Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε φάση εσωτερικών διεργασιών τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε φάση εσωτερικών διεργασιών βρίσκονται τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες - Σοσιαλδημοκράτες) στη Γερμανία, μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, αναζητώντας νέους τρόπους εγκλωβισμού στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μετά και την ανάδειξη των Πρασίνων στη δεύτερη θέση.

Την επίσπευση της εκλογής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αντί για Σεπτέμβρη την επόμενη βδομάδα ανακοίνωσε η πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής της ΚΟ, Αντρέα Νάλες, αντιδρώντας στην κριτική για τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στο κρατίδιο της Βρέμης.

«Ως SPD βιώνουμε ένα σημείο καμπής, δεν είμαστε πια το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, αλλά το τρίτο», δήλωσε η πρόεδρος του SPD και κάλεσε τους εσωκομματικούς επικριτές της να θέσουν υποψηφιότητα, όπως θα κάνει και η ίδια, διεκδικώντας την επανεκλογή της. Ηδη φημολογείται ότι στελέχη των σοσιαλδημοκρατών θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, περίμενε τα εκλογικά αποτελέσματα προκειμένου να δρομολογήσει εσωκομματική αλλαγή. Επιπλέον, βουλευτές από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο) έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την Νάλες, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ για να «αποσαφηνιστεί εάν εξακολουθεί να στηρίζει την επικεφαλής της».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προεδρείο του SPD απέρριψε την ιδέα να επισπευσθούν ο ενδιάμεσος απολογισμός της πορείας του «μεγάλου συνασπισμού» και η συμμετοχή του SPD σε αυτόν, που έχει οριστεί για το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές στα ανατολικά κρατίδια Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο, όπου κυριαρχεί η εθνικιστική - ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπάρχει προβληματισμός για τη διαρκή καθοδική πορεία των εκλογικών επιδόσεων, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να ισχυρίζεται ότι χρειάζονται «καλύτερες απαντήσεις» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή στην ενίσχυση της λεγόμενης «πράσινης» επιχειρηματικότητας, όπου η Γερμανία απειλείται σοβαρά από την Κίνα και τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ