ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιρεσίες στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου (1μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί στο «Γκριν Παρκ» (Πεδίο Αρεως), η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Σε περίπτωση μη απαρτίας, με βάση το καταστατικό, η ΓΣ επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα μια εβδομάδα μετά (5/12/2000). Δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση αλλά και στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (τακτικά και δόκιμα) που έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους, τουλάχιστον για το 2000. Για τις εκλογές απαραίτητα έγγραφα είναι το βιβλιάριο Υγείας (όχι ενσήμων) του ΙΚΑ ή για τους παλαιότερους το συνδικαλιστικό βιβλιάριο και η ταυτότητα του συλλόγου.

Θ' ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Οι εκλογές, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, θα γίνουν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, από τις 10π.μ. - 6μμ, στα γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10). Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση του συλλόγου «οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν τη σπουδαιότερη ίσως στιγμή για τη ζωή ενός Σωματείου, ιδίως στις μέρες μας που ο κλάδος πλήττεται από σοβαρά προβλήματα με κύριο την ανεργία. Καλούμαστε ν' αναδείξουμε την ικανότερη διοίκηση, που θα τα εντοπίσει και θα οργανώσει τον αγώνα μας για τη δικαιότερη προς εμάς αντιμετώπιση αυτών των ζωτικών προβλημάτων».

Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου

Η ταινία του Ν. Ζαπατίνα «Ενας κι ένας» σάρωσε τα βραβεία
Η ταινία του Ν. Ζαπατίνα «Ενας κι ένας» σάρωσε τα βραβεία
Τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας 2000 απονέμονται ως εξής: Πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ενας κι Ενας» του Νίκου Ζαπατίνα. Δεύτερο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στην ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τρίτο βραβείο στην ταινία «Εφήμερη Πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη.Πρώτο βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης ή ταινίας κινουμένων σχεδίων στην ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη.Δεύτερο βραβείο στην ταινία «Είδαν τα μάτια μου γιορτές» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκεστον Νίκο Ζαπατίνα για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Ενας κι Ενας». Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στον Γιώργο Ζαφείρη για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Εφήμερη πόλη». Βραβείο σεναρίου στον Νίκο Ζαπατίνα για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Ενας κι Ενας».

Βραβείο ερμηνείας πρώτου ανδρικού ρόλου στον Νίκο Καλογερόπουλο για την ερμηνεία στην ταινία «Ενας κι Ενας». Βραβείο ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου στην Αθηνά Μαξίμου για την ερμηνεία στην ταινία «Αυτή η νύχτα μένει». Βραβείο ερμηνείας δεύτερου ανδρικού ρόλου στον Ιεροκλή Μιχαηλίδη για την ερμηνεία στην ταινία «Πίσω πόρτα». Βραβείο ερμηνείας δεύτερου γυναικείου ρόλου στη Ζωή Ναλμπάντη για την ερμηνεία στην ταινία «Αυτή η νύχτα μένει». Βραβείο φωτογραφίας στον Σταμάτη Γιαννούλη για τη φωτογραφία στην ταινία «Εφήμερη Πόλη». Βραβείο σκηνογραφίας στον Γιώργο Ανδριτσόγιαννο για τα σκηνικά στην ταινία «Αυτή η νύχτα μένει». Βραβείο μουσικής στον Σταμάτη Κραουνάκη για τη μουσική στην ταινία «Αυτή η νύχτα μένει».

Βραβείο ήχου απονεμήθηκεστον Μαρίνο Αθανασόπουλο για τον ήχο της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει». Βραβείο μοντάζ στον Γιώργο Τριανταφύλλου για το μοντάζ στην ταινία «Εφήμερη πόλη». Βραβείο ενδυματολογίας στον Δαμιανό Ζαρίφη για τα κοστούμια στην ταινία «Ενας κι Ενας». Βραβείο μακιγιάζ στην Κατερίνα Βαρθαλίτου για το μακιγιάζ στην ταινία «Ενας κι Ενας».

Πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων απονεμήθηκε στην ταινία «Ελα να σου πω» της Αικατερίνης Φιλιώτου. Δεύτερο βραβείο στην ταινία «Ενας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ. Τρίτο βραβείο στην ταινία «H κυρία των σκύλων» της Εύης Καραμπάτσου.

Δέκα ισότιμα βραβεία ταινιών μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων απονεμήθηκαν στις ταινίες: «Merry Kitschmas» του Ηλία Δημητρίου, «Θολό ποτάμι» της Στρατούλας Θεοδωράτου, «Φωταγωγός» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Καυτός Ορίζοντας» του Αντώνη Σαμουράκη, «Ο βετεράνος» του Βασίλη Δούβλη, «Ο Γκόμπι και ο Θεός» του Βαγγέλη Μαδεράκη, «Τα μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Youpi» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Καλή τάπα καρφίτσα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Στις ταινίες «Monday» και «Ψυχοσάββατο», των Στέλλα Καβαδάτου και Γιώργου Σκεύα αντίστοιχα.

Αλληγορικά ... «Αλαλα παραμύθια»

Στα τούρκικα η λέξη λαλ κυριολεκτικά σημαίνει άλαλος και μεταφορικά το πορφυρό, το κόκκινο χρώμα. Και με τις δύο έννοιες της λέξης «παίζει» ο πολύ σημαντικός από τη νεότερη γενιά συγγραφέων της χώρας του, Τούρκος συγγραφέας και δραματουργός Μουρατχάν Μουνγκάν, στο βιβλίο του «Αλαλα παραμύθια». Αυτό το βιβλίο, σε μετάφραση της Κωνσταντινουπολίτισσας Στέλλας Χρηστίδου, επέλεξαν οι εκδόσεις Καστανιώτη για να συστήσουν τον Μ. Μουνγκάν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ενώ στις αρχές του 2001 θα εκδοθεί «Το τέλος της Πόλης» (δυο νουβέλες που περιγράφουν τον τραυματικό κοινωνικό και πολιτισμικό «εκμοντερνισμό», τις προσπάθειες ευρωπαϊκού «εκσυγχρονισμού» της Κωνσταντινούπολης και της παρακμιακής της αριστοκρατίας). Θα εκδοθεί και το περσινό του πεζογραφικό έργο του «Τα σαράντα δωμάτια με τους τρεις καθρέφτες» (το βιβλίο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία πέρσι στην Τουρκία, που έχει μεταφραστεί ήδη στο εξωτερικό), ενώ έχουν μεταφραστεί και παιχτεί θεατρικά έργα του, μεταξύ των οποίων και μια από τις ιστορίες του στα «Αλαλα παραμύθια» στο παρισινό «Τεάτρ ντεζ Αρ ντε Σέρζι Ποντουάζ» σε σκηνοθεσία της Λουλού Μενάς. Το έργο του «Τα ελάφια και οι κατάρες» θα ανέβει στο παρισινό θέατρο «Μαιζόν του Αντουάν Βιτέζ», ενώ σε συμπαραγωγή πέντε χωρών το έργο του «Ο Ντουμρούλ και ο χάρος» θα περιοδεύσει σε διάφορες χώρες.

Ο 45χρονος Μ. Μουνγκάν σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας. Για πολλά χρόνια δούλεψε σαν δραματουργός στο Κρατικό Θέατρο Αγκυρας και στο Δημοτικό Θέατρο Κωνσταντινούπολης. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 1980, για να κατακτήσει μια σημαντική θέση στα τούρκικα Γράμματα και να καταξιωθεί στη δεκαετία του '90. Ο συγγραφέας, ο οποίος προσκλήθηκε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καστανιώτη και συναντήθηκε χτες με πολιτιστικούς συντάκτες, σημείωσε ότι στα «Αλαλα παραμύθια» αξιοποίησε τα «αρχέτυπα των παραμυθιών της Ανατολής, αλλά και της Δύσης για να αλληγορήσει για τη σύγχρονη κοινωνία. Οι ιστορίες του βιβλίου αποτελούν μια ενότητα, με κοινό στοιχείο τη σύνθεση παραμυθιού και πραγματικότητας, ενώ το τραγικό στοιχείο που τις διαπερνά βοηθά να διασκευαστούν σε θεατρικά έργα, όπως και έγινε με την ιστορία "Κρυστάλλινο αρχοντικό"».

Μελωδικές «διαδρομές»
  • Μια δισκογραφική έκδοση, που παρουσιάζει το έργο και τη ζωή του ρεμπέτη Στέλιου Κερομύτη (1908 - 1979) κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις «Εκδόσεις Φαληρέα». Ενα CD, που αποκαλύπτει και τη λιγότερο γνωστή πλευρά του, αυτή του συνθέτη, καθώς από τα είκοσι ένα τραγούδια που περιλαμβάνει, τα δεκατρία είναι δικές του συνθέσεις. Ο Στ. Κερομύτης, εκτός από διάσημος τραγουδιστής μάγκικων τραγουδιών ήταν και άριστος γνώστης των μυστικών κουρδισμάτων του μπουζουκιού και των μουσικών δρόμων. Η παρουσίαση των τραγουδιών γίνεται με χρονολογική σειρά, προκειμένου ο ακροατής να μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία και τις εμπειρίες της ζωής του δημιουργού: από το 1937 που κυκλοφόρησε σε δίσκους 78 στροφών το πρώτο του τραγούδι «Μες στου Βάβουλα τη γούβα», μέχρι το 1950 που τραγούδησε το «Γιατί άλλαξες γιατί», μαζί με τη Μαρίκα Νίνου, την εποχή της συνεργασίας τους στο μαγαζί του «Τζίμη του χοντρού», με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Τα κείμενα της δίγλωσσης (ελληνικά, αγγλικά) και πλούσιας σε πληροφορίες έκδοσης, επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Φαληρέας.
  • Εναν ακόμη δίσκο με όμορφα τραγούδια, σμιλεμένα με λυρισμό κι ευαισθησία, καταθέτει ο Γιώργος Σταυριανός. Ο ταλαντούχος συνθέτης προσφέρει απλόχερα μελωδίες, που παρασύρουν πότε σ' ένα γαλήνιο και πότε σ' ένα φουρτουνιασμένο «ταξίδι», σ' ένα «χορό» που σε προσκαλεί να «πετάξεις» μαζί του... «Πού να τελειώνει η θάλασσα...» είναι ο τίτλος του δίσκου, βασικός ερμηνευτής του οποίου είναι ο Κώστας Μάντζιος. Φωνή μεστή, αυθεντικά λαϊκή, με μεγάλες δυνατότητες, ο Κ. Μάντζιος στη νέα του συνεργασία με τον συνθέτη προσφέρει ερμηνείες που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές και γλυκαίνουν την ψυχή. Ερμηνείες - απόσταγμα ψυχής, που αξίζουν μια θέση στην καρδιά μας. Αξιόλογη είναι και η ερμηνεία σε κάποια τραγούδια του Παντελή Θεοχαρίδη, ενώ ξεχωριστή υπήρξε η συμβολή στη «χημεία» αυτής της δισκογραφικής δουλιάς του Φίλιππου Γράψα, στο στίχο.
Αφιερωμένες στην Κύπρο

Αύριο (8μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας (Κέκρωπος 3, Πλάκα), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Κερύνεια. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Πασιαρδής. Θα προλογίσει η Μορφωτική Ακόλουθος, Νάσα Παταπίου. Θα μιλήσουν οι: Αριστείδης Κουδουνάρης με θέμα: «Παλιές οικογένειες της Κερύνειας» και η Θεανώ Κυπρή για την «Κερύνεια μέσα από το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου». Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του διδασκάλου Νίκου Χιωτέλλη.

Στον ίδιο χώρο στις 27/11 (8μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Καρπασία. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Φαλάς, Γιώργος Χριστοδούλου, Ν. Παταπίου.

«Λέγοντάς το με ποίηση» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου (8μ.μ.) στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), με διοργανωτές την «Εταιρεία Συγγραφέων» και το «Σπίτι της Κύπρου». Συμμετέχουν οι: Ν. Αναστάση, Β. Δελακούρα, Μ. Κούρση, Μ. Λαϊνά, Λ. Μπέη, Π. Παμπούδη, Α. Παπαδάκη, Ν. Παταπίου και Δ. Χριστοδούλου.

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

«Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας -Αχαΐας, στις 24/11, 8 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. «Οι ελληνιστικές πόλεις στη Μέση Ανατολή, η προέκταση της Ευρώπης στην Ασία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν ο παραπάνω Οργανισμός και η Ευρωπαϊκή Ενωση Εκπαιδευτικών, στις 28/11, 7.30 μ.μ. στην Παλιά Βουλή. Θα μιλήσει η Ποτίτσα Γρηγοράκου - Παρνασσού, δρ. του Πανεπιστημίου του Παρισιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ