Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σφοδρές κόντρες μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης του νέου αρχηγού μετά την απόφαση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να παραιτηθεί στις 7 Ιούνη από την ηγεσία του κόμματος και να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της μέχρι την εκλογή του διαδόχου της.

Χτες, ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, υποστήριξε ότι θα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ και μετά να γίνουν εκλογές, επειδή στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει περίπτωση να... αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας οι Εργατικοί και να μη γίνει το Brexit. «Σε διαφορετική περίπτωση θα τιμωρηθούμε στις κάλπες, ο Κόρμπιν θα βρεθεί στο Νο 10 (σ.σ. της Ντάουνινγκ Στριτ) με τη στήριξη του SNP (Σκοτσέζοι εθνικιστές) και το Brexit μπορεί να ανατραπεί τελείως», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, που επίσης διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος, δήλωσε πως ένα άτακτο Brexit (δηλαδή χωρίς συμφωνία με την ΕΕ) θα προκαλούσε βουλευτικές εκλογές, «που θα ήταν απολύτως καταστροφικές» για τους Συντηρητικούς. «Εάν διακινδυνεύσουμε βουλευτικές εκλογές πριν υλοποιήσουμε το Brexit, θα αφανιστούμε», ανέφερε σε σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Ο μόνος τρόπος για να δείξουμε στον Νάιτζελ Φάρατζ (σ.σ. τον ευρωσκεπτικιστή που σάρωσε στις ευρωεκλογές στη Βρετανία) ότι έχει άδικο, είναι να υλοποιήσουμε το Brexit... ενωμένοι και ξεκινώντας νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ».

Η Εσθερ Μακ Βέι, πρώην υπουργός Εργασίας, που διεκδικεί επίσης την ηγεσία των Συντηρητικών, υποστήριξε πως «πραγματική πολιτική αυτοκτονία θα ήταν να μην υπάρξει σαφής ρήξη με την ΕΕ και να μη φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου». Ο Μπόρις Τζόνσον, που εξακολουθεί να προβάλλει ως φαβορί μεταξύ των υποψηφίων, δήλωσε: «Ενας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να επιδιώκει αποκλειστικά μία έξοδο χωρίς συμφωνία αλλά κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να διατηρήσει αυτήν την πιθανότητα στο τραπέζι».

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως αποσύρεται, μέχρι νεωτέρας, το νομοσχέδιο για το Brexit που είχε ανακοινώσει η Μέι πριν δηλώσει παραίτηση. Οπως διευκρίνισε, η Μέι θα αξιοποιήσει τις επόμενες λίγες μέρες της στην πρωθυπουργία για να προωθήσει νομοσχέδια που θεωρεί «σημαντικά για εσωτερικά θέματα που απασχολούν τη χώρα».

«Αναταράξεις» το ίδιο διάστημα παρατηρούνται και στους κόλπους των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Με απόφαση αρμόδιων οργάνων του κόμματος διαγράφηκε από τους Εργατικούς ο Αλαστερ Κάμπερ (πρώην επικεφαλής «επικοινωνίας» του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ) επειδή ψήφισε στις ευρωεκλογές τους... Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός (2019-07-23 00:00:00.0)
«Νεκρή» η συμφωνία για το «backstop», λένε Τζόνσον και Χαντ (2019-07-17 00:00:00.0)
Διεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις (2019-03-28 00:00:00.0)
Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης (2018-12-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πολυεπίπεδες αντιπαραθέσεις (2018-10-02 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα με την ΕΕ (2017-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ