Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιοελληνική πόλη στην Τουρκία

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα του εγχώριου και ξένου Τύπου περί ολικής κάλυψης της αρχαίας ελληνικής πόλης Ζεύγμα, που σημαίνει «Γέφυρα» (στα τουρκικά Μπελκίς) στην Τουρκία, λόγω κατασκευής φράγματος στη λίμνη Μπιρετζίκ, το γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, «το ένα τρίτο του κάτω επιπέδου της εν λόγω αρχαίας πόλης», η οποία ιδρύθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα, ως τελωνειακή πόλη στο σημείο που τέμνεται ο Δρόμος του Μεταξιού με τον ποταμό Ευφράτη και εξακολούθησε να είναι σημαντική και επί της Ρωμαιοκρατίας, «θα παραμείνει κάτω από τα νερά της λίμνης». Προσθέτει ότι το 1992 έγιναν ενάλιες ανασκαφές διάσωσης από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και «έχουν ανασυρθεί επτά ρωμαϊκές βίλες». Το 1999 «σώθηκαν περίπου 1000 τ.μ. μωσαϊκών δαπέδων και τοιχογραφιών και ένα άγαλμα του Αρη. Τα ευρήματα μεταφέρονται στο μουσείο».

Επίσης η πρεσβεία σημειώνει ότι, σύμφωνα «με επιστημονικές διαπιστώσεις, τα σημαντικότερα τμήματα της αρχαίας πόλης βρίσκονται στο επάνω τμήμα του φράγματος και η πλαγιά που βρίσκονται θα μετατραπεί σε χώρο ανασκαφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ