ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Οργανώνεται το «τζογάρισμα»

Σε διαγωνισμό για πρόσληψη  «εξωτερικού συμβούλου» προχωρεί η ΑΕΔΑΚ

Προς τον τζόγο της Σοφοκλέους οδεύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων στα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου, που θα διαχειρίζεται τα 600 δισεκατομμύρια -σε πρώτη φάση- της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών Οργανισμών. Οπως είναι γνωστό η ΑΕΔΑΚ αυτή διαχειρίζεται τα αποθεματικά των μεγαλύτερων ταμείων της χώρας, ΙΚΑ, ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, Ταμείου Εμπόρων και ΤΣΑ).

Σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία στον «μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χρηματαγοράς και παράγοντα σταθερότητας». Δηλαδή, να μετατρέψει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε παράγοντα εξασφάλισης δωρεάν χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η εκμετάλλευση των αποθεματικών μπαίνει σε μια νέα φάση. Από πηγή χρηματοδότησης των πάσης φύσης «επιχειρηματιών» που για χρόνια χρησιμοποίησαν κατ' εξακολούθηση, όλες οι κυβερνήσεις, λεηλατώντας ουσιαστικά τα ταμεία, σήμερα επιχειρείται να μετατραπούν σε μέσο ενίσχυσης της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας.

Γι' αυτό μέσω των ΑΕΔΑΚ επιδιώκεται να βάλουν στο χέρι όλα τα αποθεματικά και των υπολοίπων ταμείων συνολικού ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων. Κάτι που ο Μ. Νεκτάριος ευελπιστεί ότι μπορεί να γίνει και μέσα στο 2001, αλλά προαιρετικά..! Σε συνδυασμό με τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού ουσιαστικά θα μπουν οι βάσεις για τη συνολική ανατροπή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τους φιλοχρηματιστηριακούς νόμους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα αποθεματικά των ταμείων μέχρι και 20% μπορούν να παίζονται στον τζόγο, ενώ από 1/1/2001 θα μπορούν να τζογάρουν το 23% των εισφορών.

Για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο Μ.Νεκτάριος ανέφερε ότι οι τράπεζες ή οι θυγατρικές τους που θα επιλεγούν θα διαχειριστούν το ενεργητικό δύο αμοιβαίων κεφαλαίων, ενός μεικτού και ενός ομολογιακού εσωτερικού. Τα δύο αμοιβαία θα έχουν ενεργητικό ύψους 600 δισεκατομμυρίων δραχμών. Από το διαγωνισμό θα προεπιλεγούν πέντε εταιρίες και στη συνέχεια με βάση τις οικονομικές προσφορές θα επιλεγούν δύο διαχειριστές ένα για κάθε κεφάλαιο. Οσον αφορά στο μεικτό αμοιβαίο το 50%, δηλαδή τα 150 δισεκατομμύρια θα είναι υπό τη μορφή μετοχών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΤ
Τους κοροϊδεύουν κι από πάνω...

Ακόμα περιμένει η πλειοψηφία των συνταξιούχων ναυτεργατών την αύξηση των συντάξεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

Ο εμπαιγμός σε βάρος των συνταξιούχων ναυτεργατών, οι οποίοι ακόμα περιμένουν την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στο 60% του μισθού για το ...2000, «πάει σύννεφο», από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή! Χτες ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, για να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ανέφερε μεν ότι τα «περισσότερα» από τα αιτήματα των συνταξιούχων είναι «δίκαια», άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι αυτοί θα παραμείνουν, για άγνωστο ακόμα διάστημα στην αναμονή, μέχρι να δουν την αναπροσαρμογή και, βέβαια, τα αναδρομικά τους.

Ειδικότερα, την ίδια ακριβώς περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να ικανοποιήσει το αίτημα των εφοπλιστών ακτοπλοΐας για αύξηση των εισιτηρίων κατά 10%, φροντίζοντας για την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών τους, μέσω του υπουργού Χρ. Παπουτσή, όχι μόνο απορρίπτει το δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων ναυτεργατών για τον καθορισμό των συντάξεων στο 80% του μισθού, αλλά με διάφορα προσχήματα αρνείται ακόμα να υλοποιήσει τις ίδιες τις δεσμεύσεις της, όπως αυτή για την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 60% του μισθού των εν ενεργεία ναυτεργατών, ώστε να δοθεί μια ανάσα στους συνταξιούχους.

Μέχρι και σήμερα η αναπροσαρμογή έχει δοθεί σε 13.862 συνταξιούχους, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ στις 14 Νοέμβρη αποφασίστηκε να δοθεί και σε άλλους 5.000. Τους υπόλοιπους ο υπουργός τους παρέπεμψε στην ...Επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΝΑΤ. Βέβαια, συμπλήρωσε ότι υπάρχει «τεράστιο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στο ΝΑΤ γι' αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις»... Για την καταβολή δε των αναδρομικών, είπε, εντείνοντας την κοροϊδία, ότι: «Είναι απαράδεκτο γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα στον ενδέκατο μήνα και ακόμη δεν έχουν δοθεί τα αναδρομικά και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες γι' αυτό», όμως υπάρχουν «αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό» και, βέβαια, το «ελάχιστο προσωπικό» του Ταμείου...

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στην Επιτροπή, γιατί η απόφαση είναι πολιτική και πρέπει να την αναλάβει το υπουργείο, το οποίο πρέπει να δηλώσει ότι θα καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις με το 60% και να μην παραπέμψει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

ΛΑΡΚΟ
Εκδικάστηκε αγωγή κατά της απεργίας

Παράνομη και καταχρηστική ζητά η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να κηρυχτεί η απεργία που έχει οριστεί για αύριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση  

Σε νέα αντεργατική πρόκληση προέβη η διοίκηση της επιχείρησης ΛΑΡΚΟ, με αγωγή που κατέθεσε προχτές και συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου στη ΛΑΡΚΟ για αύριο 24 Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι μετά από προσφυγή της επιχείρησης στο Πρωτοδικείο Λαμίας, δυο προηγούμενες αποφάσεις για απεργία των εργαζομένων κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Το σωματείο και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και για την παραμονή της στο δημόσιο. Επίσης, αγωνίζονται και απαιτούν από την κυβέρνηση και την εταιρία να πάρουν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης, με καθετοποίηση της παραγωγής, αξιοποίηση των υποπροϊόντων με παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, προσλήψεις προσωπικού.

Η διοίκηση της ΠΟΕΜ σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας με βασικά αιτήματα: Τη μη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Τη λήψη μέτρων για την παραγωγική ανάπτυξη της εταιρίας, καθώς επίσης για τη δραματική μείωση του προσωπικού στη ΛΑΡΚΟ σε σημαντικές γραμμές της παραγωγής, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και στην ασφαλή εργασία των απασχολουμένων.

Χτες, κατά την εκδίκαση της προσφυγής της ΛΑΡΚΟ, ο διευθυντής της υποστήριξε ότι η εταιρία δεν μπορεί να λύσει το αίτημα της ιδιωτικοποίησης, γιατί αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του σωματείου ο πρόεδρος, Α. Κούρος, επανέλαβε τους λόγους και τα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η αγωγή κατατέθηκε προχτές και εκδικάστηκε χτες ως υπερεπείγουσα υπόθεση, ενώ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΜ καταγγέλλει την εταιρία ΛΑΡΚΟ για αντισυνδικαλιστική και αντεργατική συμπεριφορά, «διότι την ίδια στιγμή που εγγράφως ζητούσε συνάντηση με την Ομοσπονδία προκειμένου να συζητήσουν για το πρόβλημα στη ΛΑΡΚΟ, κοινοποιούσε και την προσφυγή της στα δικαστήρια, με την οποία ζητά να κηρυχτεί η απεργία παράνομη». Καταγγέλλει επίσης τις μεθοδεύσεις για ποινικοποίηση των απεργιών των εργαζομένων.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΙΝΙΟΝ
Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά

  Δεν το βάζουν κάτω οι άνεργοι και συνεχίζουν να διεκδικούν δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στη δουλιά, είναι οι άνεργοι του ΜΙΝΙΟΝ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση με την ανοχή της επιτρέπει στους πρώην εργοδότες τους να ασυδοτούν. Αυτό δήλωσαν με έμφαση χθες σε συνέλευση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μέσα στην κατάμεστη από άνεργους αίθουσα του ΕΚΑ, οι άνεργοι καταδίκασαν το αποτέλεσμα της δίκης που έγινε την περασμένη βδομάδα και στην οποία το δικαστήριο αθώωσε τους εργοδότες Λ. και Γ. Ησαϊάδη από την κατηγορία ότι δεν καταβάλλουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα, ύψους 800.000.000 δρχ., με την αιτιολογία ότι δεν είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του πολυκαταστήματος!

«Τίποτα δεν τελείωσε. Ηδη, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της έφεσης, ενώ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Το γεγονός ότι το δικαστήριο έβγαλε εμάς πλούσιους και τους εργοδότες μας φτωχούς δε μας πτοεί. Αντίθετα, μας πεισμώνει για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΜΙΝΙΟΝ, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του.

Παράλληλα, οι άνεργοι του ΜΙΝΙΟΝ καταδίκασαν και το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας για τα εργασιακά, το οποίο, όπως σημείωσαν, όχι μόνο δε βοηθά τους ανέργους, όπως δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, αντίθετα επιδιώκει να μετατρέψει σε μισοαπασχολούμενους και μισοάνεργους όλους τους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό και ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Πέρρος κάλεσε τους άνεργους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία που πρόκειται να γίνει για το νομοσχέδιο την πρώτη μέρα συζήτησής του στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που οι εργοδότες του ΜΙΝΙΟΝ έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, οι άνεργοι του ΜΙΝΙΟΝ περιμένουν εναγωνίως από τον ΟΑΕΔ να εγκρίνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να μπορέσουν να ζήσουν, αφού το επίδομα ανεργίας που έπαιρναν έχει σταματήσει εδώ και ένα μήνα.

Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Την αγωνιστική τους απάντηση απέναντι στην εγκληματική αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για τον άδικο χαμό των 81 ανθρώπων στο σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», καλούνται να προετοιμάσουν σήμερα Πέμπτη οι μηχανικοί στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού που θα γίνει στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ