Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μάθημα αγώνα στο κολαστήρι της Αίγινας

Από τις εκδηλώσεις στην Αίγινα
Από τις εκδηλώσεις στην Αίγινα
«60 χρόνια λάμπει η νίκη των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών»! Από το πρωί του περασμένου Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι Κνίτες και οι ΚΝίτισσες από την Οργάνωση Πειραιά ταξίδεψαν για το 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης στην Αίγινα. Προφεστιβαλική εκδήλωση στην πόλη, επίσκεψη στις φυλακές και στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών, μπάνιο, παιχνίδια και γλέντι μέχρι το πρωί ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του Διημέρου.

«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «ΚΝΕ - ΚΝΕ δυνατή, πρωτοπόρα, μαζική» έπεσαν τα πρώτα συνθήματα και η πορεία των παιδιών της ΚΝΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, πέρασε από την παραλία της κατασκήνωσης έως το παλιό λιμάνι, όπου πραγματοποίησαν την προφεστιβαλική τους εκδήλωση. Στα 31 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Αίγινας, Ν. Σιμιρδάνης, που «άνοιξε» την εκδήλωση κι έδωσε το έναυσμα για να ακουστεί δυνατά το σύνθημα: «Οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή. Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική». Ακολούθησε μια παράσταση Καραγκιόζη που τράβηξε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και αμέσως μετά ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της Οργάνωσης, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης τόνισε ότι η γνωριμία της νεολαίας με την ιστορία, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες που περισσεύει η διαστρέβλωση και η παραχάραξή της είναι προϋπόθεση για να ερμηνεύει σωστά τους αγώνες της και στη σύγχρονη εποχή. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα νεανικό μουσικό συγκρότημα από την Ικαρία, αλλά το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί στην κατασκήνωση.

«Να, με τον ίδιο θάνατο, το θάνατο πατάμε»

Το πρωί της Κυριακής, οι νέοι της ΚΝΕ επισκέφτηκαν τις φυλακές της Αίγινας, που λειτούργησαν για πάνω από 100 χρόνια στο «Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο». Μαζί τους ήταν η αντιπροσωπεία του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Γκιούλα Τιούρμερ, που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Νίκο Σοφιανό, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Ηλία Λέγγερη και Θανάση Βλόντζο.

«Ξεναγός» των νέων κομμουνιστών ήταν ο Κώστας Χάνος από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, Αιγινήτης στην καταγωγή, που κρατήθηκε για ένα διάστημα στις φυλακές του νησιού. Γύρω από το προαύλιο των φυλακών, οι Αχτίνες με τα κελιά, δίπλα στην είσοδο, το πιο... τραγικό ίσως μέρος, όπου συναντιούνταν οι κρατούμενοι με τους συγγενείς τους πίσω από τζάμια και σίδερα και παρακάτω το κτίριο που οι κρατούμενοι ονόμαζαν «κολαστήριο», δηλαδή η απομόνωση όπου κρατούνταν όσοι θα πήγαιναν άμεσα για εκτέλεση.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία από την ιστορία, από δημοσιεύματα, μαρτυρίες φυλακισμένων, οι στίχοι του βραβευμένου ποιήματος του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Κώστα Γιαννόπουλου: «Κι αφού στη φλόγα λιώσαμε κι όλοι μας σβήσαν οι καημοί / να, με τον ίδιο θάνατο, το θάνατο πατάμε».

Επόμενος σταθμός των νέων κομμουνιστών ήταν ο τόπος που γίνονταν οι εκτελέσεις. Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια και το «Επέσατε θύματα» βγήκε αυθόρμητα από όλα τα στόματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ