ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας

Από τη συγκέντρωση των Κούρδων στο Στρασβούργο

Associated Press

Από τη συγκέντρωση των Κούρδων στο Στρασβούργο
ΑΓΚΥΡΑ.- Επί τριάντα τρεις ημέρες τώρα, τουλάχιστον 815 Τούρκοι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, προσπαθώντας να ματαιώσουν το σχέδιο της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία τις φυλακές τύπου F, που εκ του σχεδιασμού τους αποτελούν «σωφρονιστικά καταστήματα» (που λέει ο λόγος), στα οποία οι κρατούμενοι βρίσκονται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση. Η δημιουργία των νέων φυλακών, κατά την κυβέρνηση, σκοπό έχει να βελτιώσει «την ασφάλεια των φυλακών», όπως διατείνεται η τουρκική κυβέρνηση.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHD) σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της ότι η υγεία των 40 απεργών πείνας έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που η ζωή τους απειλείται.

«Η απεργία πείνας, στην οποία μετέχουν 815 κρατούμενοι σε πολλές φυλακές της χώρας, διανύει την 33η ημέρα της σήμερα. Είναι φανερό ότι από την απεργία πείνας θα υπάρξουν νεκροί και βαριές επιπλοκές, αν αυτή δε σταματήσει αμέσως», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό και να ανοίξει ένα διάλογο με τους απεργούς πείνας, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην απεργία πριν υπάρξουν θύματα.

Συνεχίζεται η υπόθεση Οτσαλάν

Οπως μεταδίδει από τη Γερμανία ο συνεργάτης του «Ρ», Θανάσης Βόρειος, αισιόδοξος για την έκβαση της εκδίκασης της ένστασης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο είναι ο διεθνολόγος Νόρμαν Πεχ, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή του Αμβούργου.

Ο Γερμανός διεθνολόγος είναι συνήγορος του Οτσαλάν στην προσφυγή του για άρση της θανατικής ποινής που του έχει επιβληθεί στην Τουρκία.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του ο Ν. Πεχ ότι στο Στρασβούργο μπορεί να αρθεί η θανατική ποινή είναι -μεταξύ άλλων - ότι «η διαδικασία κατά του Οτσαλάν στην Τουρκία εμπεριέχει βαριές ελλείψεις, οι οποίες αντιφάσκουν στις Ευρωπαϊκές διαδικαστικές αρχές. Η δίκη δεν υπήρξε (νομικά) άψογη», δήλωσε ο συνήγορος σε εφημερίδα του Βερολίνου. Η ίδια η σύλληψη και η απαγωγή του Οτσαλάν από την Κένυα στην Τουρκία «παραβιάζει το δίκαιο του κατηγορουμένου και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κένυας». Εξάλλου οι όροι της κράτησης στις φυλακές απομόνωσης στο νησί Ιμραλί υπήρξαν σοβαρό εμπόδιο στην προετοιμασία του κατηγορούμενου για τη δίκη.

ΠΕΡΟΥ
Αποπέμφθη ο... υπό παραίτηση Πρόεδρος

Η αίθουσα κοινοβουλίου του Περού

Associated Press

Η αίθουσα κοινοβουλίου του Περού
ΛΙΜΑ.-

Σηματοδοτώντας την είσοδο του Περού σε μία «μεταβατική» πολιτική περίοδο, το Κοινοβούλιο της χώρας διόρισε χτες τον 64χρονο Βαλεντίν Πανιάγουα, έναν «μετριοπαθή κεντρώο» όπως τον χαρακτηρίζουν τα δυτικά ΜΜΕ, πολιτικό, στη θέση του Προέδρου, αποπέμποντας τον παραιτηθέντα Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος παραμένει, περίπου αυτοεξόριστος, στην Ιαπωνία, από όπου κατάγεται.

Οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη Λίμα μετέφεραν μια εικόνα «πανηγυρισμών» της αντιπολίτευσης για αυτό που χαρακτηρίζεται ως απαλλαγή από «τη δικτατορία» του αυταρχικού Φουχιμόρι, μετά από δύο μήνες πολιτικού κενού που προκάλεσαν τα σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον διαβόητο Βλαδίμηρο Μοντεσίνος, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και πρωτοπαλίκαρο του Φουχιμόρι, ο οποίος επιχειρήθηκε στη συνέχεια - ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύεται - να «αξιοποιηθεί» ως αποδιοπομπαίος τράγος.

Η αντιπολίτευση ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της με τον Πρόεδρο Φουχιμόρι που είχε προσφερθεί να παραιτηθεί, αποπέμποντάς τον από το θώκο με την αιτιολογία της «ηθικής ακαταλληλότητάς» του...

Προς εκλογές

Ο διορισμός του Πανιάγουα ήρθε μετά την παραίτηση του Ρικάρδο Μαρκέζ, αντιπροέδρου της χώρας, που «αποδέχτηκε» η Βουλή. Είναι εμφανής η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «ξεμπερδέψει» με τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ο Ντάνιελ Εστράδα, μέλος του Κογκρέσου και ηγετικό μέλος της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «το Περού τέθηκε στην εμπροσθοφυλακή της μάχης εναντίον των δικτατοριών».

Ο νέος - μεταβατικός - πρόεδρος Πανιάγουα αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές την 8η Απριλίου.

Η Κάρμεν Λοζάδα, μέλος του Κογκρέσου και στέλεχος της παράταξης του Φουχιμόρι, πάντως, έκανε σαφές ότι θεωρεί τις εξελίξεις «πραξικοπηματικές».

Ο... αποπεμφθείς παραιτούμενος (!) πρόεδρος πάντως δε μοιάζει διατεθειμένος να δώσει μάχη. Γνωστός για την «επιτυχημένη» εκστρατεία του κατά των ένοπλων οργανώσεων της Αριστεράς και των ιθαγενών και για την καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού, ο γόνος μεταναστών Φουχιμόρι είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα, τόσο λόγο της ανέχειας που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του, όσο και της προφανούς «αποστασιοποίησης» της Ουάσιγκτον από αυτόν... Τα σκάνδαλα με τις εξαγορές βουλευτών που έκανε (μάλλον για λογαριασμό του, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε) ο Μοντεσίνος, αποτέλεσαν τον καταλύτη της οριστικής πτώσης του.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
«Υποδέχτηκαν» κλοτσηδόν τον Αυστραλό πρεσβευτή...

ΝΤΙΛΙ.-

Δεκάδες πρόσφυγες του Ανατολικού Τιμόρ διαμαρτυρόμενοι για την, υπό την ασπίδα του ΟΗΕ, στρατιωτική επέμβαση της Αυστραλίας στην πατρίδα τους, προπηλάκισαν και έδιωξαν με τις κλοτσιές τον Αυστραλό πρεσβευτή στην Ινδονησία, Τζον Μακάρθι, στη διάρκεια περιοδείας του τελευταίου στο νησί Σουλαουέσι...

Ανατολικοτιμορέζος πρόσφυγας, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ από τον καταυλισμό στο Σουλαουέσι, όπου διαδραματίστηκε το συμβάν, δήλωσε πως ο άγριος προπηλακισμός του Τζον Μακάρθι θα πρέπει να εκληφθεί από την Αυστραλία ως «μήνυμα για τις ευθύνες και το διχασμό του λαού στο Ανατολικό Τιμόρ που έχει προκαλέσει η επέμβασή της»...

Το συμβάν προκάλεσε την αντίδραση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ινδονησία, επαινώντας την «πολύ καλή δουλιά του ως διπλωμάτης» και χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «λίαν ατυχές και λυπηρό»... Ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε μεν πως η επίθεση σε βάρος του πρεσβευτή της χώρας του στην Ινδονησία αντανακλά την ένταση που διακρίνει τις διμερείς σχέσεις, αρκούμενος εντούτοις να δηλώσει: «Αυτή η δυσκολία στις σχέσεις μας με την Ινδονησία θα συνεχιστεί για μερικό διάστημα, όμως, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο»...

Αμερικανικό «ενδιαφέρον» για τη Σιέρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Διερευνητική επίσκεψη για τη δημιουργία εντυπώσεων στη Σιέρα Λεόνε πραγματοποιεί από χτες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουίλιαμ Μπέλαμι. Ο Μπέλαμι, αναφερόμενος στη διήμερη περιοδεία του στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα, ισχυρίστηκε πως απώτερος στόχος της παρουσίας του είναι η «ενίσχυση των προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό της Σιέρα Λεόνε από τη δίνη του εννιάχρονου εμφυλίου πολέμου»...

Χτες ο Μπέλαμι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε, Τεζάν Καμπάχ, και εκπροσώπους οργανώσεων αρωγής για να δηλώσει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ «UNAMSIL»και η κυβέρνηση του προέδρου Καμπάχ με ανταρτικές οργανώσεις. Ουσιαστικά όμως απώτερος στόχος της επίσκεψης του Μπέλαμι στη Σιέρα Λεόνε ήταν η αντίκρουση των «κατηγοριών» που εκτοξεύονται τον τελευταίο καιρό από διάφορες κατευθύνσεις σε σχέση με την αδιαφορία που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον σε διάφορες αφρικανικές κρίσεις μετά την πανωλεθρία των Αμερικανών πεζοναυτών στη Σομαλία το 1993.

Ενα περίπου μήνα μετά την επίτευξη μίας ακόμη μάλλον εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα σε αντάρτες και την κυβέρνηση του προέδρου Καμπάχ, η Σιέρα Λεόνε εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πληθώρα οικονομικών προβλημάτων και μετατραυματικών σοκ από τα κατά καιρούς πραξικοπήματα και εμφύλιες συρράξεις με την ηγεσία της να ελπίζει πως θα καταφέρει να βγει από τη δίνη του πολέμου με τη «βοήθεια» της Βρετανίας που έχει αναλάβει το μηχανισμό εκπαίδευσης και εξοπλισμού των κυβερνητικών στρατευμάτων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ