ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Επιδιώκουν την εκτόνωση...

«H κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη και με ορίζοντα τετραετίας θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες», για να εφαρμόσει την πολιτική της και να ανταποκριθεί στις «δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού».

Η παραπάνω δήλωση του Δ. Ρέππα, που έγινε χτες στον απόηχο της απόλυσης Πάγκαλου, δηλώνει την προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να κλείσει τον κύκλο των συζητήσεων που έχουν ανοίξει στο φόντο της κρίσης που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Ο ίδιος λόγος οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύσει χτες δημοσιεύματα, που έφεραν τον Κ. Σημίτη να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι δε θα επιτρέψει να τον «φθείρουν» οι αμφισβητήσεις και να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να φύγει...

Οσο για την αποπομπή Πάγκαλου, ο Δ. Ρέππας επανέλαβε τα όσα είπε και προχτές, ενώ απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι «ανθεκτική» για να αντέξει την κριτική του πρώην υπουργού. Σχολιάζοντας την παρέμβαση Τσοχατζόπουλου, που φάνηκε να στηρίζει τον αποπεμφθέντα υπουργό, σχολίασε ότι «έχει την ουσία και την αξία της», αλλά αρνήθηκε να δώσει συνέχεια, λέγοντας ότι «δε θα μετατραπούμε σε κριτές και βαθμολογητές των δηλώσεων συναδέλφων». Αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου, τέλος, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ασκεί τα καθήκοντά του με απόλυτη επιτυχία».

Σε μια ανάλογη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, επιδόθηκε χτες και ο Κ. Σκανδαλίδης, που, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι οι «διερμηνείς». Ανακοίνωσε, δε, ότι η Σύνοδος του ΠΑΣΟΚ για τα οργανωτικά θέματα (αρχές Δεκέμβρη) «δεν παίρνει αποφάσεις» και πως τα συμπεράσματά της, απλώς, θα αποτελέσουν βάση μιας επόμενης συζήτησης... Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη συνάντηση Σημίτη - Πάγκαλου θα γίνει στη συνεδρίαση του ΕΓ στις 27 Νοέμβρη.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες και ο Ε. Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού (που θα διατηρήσει την ιδιότητα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος) απέφυγε να επανέλθει σε δηλώσεις για την αποπομπή Πάγκαλου.

Από τη δική του πλευρά, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δείξει ότι προχωρά. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν ενοχλείται από τον εσωκομματικό διάλογο, καθώς, όπως είπε, ακούει τις διαφορετικές απόψεις για να έχει η εξωτερική πολιτική της χώρας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ωστόσο, η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι είναι δύσκολο να επιφέρει τη νηνεμία. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του Π. Αυγερινού, ο οποίος μίλησε χτες για «προβλήματα» και «συγκρούσεις», που θα εκδηλωθούν σε θέματα, όπως το εργασιακό, αλλά και οι δηλώσεις Καστανίδη. Ο πρώην υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά πρέπει να τύχει της έγκρισης της ΚΟ πριν προωθηθεί για ψήφιση, ενώ χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την άποψη για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ...


ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
Διαδικαστική συζήτηση

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις οι διαφωνίες από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Επί της διαδικασίας» και στη λογική της «απορρόφησης» των κραδασμών, που δημιουργεί η προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ήταν η συζήτηση που έγινε χτες βράδυ στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Η ΚΤΕ πάντως θα συνεδριάσει εκ νέου τις επόμενες μέρες, αφού, όπως υποστηρίχτηκε, το νομοσχέδιο διανεμήθηκε μόλις χτες και δεν υπήρχε χρόνος για να μελετηθεί.

Από την πλευρά του ο Τάσος Γιαννίτσης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει «σαφή προσανατολισμό, σοσιαλιστικές και προοδευτικές αξίες. Αλλά έναν σοσιαλισμό που κατανοεί ότι πρέπει να δώσει απάντηση στην ανεργία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αν δε φτάσουμε σε πρακτικά αποτελέσματα, αν φτάσουμε να παράγουμε τα ίδια αποτελέσματα με το νεοφιλελευθερισμό, η σοσιαλιστική ρητορεία μάς είναι αδιάφορη. Θα τιμωρηθούμε σίγουρα για την επιλογή μας αυτή». Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των φερόμενων ως «αντιδρώντων», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός σημείωσε ότι η συζήτηση έπρεπε να γίνει στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα πρότεινε να τοποθετηθεί στην ΚΤΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Συνολικά οι «ενστάσεις» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στάθηκαν στο γεγονός ότι έχουν εκφραστεί αντιδράσεις στο νομοσχέδιο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη λογική της αναζήτησης τρόπων «στρογγυλέματος» των όποιων διαφοροποιήσεων, ενώ ακούστηκαν προτάσεις για να συμπεριληφθούν μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτική πάντως του κλίματος που επικράτησε ήταν η επισήμανση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Γεωργακόπουλου, που έκανε λόγο για «κλίμα προβληματισμού που όμως δεν ήταν αρνητικό», ενώ σημείωσε ότι από κανέναν βουλευτή δεν τέθηκε θέμα αλλαγής συγκεκριμένης διάταξης προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του Σπύρου Βούγια, που υποστήριζαν πως η ανάλυση που έκανε ο υπουργός Εργασίας συνιστά ουσιαστικές αλλαγές «φιλολαϊκού προσανατολισμού» στην αγορά εργασίας. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας δεν ανακοίνωσε καμιά αλλαγή στο νομοσχέδιο που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ