Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες τουρκικές προκλήσεις αλλά και επίμονες διαθέσεις για παζάρια

Ο Ερντογάν επιμένει να εμφανίζει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική επιχείρηση». Ανακοινώθηκε ανεπίσημη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί πως ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο βήμα που έκανε πριν από 45 χρόνια», δήλωσε ανοιχτά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μήνυμά του για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο, εμφανίζοντας ξανά τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική επιχείρηση». Υπογράμμισε επίσης ότι «εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» αλλά και ότι «όσοι ονειρεύονται να αλλάξουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους, θα καταλάβουν ότι πασχίζουν ματαίως». Πρόσθεσε ότι «αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της περιοχής ανήκει μόνο στους ίδιους, θα βρουν απέναντί τους την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο μέλλον, όπως και μέχρι σήμερα».

Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται ενώ το τουρκικό κεφάλαιο μελετά πώς θα παζαρέψει καλύτερα τη συμμετοχή του σε διάφορες κολιγιές που προχωρούν, ενόψει και μιας σειράς νέων ενεργειακών συναντήσεων στην περιοχή.

Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στο δίκτυο TGRT. Απευθυνόμενος ειδικά προς την Αθήνα, είπε: «Εμείς θέλουμε να εξομαλύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες που έχουμε με την Ελλάδα με ένα "πακέτο", είτε είναι το Αιγαίο είτε είναι η Ανατολική Μεσόγειος... Για την επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς "είμαστε μέσα" για συνεργασία σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα ή με τη συμμετοχή και της ΕΕ».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου τις χαρακτήρισε «συμβολικές» και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά με την αποστολή του τέταρτου πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε το εξής μήνυμα: «Αντί εσείς να βρείτε μια λύση, αν λαμβάνετε μια απόφαση εναντίον της Τουρκίας, έστω κι αν είναι συμβολική, θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές μας εκεί, αλλά αν θέλετε να λύσετε το θέμα, εμείς "είμαστε μέσα"». Συνέχισε μάλιστα υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία» - όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο - και μάλιστα ξεχώρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.«Εμείς του είπαμε πως αν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία, τη στηρίζουμε. Φτάνει να μην παίρνετε θέση με την αντίληψη της "αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ"». Μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος στηρίζουν βήματα για το διαμοιρασμό των κυπριακών υδρογονανθράκων, είτε μέσω ΕΕ, είτε μέσω ΟΗΕ, είτε μιας κοινής εταιρείας, αλλά αν αποκλειστούν οι Τουρκοκύπριοι, τότε η Τουρκία θα αυξήσει κι άλλο την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό δεν είναι μπλόφα, δεν είναι απειλή...», ανέφερε.

Ενδιαφέρον είχαν και οι επισημάνσεις Τσαβούσογλου για τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς «S-400» και σημειώνοντας ότι «αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντί μας, θα πάρουμε τα απαραίτητα αντίμετρα». Το ζήτημα των «S-400» ήταν και ένα από τα θέματα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, μαζί με άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία (βλέπε και σχετικό θέμα).

Ορίστηκε συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη

Επανερχόμενος στο ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς πάντοτε λέγαμε "ναι" σε μια διαπραγμάτευση ανεπίσημη» η οποία «δεν θα είναι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, αλλά για να δούμε τις εναλλακτικές... Εμείς ωστόσο, στο Κραν Μοντανά αλλά και νωρίτερα στη Γενεύη, είχαμε πει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι οι τελευταίες για τη λύση μιας ομοσπονδίας... Τώρα πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές. Τι είναι πιο ωφέλιμο».

Μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «ο Αναστασιάδης εκεί στο Κραν Μοντάνα μού είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα το λόγο και μου είπε "επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους". Μετά ήρθε στη Νέα Υόρκη (σ.σ. ο Νίκος Αναστασιάδης) και είπε "δεν κατάφερα να πάρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών. Επομένως, ας είναι συνομοσπονδία". Εγώ του είπα "δεν αποκλείουμε καμία επιλογή. Ας βάλουμε και τις άλλες εναλλακτικές στο τραπέζι, να δούμε ποια μας οδηγεί σε λύση και να τις συζητήσουμε"». Σε ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «αναληθείς» τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι η χρονική στιγμή που αυτές έγιναν δημιουργεί προβληματισμό και ερωτήματα και καταλήγοντας ότι «οι επιδιώξεις και η θέση της κάθε πλευράς θα πρέπει να κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου αναμένουμε να προσέλθει η Τουρκία».

Πάντως, χτες ανακοινώθηκε ότι στις 9 Αυγούστου θα γίνει νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μ. Ακιντζί. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται ανεπίσημη, με στόχο να διερευνηθούν διαθέσεις και περιθώρια για επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ