Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΜΑΤΕΟ ΣΑΛΒΙΝΙ
Δηλώνει έτοιμος να αλλάξει τους «απαρχαιωμένους κανόνες» της ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της «Λέγκας» (που ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές με πενταπλασιασμό του ποσοστού της, φτάνοντας στο 31%), Ματέο Σαλβίνι, επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει όλη του την ενέργεια «για να αλλάξω τους παλιούς, απαρχαιωμένους κανόνες» της ΕΕ, αναφερόμενος σε συμφωνίες για τη «ρύθμιση» των δημόσιων οικονομικών των κρατών - μελών, αφού η ιταλική κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου. Αναφερόμενος σε νέα επιστολή που οι Βρυξέλλες αναμένεται να στείλουν στη Ρώμη από μέρα σε μέρα, προειδοποιώντας και με επιβολή κυρώσεων (για μη τήρηση ευρωπαϊκών κανόνων) ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δεν είναι «η κατάλληλη στιγμή» για την επιβολή προστίμων σε κράτη - μέλη. «Η ψηφοφορία της Κυριακής έδειξε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μια Ευρώπη βασισμένη σε περικοπές... Αν θέλουν οι (Ευρωπαίοι) ηγέτες μπορούν να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να θέσουν στο επίκεντρο το ποσοστό της ανεργίας και την "πραγματική οικονομία", όχι τα ποσοστά των "σπρεντς"...».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Νίκολα Τζινγκαρέτι - που βρέθηκε στη 2η θέση στις ευρωεκλογές με 22,69% - δήλωσε ότι το κόμμα του επιδιώκει να αποτελέσει την εναλλακτική στην «επικίνδυνη», όπως είπε, κυβέρνηση του Κόντε. Πρόσθεσε δε ότι «φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στον Σαλβίνι για να γίνουμε αξιόπιστοι για τις επόμενες γενικές εκλογές». Ακόμα, με φόντο τις διεργασίες και για τη νέα ηγεσία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Τζινγκαρέτι είπε ότι «"Λέγκα" και "Κίνημα 5 Αστέρων" θα βρεθούν στο περιθώριο», αναφέροντας ότι επειδή το PD θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο «εμείς θα είμαστε κεντρικοί παίκτες σε μια συμμαχία που θα κυβερνήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα υπερασπιστούμε την Ιταλία».

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι το PD επικράτησε στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε μεγαλουπόλεις όπως η Φλωρεντία, όπου ο υποψήφιός του πήρε 57% από τον πρώτο γύρο. Ακόμα, επικράτησε σε Μπέργκαμο (που βρίσκεται στη Λομβαρδία, προπύργιο της «Λέγκας») και Μπάρι.

Πάντως, ξεχώρισαν οι απώλειες που κατέγραψε το «Κίνημα 5 Αστέρων» και στις τοπικές κάλπες, όπου π.χ. στο Λιβόρνο βγήκε εκτός β' γύρου, ενώ έως σήμερα είχε τη δημαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ