότησή του με 150 εκατ. δραχμές.

Σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίστηκε πως φέτος δε θα πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές με το Φεστιβάλ Αθηνών, που προβλέπονται από το πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψαν οι δύο Οργανισμοί. Ετσι, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που διαμορφώθηκε πριν το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Ιωάννου, αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις παραγωγές των φορέων και των δημιουργών της Θεσσαλονίκης, η δεύτερη εκδηλώσεις προσκεκλημένων σχημάτων και προσώπων και η τρίτη αφορά στην ανάδειξη της βαλκανικής πολιτιστικής συνεργασίας. Επίσης, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, έχει ενταχθεί μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων του δήμου.

Τέλος, στην πρόσφατη συνάντηση Πάγκαλου - Παπαγεωργόπουλου, εκτός των άλλων, συζητήθηκε και η ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ. Και ήδη στέλεχος του ΥΠΠΟ ανέλαβε να πραγματοποιήσει επαφές με φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς και του απόδημου ελληνισμού, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ