Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία

Νέα συνάντηση αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης έχει προγραμματιστεί στη Νορβηγία αυτήν τη βδομάδα. Είχε προηγηθεί συνάντηση πριν από μια βδομάδα, που όπως ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές δεν ήταν απευθείας αλλά μέσω αξιωματούχων του νορβηγικού ΥΠΕΞ.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, η κυβερνητική αντιπροσωπεία που έφτασε ήδη στο Οσλο βρίσκεται εκεί «για την ειρήνη της Βενεζουέλας και για να αναζητήσει δημοκρατικές λύσεις στις συγκρούσεις». Πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τη Νορβηγία που αποσκοπούν στην επίτευξη συνομιλιών για την ειρήνευση» και ότι «γίνεται πληθώρα δηλώσεων και λέγονται ψέματα από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης». Κατέληξε ότι σύντομα θα οργανωθούν βουλευτικές εκλογές και κάλεσε το κόμμα του, το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας έχει οριστεί ο υπουργός Ενημέρωσης, Χόρχε Ροντρίγκες. Συμμετέχει ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες. Στην αντιπροσωπεία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης μετέχουν ο πρώην βουλευτής Χεράρδο Μπλάιντ, ο πρώην υπουργός Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόλα καθώς και ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής, Στάλιν Γκονζάλες.

Οι κινήσεις διαλόγου προήλθαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που οργάνωσαν στις 30 Απρίλη ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός Πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, και ο καταδικασμένος για τις πολύνεκρες βίαιες ενέργειες του 2014 Λεοπόλντο Λόπες (που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας).

Η αντιπολίτευση δεν ονομάζει τον διάλογο διαπραγματεύσεις και επιμένει ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης πρέπει να οδηγεί στον τερματισμό της δικτατορίας (σ.σ. όπως ονομάζει την κυβέρνηση Μαδούρο), σε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές». Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις επαφές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να απειλεί ότι υπάρχουν «εναλλακτικές στο τραπέζι», υπονοώντας και στρατιωτική επέμβαση. Ταυτόχρονα, ο Γκουαϊδό αξιοποιεί τις επαφές με την Ομάδα της Λίμα (από αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής - σύμμαχους των ΗΠΑ) όπως την Διεθνή Ομάδα Επαφής (όπου συμμετέχουν κυβερνήσεις της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και πιέζουν για κυβερνητική αλλαγή στη Βενεζουέλα). Επί της ουσίας δηλαδή προχωράνε οι σχεδιασμοί που εκφράζουν μερίδα του βενεζουελάνικου κεφαλαίου για αλλαγή συμμαχιών, προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η επιρροή ανταγωνιστών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι που ευνοήθηκαν με συμφωνίες στην Ενέργεια και άλλους τομείς, στα 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ