Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αποπέμφθη ο... υπό παραίτηση Πρόεδρος

Η αίθουσα κοινοβουλίου του Περού

Associated Press

Η αίθουσα κοινοβουλίου του Περού
ΛΙΜΑ.-

Σηματοδοτώντας την είσοδο του Περού σε μία «μεταβατική» πολιτική περίοδο, το Κοινοβούλιο της χώρας διόρισε χτες τον 64χρονο Βαλεντίν Πανιάγουα, έναν «μετριοπαθή κεντρώο» όπως τον χαρακτηρίζουν τα δυτικά ΜΜΕ, πολιτικό, στη θέση του Προέδρου, αποπέμποντας τον παραιτηθέντα Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος παραμένει, περίπου αυτοεξόριστος, στην Ιαπωνία, από όπου κατάγεται.

Οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη Λίμα μετέφεραν μια εικόνα «πανηγυρισμών» της αντιπολίτευσης για αυτό που χαρακτηρίζεται ως απαλλαγή από «τη δικτατορία» του αυταρχικού Φουχιμόρι, μετά από δύο μήνες πολιτικού κενού που προκάλεσαν τα σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον διαβόητο Βλαδίμηρο Μοντεσίνος, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και πρωτοπαλίκαρο του Φουχιμόρι, ο οποίος επιχειρήθηκε στη συνέχεια - ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύεται - να «αξιοποιηθεί» ως αποδιοπομπαίος τράγος.

Η αντιπολίτευση ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της με τον Πρόεδρο Φουχιμόρι που είχε προσφερθεί να παραιτηθεί, αποπέμποντάς τον από το θώκο με την αιτιολογία της «ηθικής ακαταλληλότητάς» του...

Προς εκλογές

Ο διορισμός του Πανιάγουα ήρθε μετά την παραίτηση του Ρικάρδο Μαρκέζ, αντιπροέδρου της χώρας, που «αποδέχτηκε» η Βουλή. Είναι εμφανής η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «ξεμπερδέψει» με τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ο Ντάνιελ Εστράδα, μέλος του Κογκρέσου και ηγετικό μέλος της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «το Περού τέθηκε στην εμπροσθοφυλακή της μάχης εναντίον των δικτατοριών».

Ο νέος - μεταβατικός - πρόεδρος Πανιάγουα αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές την 8η Απριλίου.

Η Κάρμεν Λοζάδα, μέλος του Κογκρέσου και στέλεχος της παράταξης του Φουχιμόρι, πάντως, έκανε σαφές ότι θεωρεί τις εξελίξεις «πραξικοπηματικές».

Ο... αποπεμφθείς παραιτούμενος (!) πρόεδρος πάντως δε μοιάζει διατεθειμένος να δώσει μάχη. Γνωστός για την «επιτυχημένη» εκστρατεία του κατά των ένοπλων οργανώσεων της Αριστεράς και των ιθαγενών και για την καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού, ο γόνος μεταναστών Φουχιμόρι είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα, τόσο λόγο της ανέχειας που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του, όσο και της προφανούς «αποστασιοποίησης» της Ουάσιγκτον από αυτόν... Τα σκάνδαλα με τις εξαγορές βουλευτών που έκανε (μάλλον για λογαριασμό του, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε) ο Μοντεσίνος, αποτέλεσαν τον καταλύτη της οριστικής πτώσης του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και νέες κινητοποιήσεις (2023-02-08 00:00:00.0)
Νεκρός νέος εργάτης γης από αστυνομικά πυρά σε μαζικές κινητοποιήσεις (2020-12-05 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία (2019-05-29 00:00:00.0)
Συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία (2019-05-18 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η μονομαχία (2006-06-02 00:00:00.0)
Τραγικός ο προσωρινός απολογισμός (2001-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ