ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Κάλεσμα για αλληλεγγύη στους Ελληνες χαλυβουργούς

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης οργανώνονται και σε πόλεις του εξωτερικού

Σε ανακοίνωσή της, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταγγέλλει την κρατική βία κατά των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και τις συλλήψεις εργατών χτες το πρωί στον Ασπρόπυργο. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Καλούμε τα συνδικάτα μέλη και τους φίλους της ΠΣΟ από όλον τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα της εργατικής τάξης της Ελλάδας ενάντια στους καπιταλιστές, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στον 9μηνο αγώνα τους οι Ελληνες χαλυβουργοί έχουν την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητών και των μαθητών που τους στηρίζουν ηθικά και πρακτικά, συγκεντρώνοντας χρήματα, τρόφιμα, βοηθώντας τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη εκφράστηκε από τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο που συσπειρώνονται στις γραμμές της ΠΣΟ, και υπήρξαν και πολλές επισκέψεις αντιπροσωπειών από άλλες χώρες στην πύλη του εργοστασίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και κινητοποιήσεις εργατών και συνδικαλιστών σε πολλές χώρες του κόσμου».

Η ΠΣΟ καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκαν οι απεργοί και επισημαίνει:

«Οι οικογένειές τους απειλήθηκαν, οι ίδιοι επίσης, και δέχτηκαν προσβολές, το δικαστήριο έβγαλε παράνομη την απεργία, ενώ τα κόμματα της συγκυβέρνησης προστατεύουν τον καπιταλιστή ιδιοκτήτη με όποιο τρόπο μπορούν. Ο εργοδότης ήταν αδιάλλακτος σε όποια πρόταση και προσπάθειες έκανε το Σωματείο των εργαζομένων. Το τελευταίο επεισόδιο της βάρβαρης επίθεσης ήταν το αποτέλεσμα της φήμης που κυκλοφορούσε σε ελληνικά ΜΜΕ στην επίθεσή τους κατά των εργατών, ότι ο εργοδότης ετοιμαζόταν να κλείσει το εργοστάσιο και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις».

Μηνύματα προς τους απεργούς χαλυβουργούς απέστειλε η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, ο πρόεδρος των Μεταλλεργατών του Ντόρτμουντ (IGM) Γκερν Φίστενερ, εργάτες από τις Ιρλανδία, Δανία, Γερμανία.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Μαζικοί φορείς, επιτροπές αγώνα, συνδικάτα, συνδικαλιστές και ελληνικές κοινότητες διοργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους Ελληνες χαλυβουργούς και την εργατική τάξη της Ελλάδας σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού:

  • Στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 23/7 στις 6.00 μ.μ. στην ελληνική πρεσβεία.
  • Στο Λονδίνο, στις 23/7 στις 6.00 μ.μ. διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία και στη συνέχεια εκδήλωση και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
  • Στη Στοκχόλμη, στις 23/7 στις 5.30 μ.μ. έξω από την ελληνική πρεσβεία.
  • Στο Ντίσελντορφ, την Κυριακή 22/7 στις 11.00 π.μ. στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Στην Φραγκφούρτη, τη Δευτέρα 23/7 στις 4.00 μ.μ. στο Προξενείο.
  • Στο Μόναχο, τη Δευτέρα 23/7 στις 11.00 π.μ. στο Προξενείο.
  • Στο Βερολίνο την Κυριακή 22/7 στο Μαουέρ Παρκ στις 1.00 μ.μ. και Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία Αλεξάντερ.

Επίσης, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις.

Η τυφλή δικαιοσύνη

Εξι εργαζόμενοι χαλυβουργοί, που περιφρουρούσαν την απεργία τους χτες τα χαράματα στην πύλη του εργοστασίου, βρέθηκαν κατηγορούμενοι στον εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης. Η δικαστική εξουσία για άλλη μια φορά ...επετέλεσε το έργο της και λειτούργησε ως πολιορκητικός κριός για να χτυπηθεί η μεγαλειώδης απεργία των χαλυβουργών του Ασπροπύργου.

Είχε προηγηθεί προχτές η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από κάποια στελέχη του Μάνεση (κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας), οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι εμποδίστηκαν να εργαστούν από απεργούς. Με βάση την καταγγελία αυτή διατάχθηκε αμέσως από την Εισαγγελία η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ σε χρόνο ρεκόρ πάρθηκαν και καταθέσεις, συνολικά 17, κυρίως από διοικητικούς υπαλλήλους και διευθυντικά στελέχη, καθώς οι χαλυβουργοί συμμετείχαν στον απεργιακό τους αγώνα. Οι 17 στις καταθέσεις ισχυρίζονταν ότι παρεμποδίζονται να εργαστούν από τους απεργούς και μάλιστα κατονόμαζαν απεργούς που τους εμπόδιζαν να εργαστούν όχι μόνο προχτές, αλλά και τις προηγούμενες μέρες.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε η Αστυνομία και χτες πουρνό - πουρνό, στις 5.00 η ώρα το πρωί, εισέβαλε στο χώρο του εργοστασίου για να ...προστατέψει από τους απεργούς αυτούς που επιθυμούσαν να εργαστούν. Ελα, όμως, που εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κανένας από το διοικητικό προσωπικό και τα στελέχη της εταιρείας στην πύλη του εργοστασίου για να εργαστούν, αφού η βάρδια αρχίζει στις 6.30.

Η Αστυνομία βρήκε μόνο τους απεργούς στο χώρο του εργοστασίου που περιφρουρούσαν την απεργία και έτσι προσήχθησαν χτες το μεσημέρι στην Εισαγγελία έξι άτομα, οι Κώστας Αντωνίου, Βασίλης Δέρης, Δημήτρης Λιάκος, Αναστάσης Μαρανής, Ματθαίος Ναυπλιώτης και Γιάννης Σούλης. Ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη και ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 30 Οκτώβρη, οπότε οι απεργοί θα δικαστούν στο Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

ΟΓΕ
Φάρος ελπίδας ο αγώνας των απεργών και των οικογενειών τους

Να δυναμώσουν τη στήριξή τους ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας καλεί τις γυναίκες η ΟΓΕ

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους απεργούς και τις οικογένειές τους εκφράζει η ΟΓΕ, καταδικάζει τις ενέργειες και τα σχέδια της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των μηχανισμών τους και καλεί τις γυναίκες να στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά των αγώνα των απεργών. Στην ανακοίνωση της η ΟΓΕ αναφέρει:

«Στην κρίσιμη αυτή φάση του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων της "Χαλυβουργίας της Ελλάδας", μετά από 264 μέρες ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε εκβιασμούς, προβοκάτσιες, παράνομες απολύσεις και αφόρητες πιέσεις από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του εργοδότη Μάνεση, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους απεργούς εργάτες και τις οικογένειές τους.

Οι απαράδεκτες ενέργειες της εργοδοσίας, την ίδια ώρα που οι χαλυβουργοί προσπαθούν να δώσουν με τις προτάσεις τους λύση στο πρόβλημα, αποκαλύπτουν τις άθλιες επιδιώξεις της ΕΕ, των μονοπωλίων και του κεφαλαίου που αναζητούν τρόπους να τσακίσουν και το τελευταίο δικαίωμα των εργαζομένων, ώστε να πληρώσουν αυτοί μια κρίση την οποία δεν δημιούργησαν. Η κυβέρνηση, στοιχημένη απόλυτα με τον εργοδότη, χρησιμοποιεί πρόθυμα και ανενδοίαστα προς όφελός του κάθε μηχανισμό του αστικού κράτους, αποδεικνύοντας περίτρανα με τις μεθόδους αυτές ότι δεν είναι οι εργάτες που επιθυμούν κλειστά τα εργοστάσια αλλά οι ίδιοι οι εργοδότες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με λύσεις εύλογες που, όμως, δεν τους βολεύουν!

Η ΟΓΕ, καταγγέλλοντας τις προβοκατόρικες και τραμπούκικες μεθοδεύσεις εργοδοσίας, κυβέρνησης και διάφορων άλλων "βοηθητικών" μηχανισμών (όπως η απροκάλυπτη, στυγνή και βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ), στηρίζει τον τιτάνιο αγώνα αντρών, γυναικών και παιδιών που, όλο αυτό το διάστημα, έδωσαν μαθήματα αγωνιστικότητας, θάρρους και αξιοπρέπειας. Οι απεργοί χαλυβουργοί και οι οικογένειές τους έγιναν ο φάρος της ελπίδας για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες από τα λαϊκά στρώματα, όπως και για τους άνεργους και τις άνεργες, τους συνταξιούχους, τους "μικρούς" αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις νέες σε κάθε χώρο μόρφωσης ή δουλειάς.

Τα σχέδια της εργοδοσίας και των υποστηρικτών της δεν θα περάσουν!

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των χαλυβουργών να εξασφαλίσουν το ψωμί τους και το μέλλον των παιδιών τους!».

Πρόθυμοι για τα πάντα

Το πόσο αφοσιωμένους ανθρώπους έχει στην υπηρεσία της η πλουτοκρατία επιβεβαιώνουν καθημερινά στελέχη της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που βεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος για κάθε βρώμικη δουλειά. Τις τελευταίες βδομάδες έδινε το «παρών» στα πόστα που είχαν πιάσει τα στελέχη της «Χαλυβουργίας», είχε καθημερινό «βήμα» στα ΜΜΕ που έχυναν λάσπη ενάντια στον αγώνα των απεργών. Καλούσε αστυνομία και εισαγγελέα να επέμβουν, κοντά στους απεργοσπάστες που αναρωτιόντουσαν αν ... πρέπει να υπάρξει νεκρός για να γίνει τέτοια επέμβαση. Κι όλ' αυτά τα έκρυβε πίσω από τον ...προβληματισμό του για όσους θέλουν να δουλέψουν, αλλά και για τις διαδικασίες με τις οποίες παίρνονταν οι αποφάσεις για την απεργία. Ματαιοπονούν. Δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ότι είναι εργαλεία ενός συστήματος που έχει φτάσει τους ανέργους στο πάνω από 1,5 εκατομμύριο, ούτε ότι ο αγώνας των χαλυβουργών αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την τιμιότητα και τη δύναμη της εργατικής οργάνωσης και αλληλεγγύης, γιατί είναι οι γενικές συνελεύσεις των εργατών που από την πρώτη στιγμή αποφασίζουν τα βήματα του αγώνα. Ματαιοπονούν.

ΠΑΣΕΒΕ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Την κυβερνητική επέμβαση ενάντια στον αγώνα των εργατών της «Χαλυβουργίας» καταγγέλλουν η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που κάλεσαν σε συμμετοχή και στη χτεσινή συγκέντρωση του Σωματείου στη γέφυρα Ασπροπύργου.

Η ΠΑΣΕΒΕ «καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό και έντονο τρόπο την τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ που με την επέμβαση των ΜΑΤ προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι αυτό το κράτος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ενωμένοι ενάντια στους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή οικογένεια που αγωνίζεται απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα. Ο σκληρός αγώνας που δίνουν οι χαλυβουργοί ξεσήκωσε την οργή τους, γιατί αποκάλυψε τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, κομμάτι του λαϊκού κινήματος, είμαστε θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων και κλείνουν τα μαγαζιά μας».

«Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι και δικός μας αγώνας γιατί στην εργατική τάξη υπάρχουν και μέλη των οικογενειών μας, που συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα» τονίζει η ΟΒΣΑ στην καταγγελία της.

Προσφορά

Ο ξενιτεμένος Γεροδήμος Αθανάσιος ή «Δάφνος», πρώην χαλυβουργός στην πολιτεία Ιντιάνα της Αμερικής, συνταξιούχος, από το υστέρημά του, προσφέρει στους ηρωικούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου, που αγωνίζονται και παλεύουν άνισα ενάντια στους εμπόρους του ιδρώτα, του πόνου και του κόπου της ζωής, 150 δολάρια ως οικονομική βοήθεια. Η τελική νίκη θα 'ναι δική σας! Οι αγωνιστές είναι πάντοτε νικητές. Αυτό είναι το πιστεύω μας, αυτή είναι η ψυχή μας, η καρδιά και ο παλμός μας.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Ολοι στο πλευρό των χαλυβουργών!

Οι αγωνιστές της Αντίστασης καταδικάζουν την επίθεση στους ηρωικούς χαλυβουργούς

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καταγγέλλουν τη απροσχημάτιστη και άγρια επίθεση των ΜΑΤ και των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους κατά των ηρωικών χαλυβουργών για να σπάσουν την ηρωική πολύμηνη απεργία τους.

Τα ΜΑΤ που έστειλε η τρικομματική κυβέρνηση εναντίον των ηρωικών χαλυβουργών στόχο έχουν να χτυπήσουν, συνολικά, το φρόνημα και τους αγώνες της εργατικής τάξης, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με στόχο να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα που έχουν ήδη αποφασίσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την κυβερνητική επιχείρηση σε βάρος των χαλυβουργών για τα συμφέροντα του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση. Ζητάμε τώρα να φύγουν τα ΜΑΤ και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι χαλυβουργοί που συνελήφθησαν.

Καλούμε τους εργάτες, όλους τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες να ξεσηκωθούν στο πλευρό των χαλυβουργών ενάντια στην καταστολή των αγώνων των εργαζομένων. Ολοι στο πλευρό των χαλυβουργών, να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Ζήτω ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ