Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Νεκρός νέος εργάτης γης από αστυνομικά πυρά σε μαζικές κινητοποιήσεις

Αφίσα του Περουβιανού ΚΚ που εκφράζει αλληλεγγύη στην εργατοαγροτική απεργία
Αφίσα του Περουβιανού ΚΚ που εκφράζει αλληλεγγύη στην εργατοαγροτική απεργία
Στις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις που γίνονται από την 1/12 στη νότια επαρχία του Περού Ικα και άλλες περιοχές από εργάτες γης και αγρότες που διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής, μέτρα προστασίας της υγείας εν μέσω της πανδημίας που θερίζει, σκοτώθηκε την Πέμπτη στο Βίρου (βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα) ο 19χρονος εργάτης σε αγροτοβιομηχανία Χόρχε Μουνιός Χιμένες, από πυρά της αστυνομίας.

Εργάτες του αγροτοβιομηχανικού τομέα στο Περού προχώρησαν στο στήσιμο μπλόκων σε πολλά τμήματα της Παναμερικανικής οδού, που συνδέει το Περού με τον Ισημερινό και τη Χιλή, μετά από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Ετσι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στην περιοχή η μεταβατική κυβέρνηση του Προέδρου Φραντσίσκο Σαγκάστι, ο οποίος αντικατέστησε πριν από δύο βδομάδες τον Πρόεδρο Μερίνο (που επίσης είχε αντικαταστήσει τον Βισκάρα) που αναγκάστηκε και ο ίδιος σε παραίτηση μετά τη λαϊκή κατακραυγή για τη βάρβαρη καταστολή σε λαϊκές κινητοποιήσεις στη Λίμα με δύο νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

Στον αγροτοβιομηχανικό τομέα εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες γης, στη συγκομιδή φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές, σε εκτάσεις που ανήκουν σε μεγάλα ντόπια και διεθνή μονοπώλια και κυριαρχούν η εργοδοτική ασυδοσία, οι μισθοί πείνας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής, ακόμα και πόσιμου νερού.

Μετά τη δολοφονία του νεαρού εργάτη ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας βγήκε να μιλήσει για «αληθινή τραγωδία» και δεσμεύθηκε ότι «θα διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα στο Βίρου».

Επίσης, ξεκίνησε συζήτηση στη Βουλή για την κατάργηση του νόμου για την αγροτική οικονομία ο οποίος ισχύει από την εποχή του δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, και προβλέπει προνόμια στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτοβιομηχανικού τομέα. Τα συνδικάτα των εργαζομένων του κλάδου και λαϊκές οργανώσεις παλεύουν για κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους που επί πολλές δεκαετίες χτυπιούνται βάναυσα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια του συγκεκριμένου πολύ προσοδοφόρου τομέα.

Το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των εργατών γης της Ικα παλεύοντας μαζί τους για τα δίκαια αιτήματά τους στην απεργία και στα μπλόκα, ενώ απαιτεί την τιμωρία για τους δολοφόνους του 19χρονου εργάτη. Επίσης οργανώνει στην περιοχή και σε άλλες πόλεις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους εργάτες γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ