Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας

Από τη συγκέντρωση των Κούρδων στο Στρασβούργο

Associated Press

Από τη συγκέντρωση των Κούρδων στο Στρασβούργο
ΑΓΚΥΡΑ.- Επί τριάντα τρεις ημέρες τώρα, τουλάχιστον 815 Τούρκοι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, προσπαθώντας να ματαιώσουν το σχέδιο της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία τις φυλακές τύπου F, που εκ του σχεδιασμού τους αποτελούν «σωφρονιστικά καταστήματα» (που λέει ο λόγος), στα οποία οι κρατούμενοι βρίσκονται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση. Η δημιουργία των νέων φυλακών, κατά την κυβέρνηση, σκοπό έχει να βελτιώσει «την ασφάλεια των φυλακών», όπως διατείνεται η τουρκική κυβέρνηση.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHD) σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της ότι η υγεία των 40 απεργών πείνας έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που η ζωή τους απειλείται.

«Η απεργία πείνας, στην οποία μετέχουν 815 κρατούμενοι σε πολλές φυλακές της χώρας, διανύει την 33η ημέρα της σήμερα. Είναι φανερό ότι από την απεργία πείνας θα υπάρξουν νεκροί και βαριές επιπλοκές, αν αυτή δε σταματήσει αμέσως», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό και να ανοίξει ένα διάλογο με τους απεργούς πείνας, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην απεργία πριν υπάρξουν θύματα.

Συνεχίζεται η υπόθεση Οτσαλάν

Οπως μεταδίδει από τη Γερμανία ο συνεργάτης του «Ρ», Θανάσης Βόρειος, αισιόδοξος για την έκβαση της εκδίκασης της ένστασης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο είναι ο διεθνολόγος Νόρμαν Πεχ, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή του Αμβούργου.

Ο Γερμανός διεθνολόγος είναι συνήγορος του Οτσαλάν στην προσφυγή του για άρση της θανατικής ποινής που του έχει επιβληθεί στην Τουρκία.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του ο Ν. Πεχ ότι στο Στρασβούργο μπορεί να αρθεί η θανατική ποινή είναι -μεταξύ άλλων - ότι «η διαδικασία κατά του Οτσαλάν στην Τουρκία εμπεριέχει βαριές ελλείψεις, οι οποίες αντιφάσκουν στις Ευρωπαϊκές διαδικαστικές αρχές. Η δίκη δεν υπήρξε (νομικά) άψογη», δήλωσε ο συνήγορος σε εφημερίδα του Βερολίνου. Η ίδια η σύλληψη και η απαγωγή του Οτσαλάν από την Κένυα στην Τουρκία «παραβιάζει το δίκαιο του κατηγορουμένου και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κένυας». Εξάλλου οι όροι της κράτησης στις φυλακές απομόνωσης στο νησί Ιμραλί υπήρξαν σοβαρό εμπόδιο στην προετοιμασία του κατηγορούμενου για τη δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ