Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ»
Πολυφωνική και πολυεθνική έκφραση

Actors Touring Company από την Αγγλία στη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου
Actors Touring Company από την Αγγλία στη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου
Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων αρχίζουν την άλλη εβδομάδα, στις 14 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Ιουλίου τα έντεκα εργαστήρια, που αποτελούν τον κύριο κορμό της «Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου», την οποία διοργανώνει στα Ζαγόρια της Ηπείρου το Εθνικό Θέατρο. Η «θερινή Ακαδημία» με εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, έχει σα γενικό τίτλο εργασιών «Αρχαίος χορός και πολυφωνική έκφραση. Δουλεύοντας με λαογραφικές παραδόσεις».

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως ειπώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου εκπαιδευτικού θεσμού. Φέτος η «Θερινή Ακαδημία» θα λειτουργήσει πιλοτικά, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει την επωνυμία «Ευριπίδης». Το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι σπουδαστές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, θα επεξεργαστεί θέματα σχετικά με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις λαογραφικές παραδόσεις των βαλκανικών χωρών και στη σύγχρονη δραματική τέχνη. Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, θεωρητικοί του θεάτρου και ερευνητές θα διδάξουν στο Μονοδένδρι. Καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου.

Στα εργαστήρια θα λάβουν μέρος 131 ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Αμερική, που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Πρόκειται για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, συνθέτες, χορογράφους, ερευνητές, θεατρολόγους, σπουδαστές, ερασιτέχνες και άλλους.

Το 1ο Εργαστήριο -από ελληνικής πλευράς- (24-28 Ιουλίου), με θέμα «Η ταυτότητα του χορού. Μέλος και Ορχηση» διευθύνει η Λυδία Κονιόρδου. Το 2ο (17-21 Ιουλίου), με θέμα «Τοπίο, Φωνή και Αρχαίος ποιητικός λόγος. Ερμηνευτική προσέγγιση με τη συνδρομή πολυφωνικής Ηπειρωτικής Μουσικής του 5ου στάσιμου της Μήδειας του Ευριπίδη», διευθύνει η Νικαίτη Κοντούρη. Το 3ο Εργαστήριο (17-21/7), που διευθύνει η Σοφία Μιχοπούλου έχει θέμα «Η φωνή και το σώμα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ