Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός

Ενώ φουντώνουν αβεβαιότητα και κόντρες ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανακοινώνεται σήμερα ο νέος αρχηγός των Βρετανών Συντηρητικών, ο οποίος θα αναλάβει παράλληλα και το πρωθυπουργικό αξίωμα, σε μία παρατεταμένα ρευστή περίοδο ενόψει των ασταμάτητων ενδοαστικών παζαριών με επίκεντρο τη διαδικασία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Οκτώβρη.

Τη θέση του νέου αρχηγού των Συντηρητικών διεκδικούν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ. Πιθανότερος για τη θέση αυτή προβάλλει ο Μπ. Τζόνσον, που προωθεί το Brexit πάση θυσία και απαιτεί νέα παζάρια με τις Βρυξέλλες, απειλώντας να μην εφαρμόσει τη συμφωνία αποχώρησης που ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβρη η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρωθυπουργός καθορίζεται μόλις από το 0,25% των περίπου 66.000.000 Βρετανών, καθώς το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στα εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές. Δεν αποκλείεται πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο να οδηγηθεί σε νέες πρώρες εκλογές εφόσον οι ενδοαστικές κόντρες κλιμακωθούν περαιτέρω, παρά την αλλαγή πρωθυπουργού.

Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες αναμένονται ραγδαίες. Ηδη υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Μέι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που διαφωνούν με το άτακτο Brexit, έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που ο Τζόνσον αναδειχθεί νικητής. Αύριο η Μέι θα μεταβεί στα ανάκτορα Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ. Την Πέμπτη θα γίνουν οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων και έπειτα το κοινοβούλιο θα σταματήσει τις συνεδριάσεις μέχρι την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη για θερινές διακοπές.

Προετοιμασίες για κάθε σενάριο

Παράλληλα η ΕΕ προετοιμάζεται για την περίπτωση άτακτου Brexit, μελετώντας να δώσει στην Ιρλανδία βοήθεια «πολλών δισ. ευρώ» για να αντισταθμιστεί η οικονομική ζημιά που πιθανώς θα υποστεί η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Times» υποστηρίζει πως η ΕΕ προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο «να δαπανήσει οποιοδήποτε ποσό κριθεί αναγκαίο» για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Την Κυριακή η ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι ισχυρές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, πραγματοποίησαν μυστικά επαφές με τον Τζόνσον, προωθώντας σχέδιο που θα αποτρέψει το άτακτο Brexit.

Ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, σχολιάζοντας την Κυριακή το ενδεχόμενο άτακτου Brexit τόνισε πως «θα μπούμε σε μπελάδες» αν ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός επιλέξει να «σκίσει» τη συμφωνία αποχώρησης, γιατί θα είναι σαν να λέει «ή θα μου δώσετε ό,τι θέλω, ή θα σας κάψω το σπίτι...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ