Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και νέες κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα στο Περού, με τις λαϊκές οργανώσεις να οργανώνουν νέα πανεθνική μέρα δράσης για την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, με αιτήματα την παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και της αυταρχικής κυβέρνησής της, άμεσα προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Το Σάββατο στο Κογκρέσο απέτυχε και νέα προσπάθεια να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Είχαν προηγηθεί δύο προτάσεις, η μια των φιλελεύθερων κομμάτων για εκλογές τον Δεκέμβρη και η άλλη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να συνδέσουν τις πρόωρες εκλογές τόσο με παραίτηση της Προέδρου όσο και με δημοψήφισμα σχετικά με τη σύσταση και εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, που θα αλλάξει το Σύνταγμα από την εποχή του δικτάτορα Φουτζιμόρι. Η απόπειρα της κυβέρνησης για εκλογές τον Οκτώβρη και θητεία της Προέδρου έως τον Απρίλη του 1924 απέτυχε επίσης. Ετσι η πλειοψηφία των βουλευτών αποφάσισε να μπλοκάρει οποιαδήποτε συζήτηση για το ίδιο θέμα, των πρόωρων εκλογών έως τον Αύγουστο. Ακόμα η κυβέρνηση για να ελέγξει τις κινητοποιήσεις αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 7 περιοχές της χώρας για άλλες 6 μέρες, εξαιρώντας όμως την πρωτεύουσα Λίμα. Την Κυριακή σε μεγάλη διαδήλωση στη Λίμα οι μονάδες καταστολής έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 24 διαδηλωτών και δεκάδες συλλήψεις.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 7 Δεκέμβρη του 2022, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ