Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονία του πρώην υπουργού Υγείας

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Μία ακόμη δολοφονία ενός άνεργου αυτή τη φορά πολιτικού, σε μία στιγμή που σύσσωμο το ισπανικό «έθνος» ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 25 χρόνια της μοναρχίας του Χουάν Κάρλος, προκάλεσε νέα ρίγη στην ανταριασμένη και συγκλονισμένη ισπανική κοινωνία. Οι αρχές και η αστυνομία της χώρας δεν είχαν για άλλη μια φορά καμία αμφιβολία και απέδωσαν τη δολοφονία στην οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών, ΕΤΑ.

Το θύμα, ο 63χρονος Ερνεστ Λιουτς, που είχε χρηματίσει υπουργός Υγείας στην πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φελίπε Γκονζάλες, το 1982, και είχε προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο σπίτι του, σε προάστιο της Βαρκελώνης, ενώ η επίθεση έγινε δύο ώρες αργότερα από μια έκρηξη που σημειώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε προάστιο της ίδιας πόλης, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων «Εφε» και τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας πάντως, η δολοφονία μπορεί να είχε προηγηθεί και απλώς το πτώμα του Λιουτς δεν είχε βρεθεί ακόμη. Τέλος, η αστυνομία πιστεύει ότι η ΕΤΑ βρίσκεται πίσω και από την επίθεση με χειροβομβίδες που δέχτηκε στρατώνας της Πολιτοφυλακής στην Εουσκάντι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Από την αρχή του χρόνου η ΕΤΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για άλλες 20 δολοφονίες σε μία σειρά από εκτελέσεις και βομβιστικές επιθέσεις σε όλη την Ισπανία.

Οσον αφορά στον δολοφονημένο Λιουτς είναι πια πρώτος στη λίστα των σημαινόντων πολιτικών προσώπων που μπήκε στο στόχαστρο της ΕΤΑ, σύμφωνα πάντα με την ισπανική αστυνομία, από την αρχή του χρόνου στην Ισπανία. «Η ETA δολοφονεί τον πρώην υπουργό Λιουτς για να αμαυρώσει τα 25 χρόνια της δημοκρατίας» έγραψε η εφημερίδα Λα Ραθόν, αναφερόμενη στο γεγονός της επετείου της ανόδου του Χουάν Κάρλος στο θρόνο, όταν ορκίστηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Πάντως, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας ανακοίνωσαν ότι παρά τη δολοφονία θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα εκδήλωση στο Κοινοβούλιο για την επέτειο των 25 χρόνων της βασιλείας του Χουάν Κάρλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ