Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Και αυτόνομα και με το ΠΑΣΟΚ

Με αντικείμενο την αυτόνομη ή μη κάθοδο στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε το Σάββατο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ

Κεντρικά θα πάνε με «ΣΥΡΙΖΑ» και τοπικά ...όπως πάντα. Οπως αναφέρεται στην κατά πλειοψηφία απόφαση που πήρε η ΚΠΕ του ΣΥΝ, θα υπάρξει «επιδίωξη παρουσίας μέσα από ψηφοδέλτια συσπείρωσης των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, των κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας» στις τρεις μεγάλες πόλεις, στους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες. Η «επιδίωξη» περιορίζεται σε αυτούς τους χώρους, γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΚΠΕ, «εκεί η αυτοδιοικητική πολιτική θα αναφέρεται εντονότερα στην κεντρική πολιτική και ο ΣΥΝ διαφωνεί μ' αυτή των δύο κυβερνητικών κομμάτων». Η τελική απόφαση, πάντως, θα παρθεί από τις κατά τόπους αυτοδιοικητικές κινήσεις.

Η παραπάνω απόφαση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, καθώς ακόμα και η επιχειρηματολογία που προσπαθεί ο ΣΥΝ να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει μια όποια αυτόνομη κάθοδο, δεν μπορεί να βρει θέση στην πολιτική του. Και αυτό γιατί η στάση του είναι ταυτισμένη με τις επιδιώξεις και την πρακτική του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η χρήση της λέξης «επιδίωξη» είναι μάλλον εύστοχη, καθώς υπάρχει απροθυμία, σε πολλά στελέχη και μέλη του ΣΥΝ, να υπαναχωρήσουν από συνεργασίες κατά κύριο λόγο με το ΠΑΣΟΚ, που είχαν παγιωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε πολλούς δήμους της επικράτειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχε προβληματισμός για τη στάση που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΝ σε δήμους όπου στήριξαν στις εκλογές του 2002 υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, με το δεδομένο ότι σε άλλους δήμους οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν υποψήφιο του ΣΥΝ. Η ουσία, λοιπόν, του προβληματισμού, δεν ήταν καθόλου ο καθορισμός μιας νέας πολιτικής στάσης για τις εκλογές του 2006, αλλά να διατηρήσει το κομμάτι της πίτας που πήρε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε αρκετούς δήμους το 2002.

Οι αντιδράσεις των τάσεων που καταψήφισαν το κείμενο ήταν έντονες, ενώ τροπολογίες στην εισήγηση κατατέθηκαν μεν, καταψηφίστηκαν δε από την πλειοψηφία. Οι τροπολογίες των τάσεων είχαν σαν κοινό παρονομαστή το θέμα της αυτόνομης ή μη καθόδου και το κατά πόσον η ΚΠΕ μπορεί να πάρει μια δεσμευτική για τις αυτοδιοικητικές κινήσεις απόφαση.

Συγκεκριμένα, η «Αριστερή Ανανέωση» πρότεινε αυτόνομη κάθοδο στους τρεις μεγάλους δήμους και την υπερνομαρχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας σε όλους τους άλλους δήμους και στις νομαρχίες. Από την πλευρά της, η «Παρέμβαση» ζητούσε συνεργασίες «όσο το δυνατόν ευρύτερων αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων» στους τρεις μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ